Suomalaisyritykseltä mullistava menetelmä sydänkohtausten ehkäisyyn – "Meistä kasvaa uusi bio-Nokia"

2:02

Suomalainen lääketieteen diagnostiikkayritys Zora Biosciences on kehittänyt testin, jolla pystytään arvioimaan nykyistä huomattavasti tarkemmin ihmisen riskiä saada sydänkohtaus.

Nykyiset testit perustuvat kolesterolin mittaamiseen, mutta Zora Biosciences on kehittänyt täysin oman menetelmänsä sydänkohtauksen riskin arvioimiseen.

– Siinä mitataan neljää erityistä molekyyliä, jotka antavat paljon paremman ennusteen ja arvion henkilön riskistä saada sydänkohtaus tai kuolla sydäntapahtumaan. Meidän testimme on tällä hetkellä ainutlaatuinen. Ei ole toista testiä, joka kaivaisi tämän tason tietoa esiin, Zoran toimitusjohtaja Reini Hurme kehuu.

Hehkutus ei lopu tähän. Sydän- ja verisuonitaudit ovat ihmiskunnassa yleisin kuolinsyy, joten globaali markkina on valtava. Sinne yhtiö myös tähyää.

– Kyllä me varmaan olemme sillä tiellä, että meistä kasvaa uusi bio-Nokia diagnostiikan alalla. Se on paljon sanottu, mutta meillä on hyviä tuotteita. Meillä on myös putkessa munasarjasyöpään diagnostiikka, josta olemme saaneet hyviä tuloksia.

Testi tehdään normaalilla verikokeella ja sen voi tehdä kuka tahansa terveydestään kiinnostunut.

Innostuksen keskellä kannattaa muistaa se, että Zoran toimiala on tuulinen ja globaaliin läpimurtoon vaaditaan paljon riskirahaa. Testi on toistaiseksi hieman kalliimpi kuin perinteiset menetelmät ja tulos saadaan hitaammin.  

– Me emme tiedä vielä riittävästi, jotta tämän voisi ottaa suoraan kliiniseen käyttöön ja käyttää kaikilla potilailla. Testissä on potentiaalia. Se voi olla testi, jota tullaan tulevaisuudessa käyttämään hyvinkin laajasti, kardiologian erikoislääkäri Juha Sinisalo arvioi.

– Ajatus on suomalaista alkuperää, se on hienoa. Toivon, että tästä tulee iso juttu.

Pääkuvan videolta voit katsoa lisää Zoran menetelmästä ja maailmanvalloitussuunnitelmasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja