Mainos

Suomalaisurheilijoita järkyttäneen Dohan MM-valinnan tausta selvisi: Senegal, Komorit ja Laos menivät ohi kisapaikkoja jaettaessa

7:03
Tulosruutu paketoi viikonlopun urheilut sunnuntai-iltana.

Suomen Urheiluliitto sai viikonlopun aikana selvyyden sille, miksi Elmo Lakka ja Oskari Mörö jäivät hyvästä tilastorankingistaan huolimatta ulos Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n Dohan MM-kisojen kisapaikkojen jaossa.

Aitajuoksijat Lakka ja Mörö eivät alittaneet lajeissaan MM-kisojen tulosrajaa, mutta SUL odotti viimeiseen asti, että Lakka olisi ollut 40 urheilijan joukossa 110 metrin aitojen tilastorankingissa ja myös Mörö olisi 400 metrin aitojen aikansa perusteella ollut oikeutettu Dohan matkaan.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Viikonloppuna selvisi, että nämä paikat olivat menneet pienten yleisurheilumaiden urheilijoille, joita otetaan MM-kisoihin IAAF:n universality-käytännön mukaisesti tulosrankingien ulkopuolelta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että MM-kisoihin mukaan otetaan kaikki IAAF:n toiminnan piirissä olevat valtiot ja jokaisella maalla on oikeus lähettää ainakin yksi urheilija kisoihin valitsemassaan lajissa.

– IAAF:n solidaarisuuspaikat veivät käytännössä ne tyhjät spotit sieltä tulosrajojen takana olleilta urheilijoilta. Rankingin perusteella ei kutsuttu yhtään urheilijaa näihin lajeihin, kertoo SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola MTV Urheilulle.

– Tämä oli kyllä ihan kriteereissä mainittu. Niitä ei vain tietenkään kukaan ulkopuolinen eikä mikään epävirallinen lista voinut tietää, että montako mihinkin lajiin niitä jaetaan, Niemi-Nikkola lisää.

Tällä kertaa suomalaisten edelle kisavalinnassa meni urheilijoita varsin eksoottisista yleisurheilumaista.

– Senegalin, Laosin, Komorin saarivaltion ja mikähän se neljäs oli, joista kutsuttiin urheilijoita 110 metrin aitoihin, Niemi-Nikkola muistelee.

– Osa oli ihan hyviäkin juoksijoita – 13,59–13,72, sitten oli päälle 14 sekunnin juoksijoitakin.

Lakkaa ja Möröä urheilijoiden tulostaso tuskin kuitenkaan lämmittää. He olivat odottaneet kisalipun irtoavan, vaikka tulosraja ei täyttynytkään.

Jos 110 metrin aitajuoksun maailmantilastossa rajataan urheilijoiden määrä vain kolmeen per maa, Lakka on sijalla 36. Mörön rankingpisteet riittivät puolestaan 40. sijaan.

– Olen ollut yhteydessä urheilijoihin, ja totta kai he odottivat. Itsekin kehotin vielä viimeiseen saakka pitämään toivoa yllä, mutta sitten lauantain ja sunnuntain aikana tuli lisätietoa IAAF:stä, ja silloin se kyllä selkeni, että kutsuja ei ole tulossa, Niemi-Nikkola kertoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja