Suomalaiskuljettaja menetti kolme varvasta raa’assa onnettomuudessa – palaa nyt kisaamaan, vaikkei pysty edes kävelemään: “Tulee koskemaan aika paljon”

Ratamoottoripyöräilyn Supersport-luokan MM-sarjassa ajava Niki Tuuli loukkasi itseään raa’asti toukokuun lopulla tapahtuneessa onnettomuudessa. Kolme varvasta menettänyt vauhtihirmu ei vielä kykene kävelemään kunnolla, mutta aikoo palata jo reilun viikon päästä kisapyörän selkään.

Tuuli, 26, loukkaantui Portugalissa Estorilin kilpailun lämmittelyssä. Suomalaiskuljettajan jalkaterä jäi kaatumistilanteessa kohtalokkaasti moottoripyörän ketjun ja rattaan väliin. Tuuli menetti vaurioiden vuoksi kolme keskimmäistä varvastaan, minkä lisäksi jalkapöydästä löydettiin useita murtumia.

– Kaatumishetkellä ajattelin, että vain nilkka olisi kärsinyt. Siinä kohtaa kun vedettiin verinen sukka jalasta, ei muutamasta varpaasta ollut kuitenkaan kuin luut jäljellä. Nahat olivat siirtyneet sinne ylös, Tuuli kuvailee MTV Urheilulle.

– Leikkauksessa yritettiin vielä korjata varpaat lyömällä naulat sieltä kärjestä sisään luiden tukemiseksi, mutta parin päivän aikana ne alkoivat vain yksitellen kuolemaan. Ne olivat joutuneet niin kovaan puristukseen, että paine hajotti kaiken.

Tuuli on kärsinyt uransa aikana useista vammoista. Muun muassa reisiluu on murtunut, ranne leikattu ja sormi amputoitu. Vammoista tuorein oli kuitenkin hänen mukaansa kaikista kivuliain.

Tuulen onneksi hänen isovarpaansa ei mennyt kuolioon, sillä tasapainottelu ilman sitä olisi erittäin vaikeaa. Tällä hetkellä hän on ollut kuntoutuksessa kahden viikon ajan ja kävely onnistuu juuri ja juuri yhdellä sauvalla.

– Olemme nyt saaneet liikettä nilkkaan ja lihasta takaisin jalkaan. Pikkuvarvas on käytännössä poissa pelistä, mutta roikkuu mukana. Isovarvasta pitää vielä kuntouttaa, mutta onneksi sekin jäi. Olisi paljon, paljon vaikeampaa ilman, Tuuli kiittelee.

Äkkiä takaisin pyörän selkään

Tuuli toivoo, että kävely saataisiin vielä tämän vuoden puolella toimimaan. Vaikeudet liikkua jalan eivät kuitenkaan ole estäneet häntä hyppäämästä takaisin pyörän selkään. Tuuli on jo käynyt ajamassa Supermotoa karting-radalla, mikä on tuntunut hänestä yllättävän hyvältä.

– Kyllähän se jalka kipeytyy ajaessa nopeasti, eikä tässä mihinkään ihmetekoihin kykene, Tuuli myöntää.

– Suurin kipu tuntuu paineen vuoksi päkiässä. Se säteilee sinne missä niiden varpaiden pitäisi olla. Jalkapohja on puolestaan todella herkkä, eikä sitä pysty painamaan alas.

Nämä tuntemukset eivät kuitenkaan pysäytä kuskia palaamasta MM-sarjaan jo reilun viikon kuluttua, kun luvassa on Tshekin osakilpailu. Imatralaislahjakkuus ei malta jäädä maahan makaamaan kolmen missatun kisaviikonlopun jälkeen.

– Olen todella positiivisin ja odottavaisin fiiliksin siitä, että näinkin nopeasti pystyy palaamaan. Sitä ei tietysti sitten vielä tiedä, että miten hyvin se ajaminen onnistuu, Tuuli pohtii.

– Se on kuitenkin osa tätä lajia. Moni aina ihmettelee, miten sitä palaa niin nopeasti, mutta itselle tuntuu normaalilta. Haluaa päästä vain mahdollisimman nopeasti takaisin.

Tuuli odottaa ensi viikolta vaikeaa ja kivuliasta kisaa. Epäilys on, että vaihteiden vaihtaminen murtuneella jalkapöydällä tulee olemaan suurin haaste.

– Onneksi on hyvät lääkkeet. Adrenaliinia on myös aika paljon, mikä voi auttaa. Se tulee kuitenkin koskemaan aika paljon. Se on saletti, Tuuli päättää.

Lue myös:

    Uusimmat