Suomalaistutkimus todistaa: Tällainen vehnäleipä on terveellistä!

Hyviä uutisia: ruisleivän ja hapatetun täysjyvävehnäleivän syöminen vaikuttaa myönteisesti verensokeriin sekä terveillä että metabolista oireyhtymää sairastavilla.

Itä-Suomen yliopistossa tehty, terveystieteiden maisteri Jenni Lapin väitöstutkimus osoittaa täysjyvävehnäleivän olevan terveellistä. Taikasana on leivän hapatus eli raskitus.

– Täysjyvävehnäleipä pitää tehdä nimenomaan juureen hapattamalla, muuten sen vaikutukset verensokeriin ovat samat kuin valkoisella vehnäleivällä, Lappi kertoo. On kuitenkin vielä epäselvää, minkä takia hapatuksella on tällainen vaikutus. Lisää tutkimusta siis tarvitaan.

Tarkista leipäpakkaus huolella

Täysjyväviljaleipä on kuitenkin aina hyvä valinta ruokavalioon, sillä täysjyväviljan syöminen yhdistyy moniin terveyshyötyihin.

– Kiistatonta näyttöä on muun muassa siitä, että täysjyväviljaa syövillä ihmisillä on todettu olevan vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä tiettyjä syöpiä. He myös lihovat vähemmän, sanoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Siksi ravitsemussuositukset painottavat täysjyväviljatuotteita ruokavaliossa.

Suomessa on hyvä valikoima täysjyväleipiä eri viljoista; ruista, vehnää ja kauraa. Pakkausmerkinnöistä kannattaa tarkistaa täysjyväviljan määrä, se on täysjyväviljaleivässä vähintään 50 % leivän viljasta ja monissa leivissä täydet 100 %. Jenni Lapin kauppakorista löytyy useimmiten juuri näitä leipiä.

– Ehkä tämä tutkimustulos innostaa leipureita tuotekehitystyöhön ja jatkossa kuluttajien saatavilla on myös täysjyväistä hapatettua vehnäleipää, Lappi toteaa.

Syö ravitsemussuositusten mukaista leipää

- Valitse vähintään joka toinen viipale täysjyväisenä
- Varmista riittävä kuidun määrä, vähintään 6 g / 100g
- Tarkista suolan määrä - myös paistopistetuotteista
- Suosi kotimaista
- Vaihtele viljalaatuja

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat