Suomalaisyhtiön jätekuormaan tehtiin ratsia – paljastui, että väärää jätettä oli tuotu Viroon jo aiemmin: Sotkuisessa öljyjutussa tuomio

Yksi syytetyistä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen, kaksi sakkoihin. Kaikki kiistivät syytteet.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi yhtiötä ja niiden kolme vastuuhenkilöä ympäristörikoksista, joissa oli kyse muuntajaöljyn käsittelystä, jätteen kuljettamisesta Suomesta Viroon ja laivaöljyn tuonnista Virosta Suomeen.

Ankarimman tuomion sai Suomen Öljykierrätys Oy:ssä (SÖK) määräysvaltaa käyttänyt 58-vuotias mies. Hänet tuomittiin kolmesta ympäristön turmelemisesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kaksi Delete Finland Oy:ssä työskennellyttä miestä tuomittiin ympäristön turmelemisesta sakkorangaistukseen. Yhden syytetyn syytteen oikeus hylkäsi. Suomen Öljykierrätys Oy tuomittiin 8 000 euron yhteisösakkoon ja Delete Finland 10 000 euron yhteisösakkoon.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin asiassa.

Jätteitä päätyi louhosalueelle

Oikeuden mukaan SÖK myi ja luovutti muuntajaöljyä virolaiselle yhtiölle. 58-vuotias syytetty toimi oikeuden mukaan asiassa niin, että vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavan muuntajaöljyn jäljitettävyys heikkeni, eikä jätettä voitu valvoa asianmukaisesti. Toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista, tuomiossa sanotaan.

Toinen tekokokonaisuus koski jätteen viemistä Suomesta Viroon. Deletellä ja SÖK:llä oli sopimus, jonka mukaan Delete toimittaa jätteen ja SÖK vastaanottaa sen edelleen virolaisyhtiölle toimitettavaksi. Tuomion mukaan Deleten toimipisteeltä lähti vuoden 2019 lopulla 70 kuormaa, yhteensä lähes 1 700 tonnia jätettä Viroon.

Viron ympäristöviranomaiset pysäyttivät yhden kuormista ja tekivät siihen paikanetsinnän. He katsoivat, ettei sisältö vastannut jätteensiirtolupaa. Jäte ei ollut luvan mukaista rakennus- ja purkujätettä, vaan mekaanisesti käsiteltyä jätettä.

Oikeuden mukaan kuorma ei ollut ensimmäinen, vaan jätekuormia oli päätynyt Viroon jo ennen sitä. Ne oli sijoitettu käsittelemättöminä kalkkikivilouhosalueelle. Oikeuden mukaan toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista.

– Käräjäoikeus katsoo, että jo yksin se, että syytteessä kuvattu suuri määrä jätettä on annettu välitettäväksi ja käsiteltäväksi sellaisille toimijoille, joiden ympäristölupa ei kata tällaisen jätteen käsittelyä, täyttää ympäristön turmelemisen vaarantamisedellytyksen.

Riski hallitsemattomaan loppusijoitukseen

Kolmas tekokokonaisuus koski laivaöljyn hankkimista Virosta. Tuomion mukaan SÖK osti öljyn Virosta ja toimitti sen suomalaisyhtiölle. Kyse oli 26 erästä, jotka sisälsivät yhteensä 667 tonnia öljyä.

Oikeuden mukaan öljyerien siirtämisestä ei ollut tehty vaadittavia ilmoituksia viranomaisille. Tilanteessa syntyi oikeuden mukaan riski, ettei suomalainen vastaanottaja olisi suostunut ottamaan öljyä vastaan, koska maahantuontiluvat puuttuivat, jolloin vaarallisella jätteellä ei olisi ollut loppusijoituspaikkaa.

–  Riski jätteen hallitsemattomaan loppusijoitukseen on ollut varteenotettava.

Lue myös:

    Uusimmat