Mainos

Li Anderssonin naamakuva oli ilmeisesti yksi kohutun kesäleirin ampumaharjoituksen maalitauluista – näin hän itse kommentoi: "On aivan hirvittävää, että tällaisia harjoituksia ylipäätään järjestetään"

22:48
Li Andersson piti puheen SuomiAreenan avajaisissa - katso tilaisuus yllä olevalta videolta

Viime viikolla julkaistujen valokuvien perusteella perussuomalaisten, Soldiers of Odinin sekä uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet harjoittelivat kesäleirillä ilmakiväärillä ja jousipyssyillä ampumista.

Maalitauluina käytettiin mitä ilmeisimmin tunnettujen poliitikkojen, muun muassa opetusministeri Li Anderssonin (vas.) naamakuvaa.

Kansallismielisten liittouma –järjestön kesäleiriltä julkaistiin kuvia, joissa leiriläiset harjoittelevat ampumista valokuviin. Kuvissa kasvot on peitetty kuvanmuokkauksella.

Sosiaalisessa mediassa tehtyjen vertailujen perusteella leiriläiset harjoittelivat ampumista pääministeri Antti Rinteen (sd.), opetusministeri Anderssonin sekä juutalaisen miljardöörivaikuttaja George Sorosin naamakuviin.

– Pidän sitä vakavana asiana. Minusta on aivan hirvittävää, että tällaisia harjoituksia ylipäätään järjestetään, Andersson painottaa.

– Minua ärsyttää niin omasta puolestani kuin kaikkien muidenkin politiikkaan osallistuvien puolesta. Mielestäni politiikassa ei pitäisi joutua pelkäämään henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta, Andersson sanoo.

Suomalaisen yhteiskunnan hienoimpiin piirteisiin lukeutuu Anderssonin mukaan se, että vaikkapa ministerit voivat liikkua vapaa-ajallaan ilman turvamiehiä.

– Jos tällainen toimintakulttuuri äärioikeistossa yleistyy, se tarkoittaa sitä, että suomalaisen yhteiskunnan hieno demokraattinen piirre ei tule tältä osin säilymään nykyisen kaltaisena, Andersson miettii.

Yle: Perussuomalaiset selvittää tapahtunutta

Ampumisharjoituksen lisäksi kohua on herättänyt perussuomalaisten osallistuminen kesäleirille, jonka osallistujiin on mediatietojen perusteella lukeutunut ainakin yksi uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen.

Valokuvien perusteella osallistujissa on ollut ainakin Tampereen perussuomalaisten hallituksen jäsen Seikku Kaita sekä Helsingin perussuomalaisten hallituksen varajäsen Karin Zeige.

Turun hovioikeus lakkautti Pohjoismainen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan viime vuonna perustellen järjestön levittävän rotusyrjintää ja vihapuhetta.

Hovioikeuden mukaan oli selvää, että järjestö ihannoi fasismia ja Adolf Hitlerin toisen maailmansodan aikaisia tekoja. 

Päätös ei ole toistaiseksi lainvoimainen, sillä järjestöllä on valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Tällä hetkellä PVL on kuitenkin väliaikaisessa toimintakiellossa.

Ylen mukaan perussuomalaiset selvittää kesäleirin tapahtumia.

"Toivon todella, että päättäjät saisivat liikkua rauhassa"

Li Andersson ei sano tunteneensa henkilökohtaista pelkoa leirin ampumaharjoituksen tiimoilta.

Ministereiden turvallisuuteen kiinnitetään Anderssonin mukaan tarkkaa huomiota. Rivikansanedustajat voivat kuitenkin olla asia erikseen.

– Kiinnostava kysymys on se, mihin suuntaan tämä tulee lähtemään esimerkiksi kansanedustajien osalta Suomessa, Andersson miettii.

– Toivon todella, että päättäjät saisivat liikkua rauhassa jatkossa kansan parissa ilman, että joutuisivat olemaan huolissaan turvallisuutensa puolesta, Andersson vetoaa.

Otsikkoa korjattu kello 16.44. Aiemmin todettiin, että Li Anderssonin naamakuva oli maalitauluna. Asia ilmaistaan nyt muodossa: "Li Anderssonin naamakuva oli ilmeisesti yksi kohutun kesäleirin ampumaharjoituksen maalitauluista".

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja