Mainos

Suomalaisfirma yhteistyöhön Facebookin kanssa

Suomalaisen Web of Trustin kehittämä palvelu verkkosivujen luotettavuudesta on nyt myös kaikilla Facebookin käyttäjillä.

WOTin kehittämä systeemi on varsin yksinkertainen. Käyttäjä lataa koneelleen ilmaiseksi kevyen ohjelman, joka varoittaa netin käyttäjää liikennevaloilla sivuista, joille on luotettavaa mennä, ja joille ei.

Vihreällä voi mennä, punaisella ei kannata mennä. Keltaisen valon palaessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Lisäksi tietokoneelle on mahdollista kytkeä asetus, että punaisille sivustoille ei edes pääse. Hakukoneita käytettäessä saadut hakutulokset saavat samat värikoodit.

WOTin palvelu perustuu yli 26 miljoonan käyttäjän tekemiin arvioihin eri sivuista. Lisäksi käytössä ovat niin sanotut luotetut lähteet, joista dataa kerätään. Näihin kuuluvat anti-virusfirmat, jotka antavat tietoja virussivuista, eri viranomaistahot sekä paljon erilaisia organisaatioita.

– Selaimen työkalupalkkiin tulee pieni donitsin näköinen värillinen täppä, ja sitä kautta ihmiset pystyvät jokaisen sivun luokittelemaan neljässä eri kategoriassa, joita ovat: yleinen luotettavuus, asioinnin turvallisuus, yksityisyydensuoja ja lapsiturvallisuus, WOTin toimitusjohtaja Vesa Perälä sanoo.

– Nämä hyvät datalähteet ja käyttäjien tekemät reittaukset pannaan sisälle algoritmiin, joka laskee maineen kaikille web-sivuille, ja tätä dataa päivitetään puolen tunnin välein. Käytännössä käytössä on reaaliaikainen varoitusmekanismi yli 33 miljoonasta sivusta, mitä maailmalta löytyy.

Nettiostosten tekijät hyötyvät

Perälän mukaan palvelusta on hyötyä esimerkiksi nettiostoksia tehtäessä.

– Perinteiset tietoturvayhtiöt kertovat lähinnä sen, onko tietty yhteys turvallinen, ja onko sivusto puhdas viruksista. Me kerromme lisäksi pystyykö sivuun luottamaan. Jos se myy jotain, uskallatko antaa luottokorttinumerot, uskallatko ostaa, tuleeko tavara.

WOT suojaa nyt myös Facebookin käyttäjiä epäilyttäviltä linkeiltä. Perälän mukaan yhteisöpalvelu etsi tapoja suojata käyttäjiään lähinnä ulkoisten linkkien suhteen.

– He eivät halunneet estää käyttäjien Facebookiin lisäämiä linkkejä, vaan halusivat varoittaa heitä. Puolen tunnin välein he pystyvät meidän rajapinnan kautta hakemaan maineet näistä sivuista. Jos tietyt raja-arvot maineen huonouden suhteen alittuvat, niin silloin Facebook antaa varoituksen, että WOTIn mielestä tälle sivulle ei kannata mennä. Varoitus toimii hyvin, sillä 90 prosenttia palaa sivulta takaisin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.