Mainos

Suomalaispastori Tokiossa: Tämä on kuin kauhuelokuvasta

Suomalaiset lähetystyöntekijät valmistautuvat kriisityöhön Japanin maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamiaallon jälkeen.

Suomalaisista lähetystyöntekijöistä lähimpänä järistysaluetta ovat Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen työntekijät. He ovat Tokiossa, noin 400 kilometrin päässä onnettomuusalueesta, mutta järistys tuntui todella voimakkaana myös siellä.

- Olin vaimoni kanssa paikallisella kuntosalilla, joka on oikeastaan enemmänkin kuntokerrostalo. Vaatteiden vaihdon jälkeen rakennus alkoi täristä. Lopulta löysin vaimoni istumasta maassa useiden japanilaisten kanssa. Käsi kädessä rukoilimme ja odotimme, että tärinä laantuisi. Se tuntui kuin olisi istunut nopeasti soudettavassa veneessä, joka heiluu ja vaappuu. Iso kerrostalo käyttäytyi siis kuin vene, ja sitä kesti pitkän aikaa, kertoo Tokiosta pastori Martti Poukka.

Poukka kertoo arvanneensa heti, että kyse on isosta järistyksestä. Japanissa on totuttu pieniin järistyksiin, joihin myös osataan varautua hyvin.

- Ne kestää yleensä 5-10 sekuntia. Täällä on myös toimintavalmius maanjäristysten varalle. Jossain vaiheessa Japanissa asuva lakkaa myös laskemasta pieniä tärähdyksiä ja muita maanjäristyksen merkkejä. Tiedossa on myös ollut, että joskus tärähtää vielä oikein kunnolla. Niin paljon on varauduttu kuin on osattu, mutta näitähän ei voi koskaan ennustaa kokonaan, Poukka sanoo.

"Auto kuin lastu lainehilla"

Tällaisen, jopa 8,9 magnitudin järistyksen jälkeen, tunnelma Tokiossa on kuitenkin kaoottinen.

- Ihmiset yrittävät ottaa toisiinsa yhteyttä, mutta kännykät eivät toimi. Myöskään metrot ja luotijunat eivät pysty kulkemaan. Jos on vaikka lapsi koulussa, on mietittävä tarkkaan, kuinka hänet saa pois koulusta, Poukka kertoo.

Viranomaiset ovat kommentoineet esimerkiksi kuolonuhrien määrää vasta hyvin varovaisesti. Se tiedetään, että uhreja voi olla paljonkin.

- Kaikki on vielä auki ja koko ajan tulee tietoa monelta kanavalta. Televisiossa näytetään jatkuvasti kuvaa ruuhkista ja palavista taloista, tsunamin tuhoamista pelloista ja taloista. Esimerkiksi äsken iso auto näytti aallon harjalla olevan kuin lastu lainehilla. Tämä ei ole mikään kauhuelokuva vaan totisinta totta, Poukka sanoo.

Japanissa valmiudet toipua nopeastikin

Pastori Poukka uskoo kaikesta huolimatta, että Japani selviää järistyksen ja tsunamin tuomista tuhoista. Hänellä on omakohtaista kokemusta japanilaisten tehokkaasta jälleenrakentamisesta - hän oli vuonna 1995 työtehtävissä Kobessa, jossa iski Japanin edellinen tuhoisa maanjäristys.

- Näin Koben maanjäristyksen alusta alkaen. Siellä lähdettiin nopeasti ensishokin jälkeen raivaamaan paikkoja ja järjestämään tilapäismajoitusta tarvitseville. Nykyään Kobessa näyttää siltä, että mitään ei olisi tapahtunutkaan. On vaan uutta taloa toisen vieressä, Poukka kuvailee.

Tokiossa olevat lähetystyöntekijät pitävät Suomikirkon ovet auki huomenna.

- Rukoilemme ja pyrimme olemaan niiden ihmisten tukena, jotka sitä tarvitsevat, Poukka sanoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.