Suomalaisyritykselle huippudiili! Tällainen robottibussi kuljettaa pian ihmisiä Dubaissa sankasta sumusta tai hiekkamyrskystä huolimatta – "Se toimii säässä kuin säässä"

1:10
Katso yllä oleva video: Suomalainen Martti-robottiauto on ensimmäinen autonominen ajoneuvo, joka selätti haastavat talviolosuhteet.

Helsingin Pasilassa reittiliikenteessä 14. huhtikuuta aloittanut suomalainen Sensible 4 -yrityksen kehittämä robottibussi kuljetetaan syksyllä Lähi-itään Dubaihin koekäyttöön.

– Saimme juuri vahvistuksen Dubain tie- ja liikennevirastolta, että voimme jatkaa yhteistyöhankettamme, kertoi Sensible 4:n varatoimitusjohtaja Tommi Rimpiläinen huhtikuun alussa.

Katso yllä oleva video: Suomalainen Martti-robottiauto on ensimmäinen autonominen ajoneuvo, joka selätti haastavat talviolosuhteet.

Hän on lentänyt Suomeen pari viikkoa aiemmin Dubaista, jossa hän osallistui paikallisen tulevaisuussäätiön kasvuyritysten kiihdytysohjelmaan.

– Olimme ainoa yritys, joka kutsuttiin mukaan ohjelmaan, muiden piti hakea. Kutsu tuli voitettuamme Dubaissa viime syksynä miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkinnon alamme parhaana kasvuyrityksenä.

Koronavirusepidemian pandemiaksi julistamiseen jälkeen ja jo ennen sitä Dubaissa ryhdyttiin järeisiin toimenpiteisiin. Koulut ja yliopistot suljettiin 8. maaliskuuta ja yrityksissä siirryttiin etätöihin.

– Kiihdytysohjelman loppuosa siirrettiin virtuaaliseksi ja lähdin Dubaista hieman suunniteltua aiemmin, Rimpiläinen kertoo koronatilanteen vaikutuksista.

Säässä kuin säässä

Dubain tavoitteena on saada vuoteen 2030 mennessä neljännes kaikesta liikenteestä autonomiseksi, ilman kuljettajaa toimivaksi.

Sellainen on jo vuonna 2009 avattu Dubain metro.

– Dubaissa on kokeiltu robottibusseja, mutta kilpailijoillamme ongelma on se, etteivät bussit toimi poikkeuksellisissa sääolosuhteissa, Rimpiläinen sanoo.

Dubaissa on usein sankkoja sumuja, ajoittain hiekkamyrskyjä ja kesällä lämpötila voi kohota varjossa jopa lähelle 50:tä astetta.

– Meidän bussimme on testattu Suomen ääriolosuhteissa ja se toimii säässä kuin säässä. Korkeissa lämpötiloissa on lisähaasteena, että sisätilan viilennys vie paljon energiaa, Rimpiläinen sanoo.

Dubain tulevaisuussäätiön kasvuyrityksien kiihdytysohjelmaa Rimpiläinen pitää erinomaisena.

– Kaikki toimi hyvin, järjestelyt olivat ammattimaisia ja kaikesta paistoi läpi Dubain kunnianhimo olla innovaatioiden ja teknologiakehityksen aallonharjalla. Iso plussa oli myös muun muassa illanviettojen kautta tarjottu oppi paikalliskulttuurista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja