Mainos

Suomalaiset rauhanturvaajat jättävät Kosovon huomenna

Yksitoista vuotta sitten alkanut Suomen rauhanturvaoperaatio Kosovossa päättyy virallisesti huomenna, kun suomalaisten pääleiri maassa sulkeutuu.

Suomen rauhanturvahistorian suurhanketta on purettu pitkin syksyä, ja huomenna viimeisetkin purkujoukot aloittavat kotimatkansa kohti Suomea. Nato-johtoinen KFOR-operaatio on ollut Suomen määrällisesti mittavin rauhanturvaoperaatio - enimmillään Kosovossa on palvelut tuhatkunta suomalaissotilasta.

Osana kansainvälisiä joukkoja suomalaisten päätehtävänä on ollut vakauttaa Kosovon aluetta Jugoslavian hajoamisen jäljiltä. Yksitoista vuotta sitten serbien ja albaanien välit olivat vielä tulenarat. Nyt Kosovo on itsenäinen valtio, ja erityisesti maan keskiosa - missä suomalaisetkin toimivat - on rauhoittunut.

- Täällä on toimivat yhteiskunnan elementit. Ja myöskin turvallisuustilanne on sen kaltainen, ettei sotilaita enää siinä määrin tarvita tilannetta vakauttamassa kuin aikaisemmin, kertoo suomalaisjoukkojen komentaja Pertti Posti.

Vaikka kansainvälisten joukkojen määrää vähennetään, kamppailee Kosovo vielä muun muassa korkeaa työttömyyttä ja kasvavaa rikollisuutta vastaan.

Katso Aino Huilajan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.