Suomalaismiesten uskomaton tempaus: Näin teet kahvinkeittimellä gourmet-ruokaa!

Miksi tyytyä käyttämään kahvinkeitintä ainoastaan kahvin keittoon, kun sillä voi tehdä gourmet-ruokaakin? Savolaismiesten ideoima uusi keittokirja opastaa, miten homma käytännössä onnistuu.

Oletko koskaan ajatellut paistavasi pihvejä kahvinkeittimellä? En minäkään. Savolainen media-alan sisällöntuottajana, art directorina sekä valokuvaajana työskennellyt Antti Karppinen ajatteli tätä kuitenkin jo yli 10 vuotta sitten.

– Tämä idea on muhinut päässäni jo kauan. Luin kauan sitten romaanin muotoon kirjoitetun ruokakirjan, jossa päähenkilö eli ankeissa oloissa ja joutui valmistamaan kahvinkeittimellä puuroa ja muita pöperöitä. Ajattelin, että jos joskus teen ruokakirjan, niin teen sen tästä aiheesta. Vuosi sitten palaset sitten loksahtivat kohdalleen, Karppinen kertoo.

Karppinen ei kuitenkaan halunut tyytyä valmistamaan kahvinkeittimellä ainoastaan puuroa. Mies halusi palavasti kokeilla, voisiko laitteella saada aikaan myös gourmet-tasoisia annoksia peruspöperöiden sijaan.

– Kerroin ideasta hyvälle ystävälleni Aki Hiltuselle, joka on ammatiltaan kokki. Aki piti minua tietenkin ihan hulluna, mutta lähti kuitenkin lopulta projektiin innolla mukaan, koska onhan tämä ihan posketon juttu.

Loppujen lopuksi porukassa olivat mukana Antin ja Akin lisäksi myös tekstisisällöstä vastaava Pekka Nurmi, valokuvaaja Mikko Pitkänen , sekä poikien sekoilua kahvinkeittimen kanssa kuvaillut Tommi Prami.

"Lihasta tulee älyttömän mureaa"

Lokakuussa ilmestyvä "You did what?" Gourmet-ruokaa kahvinkeittimelläpitää sisällään paitsi herkullisia reseptejä myös runsaasti savolaispoppoon making of -sekoilua. Kotioloissa voi kirjan ohjeilla valmistaa kahvinkeittimessä vaikkapa herkkutattirisottoa tai karitsanfileetä.

– Karitsanfilee-annos on oiva osoitus siitä, mihin kaikkeen kahvinkeitin pystyy. Ensin laitetaan porkkanat siivuiksi kahvipannuun, mausteet lyödään suodatinpussiin, vesi keittimeen ja keitin päälle. Näin porkkanat hautuvat maustevedessä ja kypsyvät hitaasti. Lopuksi joukkoon lisätään vielä karitsanfilee minigrip-pussissa, jolloin pihvi kypsyy vesihauteessa. Sitten valmistetaan vielä balsamico-kastike kahvinkeittimen levyllä, Karppinen kertoo.

Lihasta tulee Karppisen mukaan keittimessä älyttömän mureaa. Kokonaista kanaa keittimeen ei tietenkään voi työntää, mutta esimerkiksi porsaan kuveesta saa suussa sulavaa 5,5 tunnin haudutuksella.

Ei sovi tosikoille

Ruokien valmistukseen riittää Karppisen mukaan halpakin kahvinkeitin, mutta parhaiten annokset onnistuvat kuitenkin hieman laadukkaammalla vempeleellä.

– Halvassa keittimessä paistolevy on usein mattapintainen, jolloin esimerkiksi kananmunat tarttuvat siihen kiinni niin tiukasti, ettei paistamisesta tule mitään.

Gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä ei ole Karppisen mukaan tarkoitettu tosikoille.

– Tiedän, että tulemme saamaan vielä palautetta kokeilta, että pekonithan olivat ihan kylmiä ruoanlaiton loppuvaiheessa. Voin kuitenkin aina onneksi todeta näihin, että "oletko nyt ihan järjissäsi, sehän on kahvinkeitin". Saamme myös paljon anteeksi, kun kerromme olevamme savolaisia, Karppinen nauraa.

Karppinen toivoo, että muutkin kokit ottavat kahvinkeitinkokkaushaasteen vastaan ja laittavat omat ideansa ja reseptinsä tulemaan.

Katso myös yksi kirjan hauskoista trailereista:

Kuvat: Kustannusosakeyhtiö Tammi/ "You did what?" Gourmet-ruokaa kahvinkeittimellä

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja