Mainos

Suomalaisessa keskustelussa ilmastonmuutos on selvä asia

Ilmastonmuutoksen kieltävien ääni jää Suomessa melko vaisuksi.

Näin arvioivat sekä STT:n haastattelemat ilmastonmuutostutkijat että ilmastonmuutoksen kieltäjät.

Ilmastotutkijoiden mukaan Suomessa ei ole juuri ollenkaan sellaista vaikuttamista kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa teollisuuden edustajat haluavat tietoisesti levittää ilmastonmuutoksen kiistävää informaatiota.

Kieltäjien mukaan Suomessa ilmastonmuutokseen kriittisesti suhtautuvien ääntä ei päästetä kuuluviin tai se tietoisesti jopa vaiennetaan.

STT:n haastattelemat ilmastonmuutoksen kieltäjät, fysiikan emeritusprofessori Jyrki Kauppinen ja Ilmastofoorumi-järjestön puheenjohtaja Pasi J. Matilainen arvelevat kuitenkin, että moni tavallinen suomalainen ei usko ihmisen muuttavan ilmastoa.

STT:n haastattelemien ilmastotutkijoiden mukaan ilmastotutkijat kuitenkin ovat lähes yksimielisiä siitä, että ilmasto muuttuu ihmisen takia. Sitä mieltä ovat professorit Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta, Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta ja Jukka Käyhkö Turun yliopistosta.

– Tieteen perusteisiin kuuluu, että oikeaksi osoittaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Tiedämme, että ilmasto muuttuu ja meillä on vahvat syyt väittää, että se muuttuu ihmisen vaikutuksesta. Mutta olisi epätieteellistä sanoa, että varmasti. Tämä on lyömäase sellaiselle, joka ei ymmärrä tiedettä, professori Jukka Käyhkö Turun yliopista sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja