Mainos

Sukeltaja Mikko Paasi auttoi thaimaalaispojat vapauteen luolasta: "Tätä ei heti unohda, luojan kiitos loppu oli onnellinen"

1:45

Kahdentoista junioirijalkapalloilijan ja heidän valmentajansa pelastusoperaatio saatiin viimein maaliin tänään, kun luolassa jäljellä olleet neljä poikaa ja heidän valmentajansa tuotiin turvalllisesti ulos thaimaalaisesta luolasta. Suomalainen sukeltaja Mikko Paasi kertoo MTV Uutisille, mitä pelastusoperaatiossa tapahtui.

Pelastusoperaatiossa mukana ollut suomalaissukeltaja Mikko Paasi kuvailee tunnelmia pelastusoperaatiosta vain tunteja sen jälkeen, kun viimeinen poika ja jalkapallojoukkueen valmentaja saatiin luolasta turvallisesti ulos.

– Koko porukka on joutunut keskittymään tässä viime viikon aikana todella paljon. Kun saimme kuulla, että kaikki lapset ovat tulleet läpi elävänä ja hyvässä kunnossa, ei voi olla kuin huojentunut ja kiitollinen kaikille heille, jotka ovat tätä pyörittäneet. Aivan uskomaton homma.


Mikko Paasi julkaisi myös pian pelastuksen jälkeen kuvan Facebook-tilillään ja kuvaili operaatiota.

– Heidän, jotka sanovat, että sitä ei voi tehdä, ei pitäisi keskeyttää heitä, jotka toteuttavat sen. 

Operaatio hiottiin loppuun asti

Paasi itse osallistui operaatioon sukeltajana luolan sisällä. Pisimmillään Paasi sukelsi muutamien satojen metrien päästä lasten löytöpaikasta luolan uumenissa. Operaatiossa hänen tehtävänsä oli avustaa lapsia ulos luolan kahdeksannen ja seitsemännen kammion välillä.

– Veimme heitä osittain uittaen ja osittain paareilla ja annoimme seuraaville. Tehtävä toteutettiin niin, että alusta alkaen sukeltajat pysyivät samoilla paikoilla.

Paasin mukaan pelastusoperaatiota suunniteltiin ja hiottiin paljon ennen sen toteutusta. Jokaista vaihetta harjoiteltiin useita kertoja.

– Se oli pitkän harjoittelun tulos, ja lopulta operaatiossa kaikki toimi todella esimerkillisesti ja ajatukset osuivat täysin kohdilleen.

Saippuaa ja hammastahnaa

Fyysisesti raskas pelastusoperaatio on ollut pysäyttävä kokemus, joka jää suomalaissukeltajan mieleen loppuelämäksi.

– Hiljalleen alan ymmärtää, minkä mittakaavan operaatiosta on kyse. Eikä tätä heti unohda, luojan kiitos loppu oli näin onnellinen.

Vaikka tunteja operaation päättymisen jälkeen pelastusjoukon tunnelma on katossa, pelastajat ovat myös hyvin väsyneitä. Suomalaissukeltajan mukaan seuraavaksi luvassa on paljon lepoa.

– Joimme yhdet kaljat ja olemme onnitelleet toisiamme. Seuraavaksi pitäisi saada jostain saippuaa ja hammastahnaa sekä alkaa paikata haavoja. Kaikki välineet ovat rikki, joten nyt tarvitaan damage controlia ja lepoa päälle. Sitten jatketaan matkaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja