Suomalainen Mira, 43, hukkui hotellin uima-altaaseen Kreikassa, surun murtama leski sai viimein vaimonsa ruumiin kotiin: "Minulla on valtava ikävä, olen täysin yksin"

0:25
Katso videolta valokuvia Miran hautajaisista ja haudalta. Kuvissa on uima-allas, johon Mira hukkui.

Suomalaisen avioparin Tomin ja Miran kesälomamatka Kreikassa Samoksen saarella päättyi järkyttävällä tavalla elokuun alussa, kun 43-vuotias Mira hukkui hotellin uima-altaaseen.

Tomi, 48, löysi vaimonsa elottomana uima-altaan pohjalta ja sukelsi tämän pintaan. Elvytys aloitettiin heti, mutta nainen kuoli siitä huolimatta.

Painajainen ei päättynyt vielä siihen, sillä Tomi joutui odottamaan pitkään rakkaan vaimonsa ruumiin saamista kotiin.

Lopulta Mira lennätettiin Suomeen ja runsaat kaksi viikkoa sitten hänet siunattiin. Mira tuhkattiin ja haudattiin Tuusulaan.

Tomi on tyytyväinen siitä, että hän sai vaimonsa Suomeen, mutta kauhea suru ja ikävä eivät ole helpottaneet yhtään.

– Olen täysin yksin. Minulla on valtava ikävä Miraa. Olimme aina yhdessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yksin koiran kanssa

Tomi ja Mira asuivat yhdessä Uudessakaupungissa, mutta Miran läheisten toiveesta hänet haudattiin Tuusulaan lähelle perhettään.

Tomi on ehtinyt käydä haudalla kahdesti hautajaisten jälkeen, mutta pitkän välimatkan vuoksi hautausmaalla käyminen ei ole kovin usein mahdollista.

Karmivalla tavalla päättyneen aurinkoloman jälkeen Tomi palasi yksin Suomeen ja jäi sairauslomalle. Hän ei osannut tehdä mitään paitsi surra ja miettiä vaimoaan.

Kolmisen viikkoa sitten Tomi palasi töihin, jotta hän saisi muuta ajateltavaa.

– Minun on kuitenkin helpompaa olla töissä, jotta on jotain tekemistä ja pääsen pois kotoa. En juttele paljon kenenkään kanssa, mutta työpaikalla on silti helpompaa kuin kotona. Saa ajatukset hetkeksi muualle, hän kertoo.

Koti tuntuu Tomista erityisen tyhjältä nyt, kun Mira ei ole enää siellä. Mira hoiti kodin, koska hän ei käynyt töissä.

– Olimme aina kahdestaan ja yhdessä, joten nyt minulla on todella yksinäistä. Meillä oli koira, joka on täällä kanssani. Sekin ihmettelee kaikkea tätä ja on loukkaantunut, kun ei minulla ole energiaa olla sen kanssa.

Kävi hyvästelemässä vaimonsa

Tomi joutui odottamaan pitkään vaimonsa ruumista Suomeen. Lopulta vainaja lennätettiin Turkuun ja vakuutusyhtiö kustansi lennon.

Turusta vainajan luovutusta piti vielä odottaa viikkoja. Ruumiinavauksen mukaan Mira kuoli hukkumisen takia.

Tomi kävi hyvästelemässä vaimonsa ennen hautajaisia Tuusulassa.

– Hyvästelin hänet toki jo Samoksella sairaalassa, mutta halusin vielä nähdä hänet ennen tuhkausta. Mietin pitkään, kannattaako minun mennä, mutta ratkaisu oli oikea. Halusin hyvästellä hänet, jotta se ei jää vaivaamaan minua.

– Minun silmissäni hän oli edelleen kaunis, vaikka hän olikin ollut jo pitkään kuolleena. Miralla oli harso kasvojen peittona, mutta otin sen pois, koska halusin nähdä vielä kerran hänen kasvonsa, Tomi sanoo kyynelehtien.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuoli juuri ennen hääpäivää

Hautajaiset olivat raskaat. Ne vietettiin pienessä piirissä perheen kesken. Tomi selvisi päivästä rauhoittavien lääkkeiden voimin.

– Uurnanlasku oli pahin hetki. Meinasin itse tippua sinne kuoppaan, koska olin niin heikossa kunnossa. Onneksi minulla oli pappi tukena siinä tilanteessa.

Nyt Tomi menee tapaamaan psykologia, vaikka hän ei liiemmin uskokaan siitä olevan apua. Työterveydestä kuitenkin suositeltiin keskusteluapua Tomille.

– Mietin pelkästään Miraa ja käyn tapahtunutta läpi koko ajan kotona, hän kertoo.

Mira ja Tomi ehtivät olla yhdessä kahdeksan vuotta. Pariskunnan häitä juhlittiin 11. elokuuta viime vuonna.

– Mira kuoli juuri ennen meidän 1-vuotishääpäivää, 3. elokuuta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Normaali iltauinti päättyi kuolemaan

Tomi epäilee yhä, että hänen vaimonsa sai sairauskohtauksen uima-altaassa, koska hukkumiseen ei ole mitään muuta järkevää syytä.

Mira oli hyvä uimari ja hän ui hotellin altaassa useita kertoja päivässä.

– Hän meni normaalille iltauinnille altaaseen ja hän oli hyvässä fyysisessä kunnossa. Mira ei ollut humalassa tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Luulen, että Mira on tuntenut jonkinlaista huonoa oloa, ehkä kuumuudenkin takia, ja hän meni virkistäytymään altaaseen, jotta olo paranisi.

Viimeinen puhelu jäi erityisesti Tomin mieleen. Mira soitti miehelleen hetkeä ennen uimaan lähtöä hotellihuoneesta. Tomi oli tuolloin vielä altaan reunalla lukemassa kirjaa.

– Mira sanoi puhelimessa, että "olipa hyvä kun tavoitin sinut, mä rakastan sua niin paljon". Jälkeenpäin olen miettinyt, että aavistiko Mira silloin jo jotain, Tomi sanoo.

Näki vaimonsa altaan pohjalla

Pian puhelun jälkeen pariskunta tapasi toisensa viimeisen kerran hotellin käytävällä.

Mira kertoi miehelleen menevänsä uimaan. Tomi sanoi vievänsä tabletin huoneeseen lataukseen ja tulevansa pian takaisin altaalle.

Tomi ehti olla huoneessa vain runsaat viisi minuuttia, kun hän meni ulkoterassille ja näki Miran altaan pohjassa.

– Juoksin kovalla vauhdilla ulos, hyppäsin altaaseen ja vedin hänet ylös. Aloitin elvytyksen heti altaan reunalla ja toinen mies tuli auttamaan, Tomi muistaa.

Ambulanssin tulossa kesti melko kauan. Tomi ihmettelee, miten ammattitaidottomilta ensihoitohenkilökunta vaikutti.

– Toiminta oli niin hidasta, että minäkin ehdin hakea meidän henkilöllisyystodistukset huoneesta, ennen kuin lähdettiin sairaalaan.

Mira vietiin sairaalaan, missä hänet yritettiin vielä pelastaa. Hyvin nopeasti hänet kuitenkin todettiin kuolleeksi.

Loppuloma poliisiasemalla

Tomi olisi halunnut palata heti vaimonsa kuoleman jälkeen takaisin Suomeen, mutta se ei ollut mahdollista.

Sairaalasta Tomi lähti poliisiasemalle, missä kului koko yö. 

– Pyysin mukaan matkatoimiston ihmisiä, koska en oikeasti puhu englantia. Tilanne käytiin läpi ja kerroin monta kertaa mitä tiesin, Tomi kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Loppulomansa Tomi vietti poliisiasemalla.

– Minua ei ollut vangittu, mutta en myöskään saanut lähteä. Viimeisenä päivänä eli tiistaina pääsin käymään hotellilla suihkussa. Matkaopas pakkasi kamat, koska en saanut tehdä sitä itse.

– Sen jälkeen minut vietiin, edelleen vartioituna, lentokentälle. Ihan kuin olisin ollut joku rikollinen, Tomi kuvasi tilannetta aiemmin MTV Uutisille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tapahtunut on mielessä jatkuvasti

Yli kahden kuukauden ajan Tomi on miettinyt vain vaimoaan ja sitä, mitä Kreikan lomalla tapahtui. Hänelle on määrätty rauhoittavia lääkkeitä, jotka auttavat myös nukkumisessa.

Tomi kertoo olevansa todella yksin, koska he olivat aina kahdestaan Miran kanssa. Tomilla ei asu ystäviä tai läheisiä lähellä.

– Olen nyt yksin pienen koiran kanssa. Ihmiset eivät tiedä mitä sanoa minulle, joten töissäkään ei ole paljon juttukavereita, hän sanoo.

Miran omaisten kanssa Tomi on ollut yhteydessä ja he ovat yrittäneet auttaa toisiaan puolin ja toisin.

– Mira oli minulle kaikki kaikessa. Meillä piti olla elämä edessä ja oli yhteisiä suunnitelmia. Nyt kaikki jäi kesken. Yritän jotenkin pyristellä yksin eteenpäin, Tomi sanoo surullisena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja