Suomalaisten saunakulttuurissa negatiivinen piirre – uhka ihon hyvinvoinnille

Suomalaisten ihonhoitotavoissa on tiettyjä seikkoja, jotka vaikuttavat negatiivisesti ihon kuntoon. Sen vuoksi suomalaisnaisten ihot hohtavatkin kesälomien jäljiltä raikkaina, kun turha arkinen jynssääminen on jätetty vähemmälle.

Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan mukaan suomalaisten ihonhoitotavoissa olisi parantamisen varaa. Kousan mukaan suomalaiset ovat kuuluisia siitä, että he pesevät ja kuorivat ihoaan enemmän kuin muut pohjoismaalaiset, ja sitten väittävät olevansa herkempiä aineille.

– Suomessa on saunapuhdas kulttuuri, jossa iho pitää pestä perusteellisesti. Sitten laitetaan meikkiä päälle, tuumaa Kousa.

Ihon tulisi kuitenkin saada olla rauhassakin. Iholla on suojavaippa, joka häviää jynssäyksen seurauksena. Siksi hellävarainen hoito ja pesu ovat tärkeitä. Kasvoja ei tarvitse jynssätä aina viimeisen päälle, ja pesu on syytä tehdä silloin, kun sille on tarvetta.

– Jos ei voi olla aivan varma siitä, mitä iho tarvitsee, kannattaa katsoa peiliin. Aamulla herätessä voi miettiä, tarvitseeko lähteä jynssäämään ja kuorimaan, vai riittääkö, että huuhtelee kasvot, Kousa neuvoo.

Ylihoitamisesta luovutaan lomalla

Säännöllinen rasvaus voi auttaa pintaryppyjen vähentymiseen, mutta liiallisuuksiin ei tule mennä. Ylihoitamisella on samanlainen vaikutus, kuin hoitamattomuudella.

– Jos iho on hyvässä kunnossa, kannattaa olla tyytyväinen siihen, miltä peilissä näyttää ja miettiä, mitä tarvitsee.

Ylihoitamisen ongelma näkyy Suomessa kesälomakaudella. Lomalta palaa usein terveen näköisiä, rentoutuneita suomalaisia, joiden iho hehkuu onnellisena.

– Ihmiset kertovat jättäneensä kesälomalla kaiken tai suurimman osan pois ja huuhdelleensa kasvonsa vain vedellä. Silloin iho on hyvässä kunnossa loman päätteeksi. Kyse on siitä, että on levätty, syöty hyvin ja jätetty turha pois. Jos jättää tuotteita pois, iho voi jopa parantua.

Iho tarvitsee vapaapäiviä

Kousan mukaan naiset käyttävät nuoresta asti liikaa aineita ihollaan.

– Nuoret tekevät väkivaltaisiakin juttuja iholleen halutessaan olla raikkaita. Myöhemmin tajutaan, että iho olikin ihan hyvässä kunnossa, ja sen olisi pitänyt antaa olla rauhassa, muistuttaa Päivi Kousa.

Siinä missä lihakset surkastuvat jos niitä ei käytetä, myös iho kärsii, jos sen ei anneta olla rauhassa. Iho osaa toimia myös itse.

– Iho ei pidä sen jatkuvasta rasvaamisesta. Vapaapäiviäkin pitäisi olla. Vapaapäivät ovat ohje nimenomaan nuorisolle, mutta aikuisellekin ne tekevät hyvää.

Iho uusiutuu noin kuukaudessa. Jos iholla on taipumusta olla samea ja paksu ja tuntuu siltä, että siitä puuttuu hehkeyttä, voi kuorinta olla paikallaan. Tässäkin on syytä kuunnella omaa ihoa. Se tietää, miten sen pitää uusiutua.

Kuorinta:

– 1–2 kertaa viikossa on normaali-ihoiselle hyvä määrä kuorintaa, muuten ei välttämättä tarvitse kuoria lainkaan. Tilanne riippuu myös kuorinta-aineesta. Kuorinnan tarve on yksilöllistä. Liiallisen kuorinnan ongelmana on se, että iho voi alkaa paksuuntua kiivaammin sitä mukaa, kun siitä otetaan kerrosta pois. Kuuntele omaa ihoasi.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat