Kilpakumppani sai surmansa kolarissa – pahasti vammautunut F2-kuski palaa viikonloppuna radalle: "Äärimmäisen pitkä ja kivulias valmistautuminen"

1:47
Juan Manuel Correa vammautui pahasti Belgian F2-kisan 2019 kolarissa. Anthoine Hubertille se maksoi hengen.

Pahoja vammoja jalkoihinsa Belgian F2-kilpailun rajussa kolarissa saanut Juan Manuel Correa palaa kilpa-auton rattiin viikonlopun Formula 3 -osakilpailussa Barcelonassa vain alle kaksi vuotta onnettomuutensa jälkeen.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Steiermarkin GP 25.-27.6.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.25, 2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Steiermarkin GP klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 14.55

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Amerikkalais-equadorilainen Correa sai vakavia vammoja loppukesän 2019 yhteentörmäyksessä, jossa ranskalaiskuski Anthoine Hubert sai surmansa.

Correaa pidettiin pitkään koomaan vaivutettuna, ja hänen jalkansa operoitiin useaan kertaan. Toipumisennuste ei ollut kovinkaan lupaava, mutta nyt kuntoutus mahdollistaa jo kilpa-auton ohjaamoon istuminen tositilanteessa.

21-vuotias Correa teki talvella sopimus F3-talli ART Grand Prix’n kanssa. Viikonloppuna hän on mukana kauden ensimmäisissä kisalähdöissä.

– Valmistautumiseni kauteen on ollut äärimmäisen pitkä ja kivulias. Olen tarvinnut paljon kuntoutusta ihan vain noustakseni seisomaan ja kävelemään – puhumattakaan auton ajamisesta, Correa kertoo F1 TV:n haastattelussa ennen Barcelonan viikonloppua.

Correa tiesi lähtökohtansa vaikeaksi, mutta yksityinen testi osoitti, että töitä on edessä vielä odottamattoman paljon täyteen kisakuntoon palaamiseksi. Siihen hän on silti edelleen tähtäämässä.

– Minusta tuntui, että aloitin kauteen valmistautumisen jo marraskuussa 2019, jolloin pääsin pois sairaalasta. Tavoitteeni oli koko ajan päästä takaisin tänne.

– Testissä minulle selvisi äkisti, kuinka vaikeaa paluusta tulee. Minulla oli mielessäni vuoden 2019 tilanne, jossa kaikki tuntui vain todella luonnolliselta minulle. Sitten tajusin yhtäkkiä olevani tosi isoissa ongelmissa päästäkseni takaisin vauhtiin. Se huoletti minua aika paljon, Correa tunnustaa.

Auto käytännössä normaaliasetuksissa

Pahat murtumavammat jaloissa vaativat peräti kymmeniä leikkausoperaatioita. Nyt nuorukainen kykenee jo kävelemään omin jaloin. Täysin jalat eivät silti ikinä palaudu ennalleen.

Moni asia on silti mennyt paremmin kuin aluksi pelättiin.

– Aluksi luulimme, että meidän täytyy muokata kaasupoljinta, koska menetin suurimman oikean nilkkani liikkumiskyvystä. Yksityisessä testissä muutama kuukausi sitten pystyin juuri ja juuri painamaan sitä.

– Suurin ongelmani on jarru. Vasen jalkani ei ole yhtä pahasti vammautunut kuin oikea, mutta sinnekin tuli useita murtumia, joten minun täytyi palauttaa lihasvoima- ja kestävyys, jotta pystyn painamaan jarrua tarpeeksi kovaa. Siitä tulee vaikeaa ainakin aluksi. Muuten auto on täysin tavanomainen, hän taustoittaa.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka pitkiin ajosuorituksiin Correa paluukaudellaan kykenee. Hän naurahtaa, että pitkän liikkumattomuuden jälkeen myös painoa on pitänyt pudottaa. Jo ennen autoon palaamista lähti neljä kiloa, ja edessä on vielä ainakin kolmen kilon pois nipistäminen. Myös reaktiokykyä on treenattava tuntuman löytämiseksi.

– Minulla ei ole valtavia odotuksia, varsinkaan alkukauden osalle, mutta olen ehdottomasti kilpailuhenkinen kaveri, ja tähtään palkintopallisijoituksiin ja voittoihin. Olen aika luottavainen, että voimme yltää sinne työn kautta. Eniten haluan kuitenkin vain ottaa uuden alun uralleni, Correa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja