Suomalaisten viihdesuosikit listattiin – koko kansan klassikko jyrää

Kansa äänesti ja kansa on puhunut. Suomen suosituimmat viihdehahmot on nyt listattu. Ykkösenä on klassikkohahmo, mutta muuten lista on aika yllättäväkin.

Suomen suosituimmaksi viihdehahmoksi valittiin Spede-shown sketsistä vuonna 1971 syntynyt Vesa-Matti Loirin esittämä Uuno Turhapuro.

Ensimmäinen Uuno-elokuva valmistui 1973 ja sen jälkeen niitä tulikin 19, viimeinen vuonna 2004.

- Uuno Turhapuron ylivoimainen ykkössija ei yllätä. Uuno-elokuvat saavat MTV:llä kerta toisensa jälkeen uskomattoman upeita katsojalukuja. Uunon hahmoon on vangittu jotain sellaista, jota on ollut vaikea monistaa jälkeenpäin, arvioi MTV:n sisältöjohtaja Kristiina Werner-Autio.

Suosikkihahmojen top-5 -lista on hämmentävä. Uunon jälkeen kakkosena kansankonstaapeli Reinikainen (TV2), Kummelit (TV2), Kauppaneuvos Paukku (MTV) ja James Potkukelkka (MTV).

Kaikki hahmoja television historian hämäristä. 

 - Nuo ovat ajattomia hahmoja, tuumii Werner-Autio. Ihmiset haluavat nauraa näille hahmoille yhä. Ihmisen tarve viihtyä nauraa tällaisten karikatyyrien äärellä ei katoa mihinkään, vaikka kohteet voivat vaihtua.

Kansakunnan muisti on pitkä

Ylen draamaanosaston tilaaja Olli Tola ei ole tuloksesta mitenkään yllättynyt.

- Nuo nimethän ovat osa kansakunnan yhteistä muistia. Niiden äärellä voidaan muistella "miten kaikki oli ennen niin paljon paremmin, kun joka vuosi sai nauraa uudelle Turhapuro-elokuvalle ja oli vielä Kummelitkin ja yhtä sun toista niin hauskaa".

Huomionarvoista on vielä sekin, että "valitse joku muu"-listalla kansan ylivoimainen suosikki on Spede Pasanen (1930 - 2001).

Siis Suomen viihdeykkösiä  vuonna 2015 ovat fiktiivinen hahmo Turhapuro sekä hänet luonut viihdemaakari Pasanen.

Vuodet mittaavat hahmojen kestävyyden

Sketsihahmoja syntyy ja kuolee median kovassa kulutuksessa paljon nopeampaan tahtiin kuin vanhaan tv-aikaan, jolloin puoli Suomea istui katsomassa yhtä ja samaa viihdeohjelmaa - ja sitten vitsit kerrottiin seuraavana päivänä työpaikoilla ja koululuokissa.

Ensi syksynä MTV:llä jälleen jatkuva Putous onkin ajassamme harvinainen poikkeus, ohjelma on synnyttänyt paljon uutta yhteistä naurun aihetta.

Uusien viihdehahmojen kehittäminen vie aikansa ja vasta useamman vuoden jälkeen tiedämme, mitkä hahmot jäävät eloon. 

Lue myös:

    Uusimmat