Suomen olympiatoivolta katosi motivaatio – useamman kuukauden tauko muutti mielen

Purjehtija Kaarle Tapper nousi EM-kisojen pronssimitalillaan yhdeksi suomalaisten menestystoivoista Pariisin olympialaisissa. Pitkään oli kuitenkin epävarmaa, onko Tapper edes tavoittelemassa paikkaa uransa kolmansiin olympialaisiin.

–  Tokion jälkeen pidin aika pitkän tauon purjehduksesta, enkä koskenut veneeseen useampaan kuukauteen. Jostain löytyi kuitenkin motivaatio jatkaa, ja nyt olen intoa täynnä. Katseet ovat kohti Pariisia, Tapper kertasi joulukuisissa mitalijuhlissaan Helsingissä.

Japanilaisessa Enoshiman purjehduskeskuksessa elokuussa 2021 Tapper harmitteli olympialaisten yhdeksättä sijaansa. Tapperille jäi olo, että mitali olisi ollut otettavissa Tokion kisoista. Marraskuussa Ranskassa Tapperin ei tarvinnut enää manailla lopputuloksia, sillä ILCA 7:ksi nimetyn luokan EM-pronssi toi uran ensimmäisen aikuisten sarjan arvokisamitalin.

Tapperin purjehtima vene tunnettiin aiemmin Laser standardina, mutta uudelle olympiadille logo purjeessa vaihtui uuden nimen myötä.

Lasereissa menestysperinteitä riittää.

–  On mukava päästä samalle sivulle Thomas Johansonin ja Roope Suomalaisen kanssa, Tapper luonnehti luokan aiempia suomalaisia arvokisamitalisteja. Heistä Johanson jatkoi olympiavoittajaksi 49er-luokassa Jyrki Järven kanssa.

Purjehdus myötätuulessa

Tapper jatkaa espanjalaisen Anton Garroten luotsaamassa valmennusryhmässä, johon kuuluvat myös kollegat Norjasta, Ranskasta ja Saksasta. Ryhmän katse on vahvasti tulevassa, sillä purjehtijat leireilivät tänä vuonna muun muassa viidesti Marseillessa, jossa kisataan Pariisin olympiaregatta.

–  Satsaus on kova, ja pystyn keskittymään täysillä urheiluun, kauppatieteitä Aalto-yliopistossa opiskeleva Tapper kertoi.

Olympiapurjehdus kulkee navakassa myötätuulessa, sillä Tapperin pronssin lisäksi Nacra 17 -kaksikko Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen voitti tänä vuonna MM-pronssia ja EM-hopeaa. Olympiavesille tähyävät myös Ronja Grönblom ja Veera Hokka 49er FX -luokassa, Monika Mikkola ILCA 6 -luokassa ja uuden purjelautaluokan iQFoilin kilpailijat.

Suomalaisten olympiapaikkasaldo alkaa hahmottua ensi elokuussa, jolloin Hollannin Haagissa purjehditaan kaikkien olympialuokkien MM-kisat.

–  MM-kisoista voi hankkia maakiintiöpaikan olympialaisiin. Suomen sisäinen karsinta sitten ratkaisee, kuka paikan käyttää, Tapper totesi ja muistutti, että yhteen veneluokkaan pääsee vain yksi venekunta maata kohden.

Venevauhti selvä kilpailuetu

Tapperin menestystoiveet ovat realistisia. Hyeres'n EM-regatassa Tapper jätti taakseen muun muassa Tokion hopeamitalistin, Kroatian Tonci Stipanovicin sekä tämän vuoden MM-voittajan, Ranskan Jean Baptiste Bernaz'n. Tapperille hävisi myös norjalainen harjoituskaveri, Tokiossa olympiapronssia voittanut Hermann Tomasgaard.

–  Vuodessa oli ylä- ja alamäkiä, oli sairastumisiakin. EM-kisojen alussa tuli varaslähtö, mikä söi miestä, mutta kisan edetessä itseluottamus kasvoi, Tapper muisteli.

Hän kertoi saaneensa selvää kilpailuetua venevauhdista, mikä oli hänen harjoittelunsa painopiste myös ennen Tokiota.

–  EM-kisoissa vauhtini oli tosi hyvää joka olosuhteissa. Venevauhti koostuu ajotekniikasta, siitä, miten purjetta trimmataan ja siitä, kuinka paljon jaksaa tehdä töitä veneessä, fyysisestikin edistynyt Tapper selitti.

Fysiikkaharjoittelussa apuna on kokenut Erik Piispa, jonka valmennettaviin kuuluu muun muassa tennisässä Harri Heliövaara.

– Startti ja muutamat minuutit startin jälkeen korostuvat. Pitää löytää nopeasti vapaat tuulet, jotta pääsee tekemään omaa purjehdusta, Helsingfors Segelklubbia edustava Tapper kertoi.

Uusi kausi alkaa jo maaliskuussa luokan EM-purjehduksilla Italiassa.

Lue myös:

    Uusimmat