Suomalaismuusikolla raskausajan komplikaatioita: Luovuin soittamisesta

Esikoislapsiaan odottava blueskitaristi Erja Lyytinen aikoo palata pian synnytyksen jälkeen keikkakiertueelle. Raskausajan komplikaatioiden vuoksi muusikko joutui luopumaan soittamisesta

Blueskitaristi Erja Lyytinen ei malta odottaa, että saa uuden The Sky Is Crying -albuminsa tulevan vuoden helmikuussa ulos. Maaliskuun lopulla käynnistyy samaa nimeä kantava konserttikiertue. Ennen levyä ja kiertuetta luvassa on kuitenkin valtava mullistus: esikoislasten syntymä.

Raskaus on Lyytisen mukaan mennyt kaksosraskaudeksi hyvin, mutta komplikaatioitakin on ollut. Lyytinen kertoo, että harmillinen vaiva on ollut sormien niveliin kohdistuva kipu. Kitaristille se on erityisen kova paikka.

– Olen joutunut luopumaan soittamisesta, se on muusikolle iso asia, nainen sanoo.

Vakavampi juttu on ollut puolestaan raskausajan diabetes. Painokin on noussut uusille kymmenluvuille.

– Kiloja on tullut 20 lisää. Kun sain diabetes-diagnoosin, olin yllättynyt. En ollut sitä odottanut, koska olen aina ollut niin urheilullinen, kitaristi kertoo.

Lyytinen kertoo, että päätti aikoinaan puuttua kiertue-elämän väsymykseen ruokavaliomuutoksella. Kehiin tuli vähähiilihydraattinen ruokavalio, johon kuuluu paljon kasviksia. Sen puolesta hän liputtaa myös nyt.

– Se on ollut minulle hyvä juttu. Varsinkin nyt, kun liikun todella paljon vähemmän.

Kova hinku keikkalavoille

Viimeisillään raskaana oleva Lyytinen aikoo palata keikkalavoille erittäin pian lasten syntymän jälkeen. Se on ollut tietoinen valinta.

– Jouduin jäämään todella aikaisin sairaslomalle ja perumaan 15 keikkaa Englannissa ja Ruotsissa. Jos en palaisi pian lavoille, minulle tulisi ihan liian pitkä keikkatauko. Olen yrittäjä, joten ne taloudellisetkin asiat tulevat vastaan, Lyytinen myöntää.

– Ja nyt kun olen ollut kaksi kuukautta keikkailematta, olen ihan että argh! Vaikka on ollut ihanaa vaihtelua olla kotona, niin kyllä minä kaipaan keikkailua, hän jatkaa.

Kiertue pienten kaksosvauvojen kanssa ei kuulosta helpolta nakilta, mutta Lyytinen uskoo sen menevän hyvin.

– Olen aika itsepintainen tyyppi. Ja uskon että suunnitelmallisuudella saadaan aikaan hyvä kiertue. Enkä minä ole ensimmäinen äiti maailmassa, joka kiertää lasten kanssa. Aina löytyy keinoja. Ja otetaan vähän lisää henkilökuntaa mukaan, muusikko miettii.

Lue myös:

    Uusimmat