Suomalaiset ovat hurjan kovia lukijoita: Suurkuluttaja on yleisimmin nainen

Suomalaiset viihtyvät hyvän kirjan parissa ja ostavatkin mielellään kirjan itselleen. Etenkin naiset ovat kovia lukemaan.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Kirjapiirin juontaja Pauli Aalto-Setälä kertoo, että suomalaiset lukevat ja kirjoittavat kirjoja enemmän kuin mikään muu kansa – voidaan siis sanoa, että Suomessa on helppoa harrastaa kirjallisuutta. Vuonna 2008 suomalaiset ostivat peräti 22 miljoonaa kirjaa.

– Naiset lukevat vähän enemmän kuin miehet, noin 80 prosenttia. Miehistä säännöllisesti lukee 70 prosenttia. Ne ovat mittavia määriä; tämä ei ole eliitin tai pienen ryhmän pikku harraste, Aalto-Setälä kuvailee.

Kirjakauppaliiton teettämän tutkimuksen mukaan kirjallisuuden suurkuluttaja on luokiteltu vastaaja, joka osti vuoden aikana enemmän kuin kymmenen kirjaa. Tällainen suurkuluttaja oli korkeakoulututkinnon suorittanut pääkaupunkiseudulla asuva, 40–49-vuotias nainen, jonka kotitaloudessa on lapsia ja jonka viimeisin kirjahankinta oli kaunokirja. Muutoinkin 25–44-vuotiaiden naisten lukemisharrastus on viimeisen 20 vuoden aikana lisääntynyt.

Omaksi vai lahjaksi?

Suomalaisia on totuttu pitämään lukijakansana: 77 prosenttia suomalaisista ostaa vähintään yhden kirjan vuodessa. Yhä useampi ostaa kirjan itselleen, omaksi ilokseen – tai hyödykseen.

– Suomalaiset ostavat kirjoja kesälomien alkaessa tai joululahjaksi. Myynnissä on isoja sesonkipiikkejä, mutta itse lukeminen pysyy tasaisena. Kyllä se kirja löytyy varmaan monelta yöpöydältä, Aalto-Setälä jatkaa.

AVA

Lähde: Kirjakauppaliitto.fi, Tilastokeskus

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja