Mainos

Suomalaiset eivät tahdo Afganistaniin

Suomalaiset, kreikkalaiset ja itävaltalaiset kannattavat EU-maista vähiten omien joukkojensa lähettämistä Afganistaniin.

Omien kansallisten joukkojen lähettämistä taistelemaan Yhdysvaltain rinnalla Afganistaniin kannattaa liki puolet EU:n kansalaisista. Suopeimpia ajatukselle ovat britit, hollantilaiset ja saksalaiset. EU:ssa selvä enemmistö puolestaan kannattaa unionin ja sen jäsenvaltioiden yhteistä osallistumista USA:n kanssa Afganistanin iskuihin ja terrorismin vastaiseen taisteluun. Jäsenmaiden yhteisenä, EU:n lipun alla tehtynä operaationa sitä kannattaa 61,5 prosenttia unionin ihmisistä.

Suomalaisten mielipiteet jakaantuvat liki prikulleen EU:n keskiarvon mukaisesti. Luvut käyvät ilmi Brysselissä julkaistusta eurobarometristä, johon haastateltiin 150 00:tta ihmistä EU:ssa, eli 1000 ihmistä kussakin jäsenmaassa. Kysely tehtiin 13-23 marraskuuta, jolloin peräti 80 prosenttia haastatelluista kertoi seuraavansa tapahtumia päivittäin tai lähes päivittäin ja pääasiassa televisiosta.

Suomalaisista vain viisi prosenttia lähettäisi sotilaitaan Afganistaniin ja 91 prosenttia kertoo vastustavansa joukkojen lähettämistä. Briteistä peräti 65 prosenttia hyväksyy sen, että heidän sotilaansa taistelevat nyt Afganistanissa ja joka viides ei sitä hyväksy.

Suomalaiset haluttomia avustamaan


Kyselyssä tiedusteltiin miten kansalaiset ovat kokeneet maansa hallituksen reagoineen terrorismin aiheuttamaan kriisiin. EU:ssa seitsemän kymmenestä katsoi hallituksensa toimineen kiitettävästi tai melko hyvin. Suomessa ollaan hallituksen toimiin jonkin verran EU:n keskivertoa tyytyväisempiä.

Suomalaisista vain joka viides kokee, että terrorismi voisi uhata häntä. Ranskassa uhka koetaan suurimmaksi. Vastanneista 75 prosenttia tunsi olonsa uhatuksi terrorismin takia. Koko EU:ssa kaksi kolmesta arvioi terrorismin olevan hänelle uhka.

Eniten pohjoismaista Suomen ja Ruotsin kannat eroavat tiedusteltaessa, kuinka voimakkaasti EU:n tulisi taloudellisesti osallistua Afganistanin jällenrakentamiseen ja maan olojen vakiinnuttamiseen.

Ruotsalaiset kannattavat EU-maista voimakkaimmin runsaan taloudellisen tuen antamista. Ruotsalaisista liki 80 prosenttia kannattaa sitä, että EU tukee massiivisesti Afganistanin jälleenrakentamista. Heistä 40 prosenttia katsoo tämän olevan jopa erittäin tärkeätä. Suomalaisista vain 10,7 prosenttia pitää Afganistanin jälleenrakentamisen voimakasta tukemista erittäin kannatettavana.

EU:n osallistumista suurella panoksella jälleenrakentamiseen kannattaa 61 prosenttia. Koko EU:ssa 70,5 prosenttia ihmisistä kannattaa sitä, että unioni avustaa massiivisesti Afganistanin jälleenrakentamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.