Suomalaisten suosikkiruoka paistuu pannulla ja muhii uunissa

Suomalaisten suosikkiruoka paistettu kala tirisee pannulla ja uunissa entistä useammin. Sesongin kalat hauki ja made maistuvat alkutalvesta myös höyryävinä keittoina. Nopeasti kypsyvät kalaruoat sopivat sekä gourmet-kokkien että keveää vatsantäytettä suosivien menuhun.

Kalan kasvava suosio näkyy niin kotikeittiöissä kuin ravintolamaailmassa.

– Käytämme rohkeasti eri kalalajeja kuten haukea, särkeä, lahnaa ja norssia, ja saamme siitä myös erittäin positiivista palautetta. Kalan kysyntä on viime vuosina lisääntynyt, vahvistaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho ravintola Nokasta.

Unohda tonnikala - syö lähikalaa

Huippukokin mukaan kala on päässyt hyvin mukaan lähiruokaan. Parhaimmillaan ravintola Nokassa on 15 eri kalalajia tarjottavana: silakkaa, kilohailia, siikaa, särkeä, haukea, lahnaa, madetta.

– Suosimme myös vähemmän tunnettuja ja arvostettuja kaloja, sillä haluamme herättää ihmiset huomaamaan, miten erinomaisia raaka-aineita ne ovat.

Myös vieraammat vedet ja kalalajit ovat tulleet tutuiksi kolmisen vuotta ympäri maailmaa matkanneelle Ruoholle. Eksoottisten kalojen sijaan Ruoho kannustaa kokeilemaan kaloja, jotka syyttä suotta on unohdettu.

– Miksi tuoda tonnikalaa tai muita uhanalaisia kalalajeja toiselta puolelta maapalloa, kun meillä on itsellämme näin upeita raaka-aineita? Ruoho ihmettelee.

– Haluan tehdä ruokaa lähiseudun raaka-aineista. Läheltä pyydetyillä kaloilla ja omilla raaka-aineilla tuodaan omaa ruokakulttuuria esiin. Silloin kala on myös tuoretta. Turha maksaa vanhasta kalasta mitään, Ruoho sanoo.

Kalaa sesongin mukaan

Parhaalta kala maistuu, kun sen valitsee sesongin mukaan. Vuodenvaihteen jälkeen sesongin kaloja ovat erityisesti hauki ja made.

– Tarjoamme mahdollisimman paljon villejä kaloja sen sesongin mukaan, mitä elämme, Ruoho painottaa.

Erityisesti hauesta ja särjestä on tullut hyvin suosittuja.

– Trendejä tulee ja menee, mutta kalat ovat olleet täällä aina. Haukea kuitenkin tilataan enemmän kuin 15 vuoteen. Tämä voi olla myös pysyvä suuntaus, Ruoho toteaa.

Ruohon mielestä särki, lahna ja hauki ovat jokainen niin maukkaita kaloja, että niistä voisi myös helposti jalostaa kokonaisen tuoteperheen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja