Suomalaistutkimus: Laitteet paranevat, sähkölasku kasvaa? Tässä syy!

Vaikka kodinkoneiden, valaistuksen ja elektroniikan energiatehokkuus on parantunut, ei kulutus ole kääntynyt laskuun. Syy löytyy kotitalouksien innosta hamstrata useampia eri laitteita ja nostaa varustelutasoa. Näin kertoo kotitalouksien sähkönkäyttöä seurannut suomalaistutkimus.

Energiatehokkaat laitteet eivät olekaan kääntäneet suomalaisten sähkönkäyttöä laskuun, sillä myös varustelutaso on noussut. Erityisesti tietotekniikan käyttö on kasvanut nopeasti, sillä viidessä vuodessa määrä on kaksinkertaistunut.

Valaistuksen sähkönkäyttö on puolittunut energiatehokkaiden lamppujen ansiosta. Myös televisioiden sähkönkäyttö on pudonnut jopa 32 prosentilla.

Myös asumisväljyydellä on väliä. Suomessa on huomattava määrä yhden ja kahden hengen talouksia, joissa kuluu enemmän energiaa henkeä kohden kuin suuremmissa talouksissa. Noin 41 prosenttia suomalaisista kotitalouksista on yhden hengen talouksia, 33 prosenttia kahden hengen talouksia.

Eikö sähkölasku pienene? Varo näitä virheitä!

– Sähkölämmitystä tukevat laitteet, kuten koneellinen ilmanvaihto, on väärin säädetty. Esimerkiksi uusisa kerrostaloasunnoissa havaittiin tutkimuksessa suuria kulutuksia, jotka todennäköisesti johtuivat koneellisen ilmanvaihdon vääristä asetuksista.

– Auton lämmitykseen käytettävä sähkön määrä on kasvussa, koska lohkolämmittimien rinnalla käytetään usein myös sisätilalämmitintä. Autolämmitykseen kuluu keskimäärin 3 prosenttia kotitalouksien sähkölämmityksestä.

– Viihde-elektroniikka kuluttaa vähemmän, mutta laitteita on huomattavasti enemmän, jolloin niiden kokonaiskulutus ei vähene vaan kasvaa entisestään.

– Lattialämmityksen suosio on noussut nopeasti. Usein sitä pidetään päällä turhaan ja lämpötilaa liian korkeana. Myös huonelämpötilaa kannattaa tarkastaa – muutaman asteen pudotus ei vaikuta asuinviihtyvyyteen, mutta näkyy kulutuksessa.

Lähde: Kotitalouksien sähkönkäyttö -tutkimus, Adato Energia Oy. Tutkimusta ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus ry ja Energiateollisuus ry.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja