Suomalaispurjehtija hakee Tokiosta olympiamitalia – pienillä mailla voi olla etulyöntiasema

MTV Tokiossa: Näin tiukat koronarajoitukset vaikuttavat olympialaisten aikana 4:55
Katso videolta MTV Urheilun raportti paikan päältä Tokiosta olympialaisten olosuhteista.

Laser-purjehtijat Tuula Tenkanen ja Kaarle Tapper ehtivät tutustua Tokion olympialaisten kisakalustoonsa kymmenkunta päivää ennen kuin naisten Laser radialin ja miesten Laser standardin mitalijahti alkaa sunnuntaina Enoshiman purjehduskeskuksessa Japanissa. Kummassakin luokassa vene ja muu tarpeisto tulee kisajärjestäjiltä.

– Kukaan ei saa välineistä kilpailuetua, vaan purjehdustaito ratkaisee, Tapper ennakoi.

Rion viiden vuoden takaisissa olympialaisissa Tenkanen oli suomalaispurjehtijoiden kärkinimi viitossijallaan. Tokio on hänelle uran päätös, johon kisojen viivästys toi oman mausteensa.

–  Viime vuoden olin Suomessa ja tein samalla opinnot loppuun. Opiskelu helpotti epätietoisuutta, kun ei tiennyt, tuleeko olympialaisia vai ei, biotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Tenkanen kertoi ennen lähtöään olympiamaisemiin.

–  Koronavuosi ja kisojen siirto laittoivat minut miettimään, mitä haluan tehdä. Suomessa purjehtiminen oli kiva jakso, koska joutui tekemään asioita vähän eri tavalla.

Taktinen osaaminen korostuu

Portugalissa ja Hollannissa leireillyt Tenkanen, 30, korostaa lähtöjen merkitystä Laser-kisojen paremmuuksien selvittelyssä.

–  Lähdöt tapahtuvat kahden lipun välistä, ja pitää itse arvioida, mikä on hyvä lähtöpaikka, Tenkanen selitti ja korosti "sopivaa päättäväisyyttä".

Enoshimassa purjehdusolot voivat vaihdella rajuista tuulista kevyisiin keleihin. Päävalmentaja Joakim Wileniuksen mukaan viime päivinä on tuullut mereltä keskikovaa, mutta sunnuntaiksi odotetaan koillistuulta maalta.

–  Jos on kovat olot, fyysiset ominaisuudet ratkaisevat. Kevyissä tuulissa Laser-purjehdus ei ole yhtä fyysistä, mutta pitää osata ajaa venettä ja tehdä päätöksiä, Tenkanen puntaroi.

Tapperin olympiavalinta sinetöityi purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirénin tavoin jo joulukuussa 2019. Tokion kisojen siirtyminen antoi vuoden lisää harjoitusaikaa, ja Tapper on käyttänyt sen etsimällä parasta mahdollista venevauhtia, hiomalla startteja ja kisataktiikkaa.

Tapper, 25, harjoittelee espanjalaisen Anton Garroten valmennuksessa kansainvälisessä ryhmässä, jossa on edustus Norjasta, Ruotsista ja Saksasta. Ryhmä on leireillyt tänä vuonna Lanzarotella, Portugalissa ja Ruotsissa.

Venevauhtia ryhmä hioo yhteisharjoituksissa.

–  Jos joku keksii keinon olla muita nopeampi, tieto jaetaan muille. Vauhtiin vaikuttavat muun muassa purjeen trimmit, ajotekniikka ja se, miten teet töitä kropalla, Tapper kertoo.

Pieni purjehdusmaa voi hyötyä

Tapper ilmoitti purjehtijoiden mediapäivässä tavoittelevansa Tokiosta mitalia luokkansa 35 purjehtijan joukossa. Olympiamitalista kisaa noin puolet siitä joukosta kuin maailmanmestaruuskisoissa.

–  Radalla on tilaa, joten taktisesti on useampia vaihtoehtoja, Tapper arvioi.

Suomella on Tokiossa neljä venekuntaa. Pienen purjehdusmaan edustajaa auttaa olympiavesillä Tapperin mukaan se, että Tokiossa valmentajien määrää ja työskentelyä on rajoitettu muihin kisoihin verrattuna. Säännöllä on yritetty varmistaa, etteivät isot purjehdusmaat saisi kohtuutonta etua.

–  Valmentajilta saa kisan aikana sellaista tietoa, mitä ei itse pysty veneestä näkemään. Isoilla mailla olisi resurssia lähettää kymmenen valmentajaa vesille, mutta määrää on rajattu, Tapper totesi.

Lue myös:

    Uusimmat