Suomalaista saunaelämystä viedään maailmalle mindfulness-buumin avulla – "Sauna osaksi maailmanrauhan rakentamista"

2:01

Suomalaiset sauna-alan yrittäjät tavoittelevat alalle kymmenien miljoonien eurojen kasvua viemällä suomalaista kokonaisvaltaista saunaelämystä maailmalle. 

Tällä hetkellä seitsemän suurimman sauna-alan yrityksen joukossa kolme on Suomesta. Suomeen suunnitellaan startup-kiihdyttämöä, joka vauhdittaisi kasvua ja kehittäisi konsepteja.

– Suomalainen sauna tunnetaan maailmalla, mutta se, mitä me halutaan tuoda on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin ympärillä oleva saunaelämys. Ihminen menee saunomaan ilman kelloa ja aikatauluja ja kuuntelee omaa kehoa. Stressaantunut maailman tarvitsee nyt saunoja, uskoo toiminnanjohtaja Carita Harju Sauna from Finlandista.

Sauna-ala kasvaa maailmalaajuisesti viisi prosenttia vuodessa.

Suomalaiset aikovat haukata kasvusta leijonanosan valloittamalla markkinat saunaelämyksellä, jota tutkimustieto saunan ja myös avantouinnin terveysvaikutuksista tukee.


Saunadiplomatia käyttöön taas

Harjun mukaan mindfulness-buumin myötä kasvu on mahdollista.

– Nyt meidän päättäjien tulisi ottaa käyttöön myös saunadiplomatia, jotta sauna tulisi tunnetuksi. Suomen tulisi rakentaa siirrettävä luksussauna, jota voisi olla Tasavallan presidentin, ulkoministeriön ja CMI-järjestön vapaassa käytössä. Näin sauna olisi osa maailmanrauhan rakentamista.

Sauna-alan liikevaihto on vuosittain miljardi euroa. Kasvutavoiteeksi on asetttu useita kymmeniä miljoonia vuodessa. Maailman markkinajohtaja uskoo vahvaan kasvuun.

– Kyllä kasvua tulee sitäkin kautta, että kiuasmaailma monipuolistuu. Kiukaan lisäksi me kyetään toimittamaan kaikki ne komponentit, mitä saunaan tarvitaan eli erilaisia saunakokonaisuuksia, kuten hybridisaunoja, missä on infrapuna ja skandisauna yhdistetty, toteaa toimitusjohtaja Tapio Pajuharju Harvialta.

Vetoapua toivottaisiin startup-kiihdyttämöstä, laboratorio-ja vierailukeskuksesta ja saunaelämysten serifioinnista kansainvälisiin majoituspalveluihin.

Sauna vetosi Slushin vieraisiin

Slushin vieraat olivat ihastuneet kuumaan suomalaiseen saunaan.

Hollantilainen Jelmer Cort kertoi pitävänsä suomalaisen saunan kuumuudesta ja haluavansa yhtä kuuman saunan kotiinsa.

Britanniasta vierailulla oleva Wendy Liu oli suorastaan rakastanut  hyvin löylyhin ja uuteen suomalaiseen keksintöön avanto uima-altaaseen.

– Pidän kuumasta ja kylmästä. Tunnen itseni uudestisyntyneeksi saunan ja uinnin jälkeen. Käyn Lontoossa jopa kerran viikossa merimieskirkon suomalaisessa saunassa, sillä siellä on hyvät löylyt.

Liu kertoo, että Britanniassa on levinnyt villitys, jossa puutarhavajoja ja hevoskärryjä muutetaan saunoiksi. Kulttuuri-ja taideväki on erityisen innostunut pop-up-saunoista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja