Suomeen ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita – vastaanottokeskukset täpötäysiä

1:55

Suomeen on tullut tänä kesänä ennätyksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi Kirkkonummen Evitskogiin on perustettu väliaikainen vastaanottokeskus Helsingin keskuksien ruuhkan purkamiseksi. 

Suomen vastaanottokeskukset ovat täpötäynnä. Maahanmuuttovirasto ilmoitti Kirkkonummen Evitskogin väliaikaisen vastaanottokeskuksen avaamisesta keskiviikkona ja jo seuraavana päivänä ensimmäiset asukkaat saapuivat paikalle.

Maahanmuuttoviraston mukaan elokuun 13. päivään mennessä hakemuksia on tullut tänä vuonna jo noin 4800. Se on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna, jolloin koko vuonna Suomeen saapui yhteensä 3651 turvapaikanhakijaa.

– Kasvu on ollut yllättävän nopeaa ja ennakoimatona, niin vastaanottokeskukset ovat todella täyttyneet. Kaikki yksiköt ovat täyttyneet ja ylipaikoilla. Me olemme joutuneet hakemaan uusia majoitustiloja, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoo.

Hänen mukaansa Suomi seuraa muun Euroopan trendiä. Kuuluvainen arvelee, että Suomeen muodostuneet maahanmuuttajayhteisöt saattavat myös vaikuttaa kasvaneisiin määriin. Näistä ryhmistä saatetaan hakea enevissä määriin turvapaikkoja.

– Euroopassa tätä liikehdintää on ollut jo jonkin aikaa. Ja nyt se alkaa näkyä myös täällä Suomessakin.

Eniten turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut Irakista, Somaliasta ja Albaniasta.

Maahanmuuttovirasto selvittää parhaillaan neljän tai viiden uuden vastaanottokeskuksen avaamista alkusyksyn aikana. Osa selvityksen alla olevista kohteista on vanhoja keskuksia, joita on lakkautettu viime vuorina, esimerkiksi Punkaitumen ja Ruukin vastaanottokeskusten avaamisesta on jo päätetty.

Kuuluvaisen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla on pulaa vastaanottokeskukuksista. Hänen mukaansa myös Turun, Oulun ja Lappeenrannan alueelle tarvitaan lisää kapasiteettia. 

Sisäministeriö tekee lopullisen päätöksen uusien vastaanottokeskusten avaamisesta ja vastaanottokeskuksista vastaa käytännössä kunnat ja Suomen Punainen Risti.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja