Mainos

Suomi majoittaa turvapaikanhakijoita telttoihin – vastaanottokeskukset täynnä

MTV:n Kymmenen uutisissa vieraana ollut Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että turvapaikanhakijat joutuvat yöpymään teltoissa Pansion vastaanottokeskuksen ympärillä Turussa, koska vastaanottokeskuksissa ei ole tilaa.

– Turussa avattiin tänään turvapaikanhakijoille telttakylä. Se on todella poikkeuksellista ja tämä meno jatkuu, ellei ratkaisuja löydy. 

– Tilanne on erittäin vakava, koska turvapaikanhakijoita on tullut eiliseen mennessä jo 7000. Yksin viime viikolla tuli 850 hakijaa, Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan hakijamäärät ovat niin kovassa kasvussa, että Suomeen tarvittaisiin kolme uutta keskusta joka viikko. Hän perää kunnilta vastuunkantoa ja nopeaa toimintaa.

– On tärkeää, että vastaanottokeskuksia kyetään perustamaan kunnan vastustuksesta huolimatta, koska vaihtoehtoa ei ole. Näissä tapauksissa kunta ei ole se järjestäjä, vaan se on esimerkiksi SPR.

– Haluamme ja odotamme, että kunnat kantavat nyt vastuunsa.

Käsittelyajat pitenevät

Miten lukuisista hakemuksista voidaan nopeasti seuloa he, jotka ovat oikeutettuja turvapaikkaan?

– Kaikki hakemukset käsitellään yksilöllisesti, mutta on selvää, että esimerkiksi Albaniasta tuleva turvapaikanhakija ei ole suojelun tarpeessa. Nämä käsitellään hyvin nopeasti ja henkilö pyritään palauttamaan nopeasti kotimaahan. 

Vuorion mukaan Suomeen hakee pääasiassa ihmisiä Irakista, Syyriasta, Somaliasta ja Afganistanista.

– Näistä jokainen suojeluntarvehakemus täytyy tutkia yksilöllisesti. 

Keskimääräinen tavoiteaika turvapaikkahakemuksen käsittelylle on kuusi kuukautta. 

– Alkuvuonna pääsimme jo alle sen, mutta nyt käsittelyaika pitenee, koska kestää aikaa saada lisää tarvittuja resursseja sekä poliisissa että Maahanmuuttovirastossa. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.