Mainos

Suomalainen tv-tarjonta monipuolista vuonna 2000

Suomalaiset saivat viime vuonna nauttia entistä runsaammasta ja monipuolisemmasta televisiotarjonnasta. Valtakunnalliset kanavat TV1, TV2, MTV3 ja Nelonen lisäsivät kaikki ohjelma-aikaansa: vuoteen 1997 verrattuna kasvua oli lähes 25 prosenttia. Lisää ohjelma-aikaa saivat erityisesti ulkomainen fiktio ja ajankohtaisohjelmat.

Tiedot käyvät ilmi liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä Suomalainen tv-tarjonta 2000, jossa tutkittiin tv-kanavien tarjontaa ja profiloitumista.

Eniten ohjelma-aikaa suomalaisilla kanavilla saivat ulkomainen fiktio ja ajankohtaisohjelmat. Ulkomainen fiktio hallitsi myös kanavien parasta katseluaikaa (klo 18.05-22.05 alkaneiden ohjelmien aika). Vähiten aikaa kokonaistarjonnassa saivat kotimainen fiktio, kulttuuri- ja musiikkiohjelmat sekä palvelu- ja harrasteohjelmat. Noin 56 prosenttia kokonaistarjonnasta oli silti kotimaista, pääasiassa ajankohtaisohjelmia, viihdettä ja urheilua.

Ylen TV1 profiloitui tutkimuksessa uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmakanavaksi. Enemmistö kanavan ohjelmista oli kotimaisia ja muihin kanaviin verrattuna TV1 lähetti eniten eurooppalaista tuotantoa ja lastenohjelmia. TV1 lähetti suomalaisista kanavista eniten ohjelmaa.

Ylen TV2 erottautui TV1:stä parhaaseen katseluaikaan viihteellisemmällä ohjelmistolla. Viikonloppuisin kanavan tarjonta keskittyi selvemmin urheiluun ja elokuviin. TV2 lähetti eniten kulttuuriohjelmia.

MTV3 on muuttanut viime vuosina profiiliaan. Viihteellisten ohjelmien määrä on selvästi vähentänyt vuoteen 1997 verrattuna. Kaksi kolmannesta MTV3:n ohjelmista on viihteellisiä, yksi kolmannes informatiivisia. MTV3:n ohjelmistossa painottui kotimaisuus: kaksi kolmannesta ohjelmista on suomalaisia. Vastaavasti miltei kaikki muut ohjelmat ovat pohjoisamerikkalaisia.

Nelosen leimaavin piirre on ulkomainen fiktio, lähinnä ulkomaisten sarjojen esittäminen. Paljon ohjelma-aikaa saivat myös elokuvat ja viihde.

Kotimaisten ohjelmien osuus kasvoi vuodesta 1997 kaikilla muilla kanavilla paitsi Nelosella. Samalla on kasvanut myös sarjojen osuus muilla paitsi TV2:lla.

Tutkimuksessa todetaan, että kanavat ovat neljässä vuodessa selkiyttäneen työnjakoaan. Kokonaisuutena suomalaiset kanavat lähettävät monipuolista tai jopa hyvin monipuolista ohjelmistoa. Monipuolisin ohjelmisto oli MTV3:lla, Nelosella puolestaan tarjonta on kapeinta. Toisaalta Yleisradion kanavat TV1 ja TV2 yhdessä tarjosivat kaupallisia kanavia monipuolisemman ohjelmiston.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.