Suomalaiset hengittävät yhä liikaa radonia

Säteilyturvakeskus muistuttaa pientalorakentajia ja -rakennuttajia siitä, että uudet asunnot tulee jo suunnitteluvaiheessa suunnitella radonturvallisiksi. Tietoon tulee jatkuvasti uusia pientaloasuntoja, joissa sisäilmassa on liikaa radonia.

-Jos yksityinen ihminen jo taloa tilatessaan vaatii, että radonturvallisuus hoidetaan kuntoon, niin kyllä se pystytään hoitamaan. Kun talo on valmis, korjaustyöt ovat aina hankalampia, korostaa laboratorionjohtaja Hannu Arvela Säteilyturvakeskuksesta.

Uudet, entistä tiukemmat rakennusmääräykset tulivat voimaan tänä vuonna. Uusien pientalojen sisäilmassa saa olla radonia enintään 200 becquereliä kuutiometrissä. -Uusia ohjeita on alettu noudattaakin. Silti Etelä-Suomessa on alueita, joilla 20-50 prosenttia uusista pientaloista ylittää sallitun radonpitoisuuden rajan, kertoo Arvela.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, jonka tärkein lähde on talon alla oleva maaperä. Yli puolet suomalaisten saamasta vuosittaisesta säteilyannoksesta aiheutuu radonista. Radonin arvioidaan aiheuttavan noin 200 keuhkosyöpätapausta vuosittain. Radonkaasua nousee sisäilmaan etenkin Etelä-Suomen soraharjualueilla. Pahimpia radonalueita ovat Salpausselän seutu, Kymenlaakso, Tampereen Pispalanharju sekä pohjoisempana Kajaani. Suurten radonpitoisuuksien taustalla on se, että Suomen kallioperässä on muuhun maailmaan verrattuna runsaasti uraania.

Tähänastisilla mittauksilla on löydetty noin 10000 asuntoa, joissa ilman radonpitoisuus on selvästi liian suuri. Parissatuhannessa asunnossa on Arvelan mukaan muutaman viime vuoden aikana tehty tarpeelliset korjaukset pitoisuuksien pienentämiseksi.

Säteilyturvakeskuksessa arvioidaan kuitenkin, että noin 70000 suomalaiskodissa hengitetään yhä liian radonpitoista ilmaa. Suuria radonmääriä on pientalojen lisäksi kerrostalojen alimpien kerrosten huoneistoissa. Ilman radonpitoisuuden voi mitata mittauspurkilla, jota pidetään huoneistossa parin kuukauden ajan. Radonmittaus on syytä tehdä talvisaikaan eli marraskuun ja toukokuun välillä.

Lisätietoja radonturvallisesta rakentamisesta internet-osoitteissa www.rakennustieto.fi ja www.stuk.fi

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat