Suomalaistutkimus: Koronarokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä

Eri koronarokotetyyppien yhdistäminen epäilyttää monia – THL:n ylilääkäri kertoo vaikutuksista ja mahdollisista oireista 3:21
Eri koronarokotetyyppien yhdistäminen epäilyttää monia – THL:n ylilääkäri kertoo vaikutuksista ja mahdollisista oireista.

Suomessa käytössä olevat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronavirusrokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä. Asia selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Kyseessä on vielä toistaiseksi vertaisarvioimaton tutkimus.

Helsinki Graduate School of Economics (GSE) tutki suomalaisten rekisteriaineistojen avulla koronarokotteen saaneiden perheenjäsenten tartuntariskiä. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin Suomessa käytössä olevien mrna-koronavirusrokotteiden yhteyttä tartuntariskiin tammi–maaliskuussa rokotetuilla terveydenhuollon työntekijöillä ja näiden rokottamattomilla perheenjäsenillä.

– Tulokset tukevat havaintoa, että rokotteet vähentävät tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä sekä estävät jatkotartuntoja, Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen kertoo tiedotteessa.

–On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuren osan jatkotartunnoista rokote estää. Vain osa tartunnoista saadaan samassa kotitaloudessa asuvilta henkilöiltä.

Helsinki GSE on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston perustama taloustieteen tutkijakoulu ja tutkimusyksikkö. Tutkimuksen toteutukseen on saatu tukea THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön tutkijoilta. 

Lue myös:

    Uusimmat