Suomalaissotilaille hankitaan lisää varusteita taisteluun pimeässä – ex-komentajan mukaan tarvikkeet olisivat arvossaan myös Ukrainassa

Puolustusvoimat on tilannut lisää valonvahvistimia ja lasertähtäimiä, valtioneuvosto tiedottaa.

Tilaus pitää sisällään valonvahvistimia sekä johtajan ja taistelijan lasertähtäimiä. Noin 16 miljoonan euron arvonlisäverollinen hankinta sisältää varusteiden lisäksi niiden varaosia.

Hankinnan työllisyysvaikutukseksi kerrotaan elinkaaren aikainen kunnossapito mukaan lukien 54 henkilötyövuotta.

– Valonvahvistimet ja lasertähtäimet lisäävät jalkaväkijoukkojen taistelukykyä pimeässä ja vaativissa näkyvyysolosuhteissa. Hankinta tuo lisää valonvahvistimia ja lasertähtäimiä kaikkien puolustushaarojen käyttöön, tiedotteessa kerrotaan.

Varusteet ostetaan Senop Oy:ltä, joka kuuluu Millog-yhtiöihin ja Patria-konserniin. Patrian tiedotteessa kerrotaan, että hankinta on jatkoa vuosina 2020, 2021 ja 2022 tehdyille hankinnoille. Välineet kerrotaan kehitetyn yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

– Valonvahvistimista on saatu suorituskyvyltään huippuluokkaisia, kooltaan pieniä ja massaltaan erittäin keveitä. Taistelijan lasertähtäin on kestävä, yksinkertainen ja kevyt. Johtajan lasertähtäin on puolestaan erittäin monipuolinen ja monikäyttöinen laite, Patria kertoo tiedotteessaan.

Laitteet toimitetaan Puolustusvoimille vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Maavoimien esikunta: Havainnot Ukrainassa vahvistaneet välineiden tärkeyden

Välineet pimeässä taistelemiseen ovat olleet otsikoissa, sillä talven tultua Ukrainassa käytävässä sodassa erilaiset valonvahvistimet ja muut vastaavat välineet nousevat merkittävään rooliin. Sillä osapuolella, jolla on riittävästi tällaisia välineitä käytössään, voi olla merkittävä etulyöntiasema vastustajiin nähden.

Nyt tilatut välineet on hankittu Puolustusvoimille Suomessa käytettäväksi. Eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta kertoo kuitenkin, että Ukrainassa tehdyillä havainnoilla on roolinsa hankinnassa.

– Pimeässä taistelu on erittäin tärkeä suorituskyky myös Ukrainasta saatujen havaintojen perusteella. Sen merkitys on noussut, hän kuvailee MTV Uutisille.

2:07
Videolla Jarmo Lindberg kertoo, miten pimeässä taisteluun käytettävät välineet olisivat joukoille hyödyksi Ukrainassa ja miten talven myötä tuleva kylmyys ja pimeys vaikuttavat sodankäyntiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja