Suomalaiset naiset kertovat: Tämä on paras ikä tulla äidiksi

Erilaiset äidit -sarja kirvoittaa AVAlla keskustelua äitiydestä ja teemoista äitiyden ympärillä. Kyselyssä selvisi, minkä ikäisenä naisen on suomalaisten mielestä paras synnyttää esikoislapsensa.

Äidiksi tullaan tänä päivänä yhä vanhempana, mutta minkä ikäisenä suomalaisten mielestä nainen on valmis synnyttämään esikoislapsensa?

AVAn kyselyyn vastanneista suomalaisista valtaosa oli sitä mieltä, että 25–27-vuotias nainen on parhaassa iässä synnyttämään ensimmäisen lapsensa.

Ensisynnyttäjien keski-ikä nousi vuonna 2012 yhdellä kymmenyksellä 28,5 ikävuoteen. Kaiken kaikkiaan 2000-luvulla ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut peräti 0,9 vuodella. Kaikkien synnyttäneiden keski-ikä pysyi ennallaan 30,3 vuodessa.

Paras ikä tulla äidiksi on AVAn kyselyn mukaan...

25–27 vuotta – 34 prosenttia vastaajista

28–30 vuotta – 22 prosenttia   

22–24 vuotta – 22 prosenttia   

31–33 vuotta – 9 prosenttia   

19–21 vuotta – 6 prosenttia

34–36 vuotta – 2 prosenttia

40 vuotta tai yli – 2 prosenttia

18 vuotta tai alle – 1 prosentti

37–39 vuotta – 1 prosentti

"Minusta sopivin ikä tulla äidiksi on..."

AVAlaiset kertoivat avoimesti kokemuksistaan lapsensaannin saralla. Monet olivat sitä mieltä, että kun lapsen saa nuorena, on enemmän aikaa ja energiaa temmeltää jälkikasvun kanssa – ja toisaalla monet painottivat sitä, että äidin opiskelut on hyvä olla hoidettu alta ennen esikoisen syntymää.

"Minusta sopivin ikä tulla äidiksi on 22–24 vuotta. Sopiva ikä riippuu omasta elämäntilanteesta. Itse olin 23-vuotias, kun tänä keväänä tulin äidiksi. Minulle se oli sopiva ikä ja kaikin puolin sopiva aika saada lapsi. Hartaasti olimme mieheni kanssa odottaneet sitä sopivaa hetkeä, kun opiskelut on opiskeltu ja vauva saa tulla!"

"Vastasin 19-21 vain, koska olen itse tässä sarakkeessa ja olen yrittämässä lasta. Se on täysin omasta itsestään kiinni koska kokee olevansa valmis. Kaikki iät ovat sopivia."

 "25–27 vuotta. Sanoisin, että sopivin ikä tulla äidiksi vaihtelee ja on yksilöllinen. Itse tulin äidiksi 24 -vuotiaana, ja se tuntui sopivalta. Opiskelut oli takana, ja työelämässäkin olin ollut jo jonkin aikaa. Aloitin uuden, kansainvälisen uran 44 -vuotiaana, ja se oli mahdollista vain, koska lapseni oli jo itsenäinen parikymppinen."

"Omakohtaisena kokemuksena minun tulemiseni äidiksi 24-vuotiaana oli liian aikainen, varsinkin kun lapsella oli synnynnäinen sairaus, joka vaati normaalia enemmän voimia. Avioeron myötä jäin hänestä vastuuseen yksin kun lapsi oli 2,5-vuotias. Omat vanhempani olivat tukenani. Toisen avioitumisen myötä en ensin ajatellut enää lasta, mutta sitten uskalsin hankkia vielä toisen, joka olikin onnellinen tapahtuma ja osasin nauttia vauvasta eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Molemmat lapseni ovat jo perheellisiä ja kaikki on hyvin."

"Itse olin 26-vuotias kun sain esikoiseni, joten koen sen olevan hyvä ikä. Olin jo saanut ammatin ja ehtinyt nauttia "vapaasta" elämästä ja myös ehtinyt tehdä useamman vuoden töitäkin. Toisaalta kuitenkin on muistettava, että jokainen kokee äidiksi tulon niin eri tavoin – toinen on valmis jo alle 20-vuotiaana ja toinen vasta lähempänä neljääkymmentä vuotta. Joku ei ole siihen koskaan valmis, ja jollain se haave ei koskaan toteudu."

"22-24 vuotta. Itse olen aina haaveillut lapsista ja siitä, että saisin ensimmäisen lapseni melko nuorena. Saimmekin esikoisemme, kun itse olin 22-vuotias. Se tuntui meille juuri oikealta hetkeltä! Mielestäni sopiva ikä hankkia lapsia on, kun itsestä tuntuu siltä, ja oma elämäntilanne on sellainen, mihin pieni käärö on enemmän kuin tervetullut. Ei tarvitse ajatella toisten mielipiteitä."

"Sain poikani 21-vuotiaana. Olin jo pitkään ehtinyt haaveilla lapsesta ja se oli oikeastaan suurin tavoitteeni elämässä. Miksipä olisin odottanut kun miehen kanssa oli takana jo viisi yhteistä vuotta? Olemme molemmat opiskelijoita ja asumme vuokralla. Ajattelen, että lapselle tärkeintä on saada paljon rakkautta, huolenpitoa ja turvallisia ihmisiä ympärilleen. Emme elä leveästi, mutta on meillä kaikki tarpeellinen."

"31–33 vuotta. Itse hankin lapset tuossa iässä. Oli nuoruutta eletty tarpeeksi, opiskelut opiskeltu, vakituinen työpaikka ja saatu jo ylennyksiäkin. Olin ehtinyt lunastaa paikkani työelämässä, joten oli paikka minne palata ja tulotkin sitä luokkaa, ettei tarvitse lasten kanssa kituuttaa. Lisäksi niitä pitkiä päiviä oli ehtinyt nuorempana tehdä, joten nyt taitoihini ja tekemiseeni luotetaan ja voin hyvillä mielin sulkea työpaikan oven kahdeksan tunnin jälkeen ja vaihtaa lasten kanssa vapaalle."

Kyselyyn vastasi 3809 AVAlaista.


Twiittaa sarjasta Twitterissä hashtagillä #erilaisetäidit. Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla

Katso Erilaiset äidit -sarjan ensimmäinen jakso: Perhe Keinonen

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja