Mainos

Suomalaismies Japanin järistyksestä: Se vain jatkui ja jatkui ja jatkui

MTV3 Uutiset tavoitti Japanissa työskentelevän Juho Viitasalon Osakasta illansuussa paikallista aikaa. Viitasalo kertoo kaupungin säästyneen suuremmilta tuhoilta, mutta tunnelma on hermostunut ja ihmiset huolissaan omaistensa puolesta.

Japanissa monet maanjäristykset kokenut Viitasalo oli töissä tietokoneen ääressä, kun 8,9 magnitudin järistys iski.

– Tajusin heti, että tämä on erilainen. Se vain jatkui ja jatkui ja jatkui. En ole varma ajasta, mutta se tuntui kestävän minuuttitolkulla.

– Osaka on noin 500 kilometrin päässä Tokiosta, mutta se tuntui täällä asti voimakkaana.

Ravintolat majoittavat tuntemattomia

Viitasalo kertoo järistyksen vaikuttaneen Osakan alueella vakavimmin puhelinverkkoon ja julkiseen liikenteeseen, joka on pikku hiljaa palaamassa ennalleen. Puhelinverkko toimii yhä sattumanvaraisesti. Tilannetta ei helpota se, että ihmiset soittelevat läheisiään läpi tietääkseen heidän olevan kunnossa.

Tokiossa tilanne sen sijaan on vakava. Ihmisiä kehotetaan uutisissa yöpymään niillä sijoillaan, sillä liikenneyhteydet ovat poikki eikä hallitus halua ihmisten lähtevän jalan seikkailemaan yksin yötä vasten.

Talkoohenki runnellussa maassa on nousussa. Viitasalo kertoo kuulleensa tokiolaiskollegoiltaan, että moni tokiolaisravintola majoittaa tänä yönä jumiin jääneitä ihmisiä.

"En ole koskaan nähnyt vastaavaa"

Järistysherkillä saarilla näytetään usein televisiossa karttaa maan aktiivisista järistysalueista.

– Yleensä kartoilla vain tietty alue on väritetty, mutta ei tällä kertaa. Nyt lähes koko Japani on väritetty spektrin kirjolla. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, Viitasalo kertoo.

– Uutisten mukaan tämä on suurin koskaan Japanissa tapahtunut maanjäristys.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.