Suomalaisen mestarihypnotisoijan uskomaton tarina: Piti lemmikkinään kolmea karhua, tuomittiin valelääkärinä ja kuoli sydänkohtaukseen kesken esityksen

Kekkoslovakian suuri julkkis 2:13

Kun suomalainen mestarihypnotisoija Olliver Hawk kutsui yleisöstä ihmisiä lavalle, hän sai heidät riisuuntumaan kuumissaan, raapimaan kutiavaa kehoaan tai hamuamaan rahaa näkymättömistä pähkinäpuista.

Olliver Hawk oli Suomessa 1960–70-luvulla aikansa tunnetuin hypnotisoija, joka tunnettiin niin kotimaassa kuin maailmalla eriskummallisista tempauksistaan. 

Nyt suomalaisen mestarihypnotisoijan uran kytköksistä kylmän sodan aikaiseen valtapeliin kertoo uusi suomalainen dokumenttielokuva Olliver Hawk.

Ennen siiihen menemistä on kuitenkin syytä tutustua tähän salaperäiseen esiintyjään hieman paremmin.

Opit Australian aboriginaaleilta

Mestarihypnotisoijaksi tituleeratun esiintyjän takana oli vuonna 1930 Merikarvialla syntynyt Erkki Olavi Vilhelm Hakasalo.

Hakasalo kertoi olleensa alle kymmenvuotiaasta lähtien kiinnostunut aaveista, alkemiasta ja noituudesta. Jollain tavalla mystiikka oli Hakasalon verissä, sillä hänen äitiään kutsuttiin tiettävästi henkiennäkijäksi.

Matka kohti hypnotisoijan uraa alkoi, kun parikymppinen mies lähti kohti kaukaista mannerta, Australiaa. Hakasalo oppi siellä hypnoosin salat Australian aboriginaaleilta, kun hän lähti 1950-luvulla kaukaiselle mantereelle. Hakasalo palasi Suomeen saman vuosikymmenen lopulla.

Saman vuosikymmenen lopulla Hankasalo toi hypnoosin Suomeen. Hän lähti kiertämään maata ihmeellisen näytöksensä kanssa.

Hypnotisoija Olliver Hawk oli syntynyt.

– Hypnoosi on mielikuvien ohjaamista haluttuun suuntaan, hypnotisoijan haluamaan suuntaan, Hakasalo – tai Hawk – kuvaili itse hypnotisointia.

Haastoi maailmanmestarin

Olliver Hawk kutsui esityksissään yleisön jäseniä lavalle koekaniineikseen ja vaivutti heidät hypnoosiin. Hypnoosissa he tekivät, mitä mestarihypnotisoija pyysi – usein jotain sellaista, joka sai muun yleisön remahtamaan nauruun.

Maailmalla suomalaishypnotisoijan kerrotaan keränneen julkisuutta, kun hän haastoi otteluun maailmanmestari Mohammad Alin ja lupasi tyrmätä hänet hypnoosilla.

Hakasalo olisi halunnut haastaa otteluun myös nyrkkeilyn Pohjoismaiden mestarin ja olympiamitalistin Pertti "Purtsi" Purhosen. Kumpikaan otteluista ei toteutunut.

Lemmikkinä kolme karhua ja kesy hirvi

Jos Olliver Hawkin julkiset tempaukset hämmästyttivät, myös Hakasalon yksityiselämään liittyi erikoisia piirteitä.  

Yhdessä vaiheessa uraansa Hakasalo asui perheensä kanssa Raumalla Haukkalinnan luostarissa. Takapihallaan hänellä oli lemmikkinä kolme täysikasvuista karhua.

Jonkin verran myöhemmin Hakasalo kesytti hirven lemmikikseen. Hirvi oli niin kesy, että Hakasalo pystyi ratsastamaan sen selässä.

Välillä Hawk katosi julkisuudesta ja palasi jonkin ajan kuluttua taas esiin. Usein katoamiset kytkeytyivät tavalla tai toisella hänen rakkauselämäänsä.

Vastaanottotoiminta johti tuomioon

Esiintymisten lisäksi Olliver Hawk piti vastaanottoa erilaisista vaivoista kärsiville potilaille ja lupasi parantaa heidät hypnoosin keinoin. 

Tästä toiminnasta Hakasalo joutui lopulta oikeuteen, kun häntä syytettiin jatkuvasta lääkärin ammatin luvattomasta harjoittamisesta ja jatkuvasta petoksesta. Petoksena pidettiin sitä, että Hakasalo oli kutsunut itseään käyttäytymistieteen tohtoriksi vastaanottonsa lehtimainoksissa.

Hakasalo sai syytteistä vuoden ja seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion vuonna 1981.

Mestarihypnotisoija lyyhistyi lavalle

Vuonna 1988 Olliver Hawk palasi viimeisen kerran esiintymislavoille. 58-vuotias mies oli lähtenyt jäähyväiskiertueelle.

Esiintyminen Kemin työväentalolla tuolla kiertueella jäi hänen viimeisekseen.

Hawk oli kutsunut jälleen yleisön edustajia lavalle ja hypnotisoinut heidät. Kesken näytöksen hän lyyhistyi lavalla itse maahan.

Mestarihypnotisoija oli saanut sydänkohtauksen ja menehtyi.

"Hän kiehtoi minua heti"

Olavi Hakasalon elämän voi jo näillä perusteilla sanoa olleen täynnä hämmästyttäviä hetkiä, mutta tällä viikolla ensiesityksensä saavan Olliver Hawk -dokumentti kertoo hypnotisoijan uran yhtymäkohdista kylmän sodan aikaiseen valtapeliin presidentti Urho Kekkosen ja SMP:n johtajan Veikko Vennamon välillä.

Dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja Arthur Franck kertoo päätyneensä mestarihypnotisoijan tarinan pariin, kun hän kuuli Olavi Hakasalon äänitteitä toimittaja Perttu Häkkisen radio-ohjelmassa. Kuunnellessaan äänitettä hypnotisointiesityksestä, Franck etsi netistä Olliver Hawkin kuvan.

– Jotenkin hän kiehtoi minua heti, kun näin, minkä näköinen hän on, ja kuulin, millainen ääni hänellä on, Franck kertoo.

Kiinnostus kasvoi, kun Franck alkoi perehtyä Olliver Hawkin elämäntarinaan.

Dokumenttia varten Franck on käynyt läpi useita Kansalliskirjastosta löytyviä vanhoja lehtiä, ja dokumenttielokuva on koostettu pitkälti arkistotallenteista.

Tarinoita olisi ollut monia, mutta Olliver Hawkin uran poliittiset kytkökset herättivät Franckin mielenkiinnon.

Salaperäisiä palveluksia Kekkoselle

Hakasalo itse kertoo yhdessä dokumentissa kuultavassa äänitteessä uskovansa, että poliitikot olivat hyvin perillä hypnoosin keinoista ja osasivat käyttää niitä poliittisissa pyrkimyksissään. Etenkin Vennamon Hakasalo sanoi olevan taitavan tässä.

Dokumentti kertoo, kuinka vuonna 1971 Hakasalo päätyi omien sanojensa mukaan yhä vahvemmin osaksi tätä valtapeliä, kun presidentti Kekkosen lähipiiristä lähestyttiin häntä. Hakasalon mukaan häntä pyydettiin laatimaan suunnitelma, miten Vennamoa ja SMP:tä voitaisiin poliittisesti vahingoittaa psykologisilla keinoilla.

Hakasalo perusteli väitteitään presidentin adjutantilta saamallaan kirjeellä. Hän kertoi myös saaneensa 5 000–15 000 markan korvauksia erinäisistä palveluksista. Yhteistyö kuitenkin päättyi, kun Hakasalo kieltäytyi palauttamasta adjutantin kirjettä. Lehdistö kieltäytyi Hakasalon mukaan kirjoittamasta asiasta.

Kymmenen vuotta myöhemmin Hakasalolle luettiin hänen tuomionsa lääkärin ammatin luvattomasta harjoittamisesta ja petoksesta. Dokumentissa esitetään kysymys, aloitettiinko oikeudenkäynti Hakasaloa vastaan poliittisista syistä.

Näin dokumentti päätyi Franckin mukaan kertomaan mestarihypnotisoijan tarinan lisäksi kylmän sodan aikaisesta Suomesta, totuuden määrittelemisestä ja vallasta.

Hypnotisoija osasi julkisuuspelin

Hakasalon tarinoista on ollut ajoittain vaikea tietää, mikä on totta ja mikä tarua.

– Hän oppi aikaisessa vaiheessa, että kaikki julkisuus on hyvä asia. Se johti siihen, että moni asia, mitä hän toi esille, saattoi olla keksittyäkin, Franck kertoo.

Ulkopuolista perspektiiviä dokumenttiin on saatu kerronnan pohjana käytetyistä toimittaja Veikko Ennalan teksteistä. Ennala oli Hakasalon ystävä ja kirjoitti useita lehtiartikkeleita Olliver Hawkista. Loppujen lopuksi dokumentti kertoo Franckin mukaan tapahtumat nimenomaan hypnotisoija Olliver Hawkin näkökulmasta.

Olliver Hawk saa ensi-iltansa 31. tammikuuta DocPoint-elokuvafestivaalilla Helsingissä ja tulee 8. helmikuuta elokuvateattereihin.

Lue myös:

    Uusimmat