Arvonlisäveron alennukset näkyvät hinnoissa heikommin kuin veron nostot, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta.
VATT kirjoittaa tiedotteessa, että väliaikaista alv-alennusta on ehdotettu keinoksi tukea koronaviruksen leviämisen aiheuttaman kriisin kurittamia aloja. Veronalennuksen on toivottu laskevan hintoja ja parantavan kuluttajien ostovoimaa.
Tutkimuksen mukaan alv-alennus johtaa kuitenkin usein yritysten parempiin katteisiin alhaisempien hintojen sijaan. VATT kertoo, että tutkimus on julkaistu arvostetussa Journals of Political Economy -tiedelehdessä. Siinä tarkasteltiin Suomessa vuosina 2007 ja 2012 toteutettuja alv-muutoksia kampaamo- ja parturialan palveluiden arvonlisäverotukseen.
60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan
Tiedotteessa kerrotaan, että ensin palvelut siirrettiin 14 prosenttiyksikköä matalammalle alv-kannalle, ja viiden vuoden päästä takaisin samalle tasolle.
Tutkimuksessa käy ilmi, että 60 prosenttia hinnoista ei muuttunut lainkaan alv-alennuksen myötä. Sen sijaan alv:n palautuessa pääkannalle eli kun veroa nostettiin samat 14 prosenttiyksikköä, melkein kaikki yritykset korottivat hintojaan.
– Etenkin yritykset, joilla on matalat katteet, reagoivat alv-muutoksiin epäsymmetrisesti. He eivät muuta hinnoitteluaan, jos arvonlisäveroa alennetaan, mutta nostavat hintojaan paljon, jos veroa korotetaan, tutkimusprofessori Jarkko Harju VATT:sta toteaa tiedotteessa