Suomalaiset kertovat: Viikko eron jälkeen löysin elämäni rakkauden!

Helmen kyselyssä selvisi, että suomalaiset alkavat eron jälkeen seurustella uudelleen alle vuoden kuluttua.

Helmi kysyi lukijoiltaan, kuinka pian eron jälkeen he ovat alkaneet seurustella. Noin 350 suomalaista kävi kertomassa mielipiteensä. Vastaajien mukaan uuteen suhteeseen voi olla valmis vaikka heti, jos vain on käsitellyt eron aiheuttamat tuntemukset.

"Muutamassa viikossa olin uudessa suhteessa"

Vastaajista noin 51 prosenttia oli alkanut seurustella alle vuosi eron jälkeen, ja 19 prosenttia noin vuoden kuluttua erosta. Moni vastaaja ei ollut suunnitellut uutta suhdetta, mutta rakkaus oli yllättänyt ja vienyt mennessään. Toisilla edellinen suhde oli ollut ohi pitkään ennen varsinaista eropäätöstä. Vastanneiden mukaan kaikista tärkeintä oli omien tunteiden käsittely ennen uuden rakkaan matkaan lähtemistä.


– Suhde oli eron koittaessa niin totaalisesti ohitse, ettei niin sanottua toipumisaikaa tarvittu. Tunteita ei ollut, joten eteenpäin vaan. Muutamassa viikossa olin uudessa suhteessa.

– Viikko erosta löysin elämäni rakkauden. Kyllähän nopea vaihto alkuun hirvitti itseäni ja muitakin. Tosin edellinen suhde oli kuollut jo puoli vuotta aikaisemmin, mutta yhteinen asunto jarrutti lähtöä.

– Erosin joulukuun alussa ja aloin tammikuun puolessa välissä seurustelemaan uudestaan. Tämä on pisin suhteeni ikinä ja olen tällä hetkellä onnellisempi kuin koskaan!

– Muutama kuukausi siinä meni ja sitten vastaan tuli sellainen nappisilmäinen ihanuus, joka sai polvet hyytelöksi. Siitä tunteesta tiesin, että olen valmis uuteen suhteeseen. Ja treffeillehän päädyin sen nappisilmäisen kanssa ja loppu on historiaa.

– Olin pitkittänyt edellisen suhteen eroa yli puoli vuotta, joten sitten kun vihdoin jätin hänet, se tuntui vain helpotukselta eikä jälkeenpäin sitä enää tarvinnut murehtia. Ajattelin kyllä silloin, että olisin vähintään vuoden sinkkuna, mutta kolme kuukautta myöhemmin seurustelin jo uuden tuttavuuden kanssa ja yli kaksi vuotta on mennyt hienosti yhdessä, yhdeksän kuukautta on asuttukin saman katon alla. Onneksi en pitäytynyt päätöksessäni pitäytyä sinkkuna. Tämä mies ja parisuhde ovat parasta, mitä minulle on tapahtunut.

– Mielestäni ihmisen pitäisi olla vähintään kuusi kuukautta yksin ennen uuden suhteen aloittamista, mielellään vähän pidempäänkin. Entiseen suhteeseen liittyvät jutut pitäisi käydä läpi. Uuden suhteen aloittaminen heti eron jälkeen on vain itsensä huijaamista, silloin sitä hakee huomiota ja välittämistä vääristä syistä. Sitten kun taas osataankin seistä omilla jaloillaan, uuden suhteen toista osapuolta ei tarvitakaan ja näin ollen aiheutetaan taas sydänsuruja jollekulle... Joillekin nuorille tekee hyvää myös oppia olemaan yksin ja selviämään itsenäisesti, jos ei ole sitä aikaisemmin kokenut. Suhde ei saa olla ainoa paikka missä tuntuu turvalliselta, silloinhan on riippuvainen toisesta henkilöstä. Itse olen aina pysynyt kaukana henkilöistä, jotka kertovat eronneensa vain vähän aikaa sitten, sillä tiedän että minä en merkitsisi heille mitään, vaikka juttua syntyisikin.

– Ei mielestäni ole mitään "oikeaa aikaa". Pääasia on, että on ehtinyt käydä eron ja siihen liittyvät tunteet läpi kunnolla, muuten uusi suhde jää helposti pelkäksi laastarisuhteeksi tai sitten vanhan suhteen ongelmat kantaa painolastina siihen uuteen suhteeseen, mikä taas haittaa uuden elämän aloitusta. Aloin tapailla miestä alle vuosi eron jälkeen. Suhde ei kestänyt, mutta se ei johtunut omasta aiemmasta erostani – sen olin jo ehtinyt käsitellä.


– Eron jälkeen pitäisi pyrkiä deittailemaan mahdollisimman pian. Ulos vain uusia ihmisiä tapaamaan, harrastuksiin, netin deittipalstalle, tanssimaan! Tarkoitan deittailulla nimenomaan tapailemista, ulkona käymistä, enkä sitä että makaa vuodessa puolen legioonan kanssa. Mielestäni sänkypuuhiin ei pitäisi varsinkaan eron jälkeen kiiruhtaa. Mieluummin tapailee useampia tyyppejä ja sitten, kun jonkun kanssa alkaa homma vakiintua, odottaa vielä pari kuukautta ja lähettää sillä aikaa loput tiehensä.

– Tähän ei oikeastaan ole oikeaa vastausta, sillä ihminen tietää kun on päässyt yli vanhasta. Uutta suhdetta ei kannata alkaa heti perään rakentamaan, koska itselläni se on ainakin kaatunut, kun olen toisesta haaveillut. Kun pystyt katsomaan exääsi silmiin ilman, että haluat hänet takaisin, niin minun mielestäni olet silloin valmis jatkamaan eteenpäin. Suru pitää surra!

"Toivon, ettei viittä vuotta kauemmin menisi uuden suhteen löytymiseen"

21 prosenttia oli odottanut 2-5 vuotta ennen uuteen suhteeseen siirtymistä. Vastaajat kertoivat, etteivät halunneet rynnätä uuteen suhteeseen. Moni ei myöskään kokenut olevansa valmis uuteen parisuhteeseen heti eron jälkeen, koska uuteen tilanteeseen ja ajatuksiin tottuminen vei aikaa.


– Ei ollut tarvetta hypätä uuteen suhteeseen. Pula ei ollut ottajissa, mutta ei vaan innostanut. Ensimmäisen vuoden nautin vapaudesta ja siitä, että mitä tahansa teinkin sain tehdä sen "ilman lupaa". Omien ajatusten uudelleenorganisointi vaati paljon tilaa, enkä olisi henkisesti ollut valmis heti uuteen suhteeseen. Huomasin myös, etten pohjimmiltani ole kovin sitoutuvaa tyyppiä. Nyt olen kevyessä etäsuhteessa ollut reilu vuoden, eikä mikään kiire yhteenmuuttoon. Itse asiassa haikailen vielä täysiä sinkkuvuosia, mutta nykyinen on mukava, rakastettava ja hyväkäytöksinen, enkä haluaisi luopua hänestä vapaudenhaaveesta huolimatta. Odotan kun lapset ovat omillaan parin vuoden päästä, niin saan aikaa miettiä mihin sitä suuntaa elämässään.

– Ero tuli niin yllätyksenä. En saanut koskaan edes kunnon selitystä mieheltä. Olin todella rakastunut tähän mieheen. Parempi korjailla haavoja ja sydäntä kuin olla jonkun kanssa vain että "siinä vierellä nyt on vaan joku". Ei, se olisi valehtelua itseä ja kumppania kohtaan.

– Oli liian monta petetyksi ja jätetyksi tulemista: ensimmäinen poikaystävä halusi vain pöksyihini ja kun ei päässyt, niin lähti kavereidensa kanssa katsomaan stripparia. Toinen poikaystävä petti minua exänsä kanssa. Kolmannelle poikaystävälle työ, äiti, kaverit, ja vapaa-aika olivat minua tärkeämpiä emmekä oikeastaan käyneet kahdestaan missään. Seurustelu loppui kestettyään kaveripohjalla liki neljä vuotta – no, sainpahan olla muilta miehiltä rauhassa! Aloin siinä vaiheessa arvostaa itseäni niin paljon, että päätin olla vanhapiika, ellei kunnon miestä satu kohdalle. Tulihan se vähän yli kahden vuoden kuluttua siitä kun lopetin seurustelun mammanpojan kanssa. Olen ollut naimisissa tämän tosimiehen kanssa kohta 20 vuotta. Ei ole tarvinnut pettyä. Hänelle minä ja lapsemme ovat aina olleet tärkeimmällä sijalla – hänen äitinsä ja sisarensa sekä nykyisin ex-ystäviensäkin kiusaksi...

– Kolme vuotta erosta. Kaksi minulle vakavampaa tapailua on ollut, mutta sinkkuna ollaan vielä. Pääni on jo kunnossa erosta, mutta sitä aidosti oikeaa ei ole vielä löytynyt. Toivon, ettei viittä vuotta kauemmin menisi uuden suhteen löytymiseen itselläni, sillä olisin valmis jo sitoutumaan. Toisin sanoen se on ihmisestä kiinni – ja aikaisemman suhteen tuomista arvista – että kuinka kauan menee kunnes kannattaa aloittaa seurustelu uudestaan. Kannattaa tutustua itseensä ensin ennen kuin aloittaa mitään uutta.

"Viisi vuotta mennyt sinkkuna"

Vastaajista hieman yli seitsemän prosenttia oli ollut sinkkuna yli viisi vuotta eron jälkeen. Monien vastaajien mukaan varsinkin pitkän suhteen taakse jättäminen ja eron käsitteleminen veivät niin paljon aikaa, ettei uusi suhde tullut kysymykseenkään. Aina sinkkuus ei kuitenkaan ollut valinta.


– Mitä pidempään on ollut avioliitossa, sitä pidempi on suruaika eli toipuminen avioerosta. Esimerkiksi jos olet ollut naimisissa kymmenen vuotta, vie surutyö sen viisi vuotta. Kovin pian siis avioeron jälkeen ei kannata uutta suhdetta luoda, avioeron surutyölle tulee antaa riittävästi aikaa ja tilaa. Jos ei osaa olla yksin, on syytä tutustua tautiin nimeltä läheisriippuvuus!

– Viisi vuotta mennyt sinkkuna. Jos se minusta olisi kiinni, olisin alkanut seurustella uudelleen jo vuosi eron jälkeen. Mutta kun en tahdo kelvata kenellekään.

– Olimme kymmenen vuotta yhdessä ja ero oli raskas: mieheni jätti toisen naisen takia ja tapa, miten hän sen teki, ei ollut mukava. Yritin melko pian eron jälkeen seurustella, mutta en todellakaan ollut siihen valmis. Kannattaa antaa itselle rauhassa aikaa, kyllä sen tuntee, jos on valmis uuteen rakkauteen – minä koen olevani nyt seitsemän vuoden jälkeen...


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja