Mainos

Suomalaisnuoret raittiimpia kuin eurooppalaiset keskimäärin – nettipelaaminen ei suju humalassa ja kapinoinnin tarve vähentynyt

Suomalaisnuoret ovat raittiimpia kuin eurooppalaisnuoret keskimäärin, kertoo tuore 35 Euroopan maata kattava tilasto. 

Myös poliisissa on pantu merkille, että suomalaisnuoret kännäävät yhä vähemmän, sanoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista. 

–  Esimerkiksi koulujen päättäjäisviikonlopun valvonnoissa meillä on vuosi vuodelta vähemmän puututtavaa. Joko nuoret ovat fiksumpia ja ovat oppineet välttämään meidän kontrollin, tai sitten julkisella paikalla alkoholin nauttiminen on nuorten keskuudessa vähenevä trendi.

Mistä väheneminen johtuu?

Euroopan-laajuisen Espad-tutkimuksen mukaan 15-16-vuotiaiden humalajuominen on vähentynyt Suomessa voimakkaammin kuin Euroopassa keskimäärin.

THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo sanoo trendin olleen sama jo vuosia. Yhdeksi syyksi hän arvelee muun muassa sen, että esimerkiksi nettipelejä ei voi humaltuneena kunnolla pelata.

– Ennen nuoret kokoontuivat yhdessä juomaan, mutta nykyään kokoonnutaan yhä useammin virtuaalisesti, ja siihen ei välttämättä liity päihteiden käyttöä. Intensiivinen pelaaminen ei myöskään onnistu, jos on päihteiden vaikutuksen alaisena.

Myös hyvät perhesuhteet pitävät nuoria raittiimpina.

– Nuorten ja vanhempien suhteet näyttävät myös muuttuneen läheisimmiksi, joten nuorilla ei ole samanlaista tarvetta kapinoida kuin aiemmin.

Euroopan tilastossa Tanska näyttäytyy nuorten kohdalla ongelmajuomisen maana.

– Tanskassa nuoret juovat paljon ja usein. Tanskan mallia on esitelty usein hyvänä mallina ja alkoholiteollisuus vetoaa siihen, että vaikka rajoituksia on löysennetty, mitään katastrofaalista lisääntymistä väestön alkoholinkäytössä. Tanska on Euroopan poikkeusmaita, jossa nuorten juominen ei ole vähentynyt, Raitasalo sanoo.

Kannabiksen käyttö lisääntymässä

Saman tilaston mukaan 15-16-vuotiaat nuoret myös kokeilevat kannabista vähemmän kuin ikätoverit muissa Euroopan maissa. 

Poliisin havaintojen mukaan nuorten kannabiksen käyttö on kuitenkin lisääntymässä.

– Esimerkiksi nuorten myymälävarkauksien yhteydessä olemme tehneet tarkastuksia ja yhä useammin löytyy marihuananyssäköitä taskuista, Heinonen sanoo.

Myös kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt nuorten keskuudessa.

– Kannabiksen kotikasvatus on tullut uutena ilmiönä nuorisokenttään. Siemeniä saa helposti tilattua. Aikuiset eivät välttämättä tiedä mistä kasvista on kyse, eivätkä osaa tunnistaa merkkejä, jos nuori on pössytellyt kannabista. Krapulainen nuori kyllä tunnistetaan, Heinonen sanoo.

Uutisjuttu koulun päättäjäisistä kesäkuussa 2016:

1:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.