Suomalaistutkijan Elon Muskia kritisoineesta julkaisusta Muskin omistamassa X:ssä alkoi kadota massoittain tykkäyksiä: "Tässä jää nyt paljon arvailun varaan"

Viestipalvelu X:n omistajaa Elon Muskia kritisoineesta julkaisusta alkoi kadota tykkäyksiä, mikä herätti jälleen epäilyksiä tahallisesta näkyvyyden rajoittamisesta.

Tampereen yliopiston tietotekniikan tutkijatohtori Pekka Kallioniemi kertoi tiistaina X:ssä, että hänen julkaisustaan katoaa tykkäyksiä.

Kyseisessä julkaisuketjussa Kallioniemi avaa Elon Muskin toimintaa Venäjän hyökkäyssodan aikana, mikä on nähty usein varomattomana ja Venäjän hallinnon pyrkimyksiä tukevana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kymmenet ihmiset kertovat kommenteissa heidän tykkäyksiensä kadonneen julkaisusta, osan lähes heti ja osan vasta useamman tunnin päästä.

Kallioniemi kertoo MTV Uutisille olleensa yhteydessä X:n asiakastukeen yksityisviestein sekä julkisten julkaisujen kautta. Lisäksi hän on laittanut viestiä suoraan Elon Muskille.

– Elon Musk nyt tuskin ehtii minun tviittejäni sen tarkemmin tutkimaan, mutta olen myös häneltä itseltään kysynyt, Kallioniemi sanoo.

"Tämä on paisunut aika isoksi"

X-viestipalvelussa eli entisessä Twitterissä on aiemminkin raportoitu samankaltaisista häiriöistä, joissa tykkäyksiä on kadonnut teknisten vikojen vuoksi. Tykkäyksiä voi kadota myös silloin, kun bottitilejä poistetaan.

Ei ole näyttöä siitä, että X tai Musk tahallisesti muokkaisivat Kallioniemen julkaisun tykkäysmääriä, mutta ongelman syyn määrittäminen on vaikeaa ilman X:n omaa reagointia.

Musk on tehnyt lukuisia muutoksia palveluun siirryttyä sen omistajaksi viime vuoden lopulla. Muskin on myös syytetty manipuloivan algoritmia niin, että häntä kriittisesti käsittelevien julkaisujen näkyvyyttä on rajoitettu. Lisäksi Musk on etenkin viime päivinä ollut kohun keskiössä Ukrainaan liittyvien lausuntojensa vuoksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mihin Elon Musk tähtää viestipalvelu X:ssä? Syytetään nyt Venäjä-propagandasta 6:37
Katso myös: Mihin Elon Musk tähtää viestipalvelu X:ssä? Syytetään nyt Venäjä-propagandasta

Sen vuoksi Kallioniemen julkaisusta kadonneet tykkäykset ovat herättäneet kysymyksiä siitä, onko kyse teknisestä viasta vai tarkoituksellisesta näkyvyyden rajoittamisesta.

Kallioniemen alkuperäistä, Muskia kritisoinutta julkaisua on katsottu yli 20 miljoonaa kertaa.

– Tämä on paisunut aika isoksi. Luulisi, että sieltä nyt yksi ihminen ehtisi kommentoimaan pikaisesti mistä on kyse, koska sitten saataisiin näiltä huhuilta aika hyvin leikattua siivet, Kallioniemi sanoo.

Yhteydenotto poikkeuksellisen vaikeaa

Myös MTV Uutiset yritti lähestyä X:ää asian tiimoilta, mutta pelkästään jo viestin lähettäminen osoittautui harvinaisen vaikeaksi.

Palvelun tukikeskuksessa yhteydenottoon kehottava linkki ei toiminut ollenkaan, ja useat yrityssivun linkeistä olivat rikki. Osassa sivuista puhuttiin edelleen Twitteristä, vaikka palvelu vaihtoi nimeään jo huhtikuussa.

Useimmista yrityssivustoista poiketen X:llä ei ole medialle tarkoitettuja yhteystietoja tai ohjeita yhteydenottoon ylipäätään. MTV Uutiset käyttää X:ää myös yrityskäytössä, mutta senkään kautta yhteystietoja medialle ei saatu kaivettua.

Olipa tykkäysongelman syy mikä tahansa, se ei ole vähentänyt Kallioniemen julkaisun näkyvyyttä, päinvastoin. Tykkäyksiä tulee lisää nopeammin kuin niitä poistuu, kun kesäkuinen julkaisu on lähtenyt uudelleen kiertämään.

Kallioniemi toivoo avoimempaa viestintää yritykseltä.

– Minulla ei varsinaisesti ole mitään X/Twitteriä vastaan. Mielestäni se on ihan hyvä kommunikaatiotapa, joten toivoisin että he ehtisivät myös kommentoimaan tätä asiaa itse.

– Tässä jää nyt paljon arvailun varaan, mutta ehkä hän haluaakin pitää meidät tämmöisessä arvailussa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat