Mainos

Suomalaiskohde päätyi "karmeimpien" nähtävyyksien listalle

Yhdysvaltalainen matkailulehti Condé Nast Traveler on koonnut juttuunsa maailman kammottavimpia nähtävyyksiä. Hyytävän pelottavien nähtävyyksien listalla on myös yksi suomalainen yllätysnimi – Parikkalan patsaspuisto.

Muita listalle yltäneitä nähtävyyksiä ovat muun muassa kraateri Turkmenistanissa, puettujen luurankojen katakombi Sisiliassa, Nukkesaari Meksikossa, Käärmesaari Brasiliassa, vanha tuberkuloosisairaala Saksassa ja Tshernobylin ydinvoimalan naapurikaupunki Pripyat.

Patsaspuistossa karmivasta kunniamaininnasta ei tiedetty mitään.

– Ai ihanko totta, Parikkalan patsaspuiston puisto-opas Anneli Hyvönen huudahtaa puhelimessa.

”Kammottavaa” julkisuutta hän ei kavahda.

– Kaikki julkisuushan on hyvästä minun mielestäni.

Hyvönen ei ole myöskään kuullut puistossa vierailleilta, että he erityisemmin pelkäisivät patsaita.

– Ei minun mielestä pidetä pelottavina. Ainoastaan vain tietysti ne tekohampaat joillakin patsailla herättävät kauhistusta. Mutta en minä muuten näe niitä pelottavina millään lailla. Mutta se on katsojan silmässä, Hyvönen sanoo.

Parikkalan patsaspuisto

Veijo Rönkkösen (1944–2010) luoma patsaspuisto on suomalaisen nykykansantaiteen tunnetuin teoskokonaisuus. Vajaan hehtaarin kokoisessa puistossa on 532 betonipatsasta. Ympäri vuoden auki olevaan puistoon on vapaa pääsy.

Kuuluisin patsaspuiston veistosryhmistä on erikseen rajattu ja aidattu yli kahdensadan patsaan Joogatarha.

Hyvösen arvion mukaan puiston 532 patsaasta noin sadalla on tekohampaat.

Puistossa vierailleet lapset ovat Hyvösen mukaan kuitenkin toisinaan kavahtaneet patsaita.

– Kyllä toiset ovat sanoneet, että kauhean näköisiä, pelottavia. Mutta kun lapset ovat kulkeneet siellä ja katselleet niitä patsaita ja nähneet siellä myös eksoottisia eläimiä esittäviä patsaista, niin ne eivät näytä heistä enää pelottavilta.

Herkempien katsojien kannattaa suunnata katselemaan puiston lapsipatsaita, joilla ei ole esimerkiksi pelottavia tekohampaita.

Veijo Rönkkösen viimeiset työt esittävät lapsia. Ne ovat tosi iloisia, leikkivät ja tanssivat vain ja voimistelevat, Hyvönen vinkkaa

Myös puiston kuuluisilta joogaukoilta puuttuvat karmivat tekohampaat. Joogaukot voivat kuitenkin muuten herättää vierailijoissa hämmennystä.

– Kun tulee sisälle tänne puistoon polkua pitkin, niin siinä on 250 eri asennoissa joogaavaa miestä. Jos ei tiedä, että ne joogaavat, niin voi ihmetellä, että mitä mitä, Hyvönen nauraa.

Syysiltana puisto karmeimmillaan

Kaikkein pelottavimmilta patsaat näyttävät Hyvösen arvion mukaan syysiltana.

– Jos mennään syksympään tai aikaiseen kevääseen silloin, kun kasvit eivät ole vielä nousseet, niin silloin saattaa näyttää vielä pelottavammalta. Nyt, kun alkaa olla kukkasta ja pensasta ja puuta monenmoista, niin ei enää näytä niin pelottavalta. Veijo on istuttanut tänne myös valtavan kasvivalikoiman, viitisen sataa eri kasvilajiketta ja luonnonkasvit päälle, Hyvönen kertoo.

Karmivassa puistossa käy paljon ulkomaisia turisteja. Varsinkin venäläisturistit ovat mieltyneet Etelä-Karjalassa sijaitsevaan puistoon.

– Venäläisten määrä on nyt hieman vähentynyt, mutta venäläisiä yleensä viikonloppuisin käy useampi linja-autolastillinen ja yksityiset päälle. Sitten käy vielä muita turisteja ihan ympäri maailmaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.