Suomalainen ravintolayrittäjä joutui myrskyn silmään Berliinissä – SS-miehen poikaa syytetään natsisympatioista

2:08
Tutkimus paljasti uutta tietoa suomalaisista SS-miehistä.

Suomalaista ravintolayrittäjää syytetään natsisympatioista. 

Berliinissä sijaitseva Bryggeri Helsinki -panimoravintola on joutunut myrskyn silmään. Paikallinen natseja vastustava verkosto Berliner Bündnis gegen Rechts syyttää ravintoloitsija Pekka Kääriäistä SS-yhteyksistä. Tästä syystä myös hänen ravintolaansa kehotetaan välttämään.

– Tämä on henkilökohtaisesti suunnattu erityisesti minua vastaan, Kääriäinen toteaa.

Verkosto on jakanut lentolehtisiä, jotka vaativat ravintolan boikottia. Kampanja on herättänyt kysymyksiä ravintolan asiakkaiden ja naapureiden keskuudessa. Kiristynyt tilanne on aiheuttanut huolta myös työntekijöiden turvallisuudesta.

– Varmasti moni pelkää, mitä tästä voi tulla, Kääriäinen sanoo.

Hän kertoo, ettei ravintolaa olla ainakaan toistaiseksi sulkemassa syytösten takia.

Yrittäjä kiistää syytteet väärinkäsityksenä

Kääriäisen mukaan kyseessä on väärinkäsitys, joka kumpuaa hänen toimestaan Veljesapu-Perinneyhdistyksen puheenjohtajana. Järjestöä on epäilty SS-joukon perinneyhdistykseksi. Kääriäinen kiistää syytteet.

– Se on perustettu Saksassa toisen maailmansodan aikana palvelleitten suomalaisten sotilaiden huoltojärjestöksi, Kääriäinen kertoo.

Yhdistyksen laatimassa oikaisussa todetaan, että kyseessä on ja on aina ollut epäpoliittinen yhdistys. Kääriäinen korostaa, ettei toimintaan kuulu mitään SS-joukkoihin liittyvää, mutta yhdistys on laatinut muutamia muistomerkkejä kaatuneille.

Syytöksiin on haettu aihetta paitsi Veljesapu-Perinneyhdistyksen nettisivuilta myös kuvista, joissa Kääriäinen esiintyy isänsä kanssa. Kääriäisen isä palveli vapaaehtoisena SS-joukoissa kaksi vuotta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja