Suomalaiskuskien WRC-tiimi kiperässä tilanteessa – jääkö Viron MM-ralli kokonaan väliin?

Esapekka Lapilla dramaattinen hetki Meksikon MM-rallissa: auto paloi poroksi! 1:47
Esapekka Lappi kertoo, miten on pitänyt ajotuntumaansa yllä koronatauon aikana.

Brittiläinen M-Sport Fordin rallitiimi ei voi muuta kuin toivoa, ettei koronapandemian toinen aalto runtele jo ennestään kovia kokenutta maata enempää loppukesän ja alkusyksyn aikana.

Koronaviruksen niin sanottu R-luku on jo nyt Isossa-Britanniassa korkea, mutta toki rauhoittunut pahimmista ajoista. Motorsport News -lehti kuitenkin kertoo, että R-luvun ei ole varaa nousta yhtään, mikäli M-Sport haluaa osallistua syyskuun alun Viron MM-ralliin.

Viron hallitus nimittäin vaatii jokaiselta maahan matkustavalta ihmiseltä 14 päivän karanteenia Viroon saavuttua, mikäli lähtömaassa on enemmän kuin 16 koronatapausta 100 000 ihmistä kohden. Briteissä tällä hetkellä määrä on 14,5 tapausta 100 000 henkilöä kohti.

M-Sportin tallipomon Richard Millenerin mukaan ei ole mahdollista, että tiimin väki olisi Virossa karanteenissa kaksi viikkoa ennen rallia.

– Minulta on kysytty asiasta ja olen vastannut kahdella kirjaimella. Ne ovat E ja I. Ei ole mitenkään mahdollista, että meillä olisi budjettia istua kaksi viikkoa paikoillaan Virossa, Millener kertoo Motorsport News -lehdelle.

– Ei se olisi muutenkaan kovin mielekästä istua kahta viikkoa karanteenissa hotellissa. Vaikka järjestäjä ja FIA maksaisivat kulut, niin olisi tosi hankalaa pyytää ihmisiä menemään sinne kaksi viikko etuajassa ja siitä suoraan Turkkiin ja mahdollisesti Belgiaan Ypres-ralliin. En voi pyytää sitä heiltä, Millener jatkaa.

WRC-promoottori haluaisi MM-kalenteriin syksyksi vielä Belgiassa ajettavan Ypresin kisan, mutta se vaatisi Turkin rallin siirtämistä viikkoa aiemmaksi. M-Sport on jo kritisoinut nyt julkaistua viiden rallin ohjelmaa aikataulultaan tiukaksi. Brittitiimi operoi pienellä budjetilla isoja tehdastalleja vastaan.

Ypresin tuominen mukaan kalenteriin lokakuun alkuun vaatisi M-Sportilta kolmen rallin ajamista ilman että autot kävisivät tehtaalla välissä.

– Me voisimme ajaa Ypresin. Se olisi iso urakka ja iso riski. Voisi olla, että emme voisi olla kaikissa kisoissa mukana, jos on mitään ongelmia. Viro on nopea ralli ja Turkki yksi kalenterin rajuimmista.

Meidän pitäisi ajaa ne kolme rallia samalla autolla, Millener taustoittaa.

– Muilla tiimeillä on mahdollisuus vaihtaa autoa, mutta meillä ikävä kyllä ei. Me olemme toki ilmoittautuneet mukaan MM-sarjaan ja haluamme olla siinä mukana, jos vaan mahdollista. Meidän lähtökohdat ovat vaan aika erilaiset muihin verrattuna.

Harmittavinta tilanteessa on, että M-Sportin suomalaiskuskit Esapekka Lappi ja Teemu Suninen pystyvät matkustamaan Viroon, mutta se ei paljon auta, jos autot ja muu tallin väki joutuu jäämään koronan takia Britanniaan.

Lue myös:

    Uusimmat