Suomalainen Pia, 29, muokkaa Littlest Pet Shop -hahmoja YouTubessa – suosituimmalla videolla yli miljoona katsojaa: "Luulisi, että rahaa tulee paljon..."

5:17
Pia, 29, tekee YouTube-videoita Littlest Pet Shop -hahmoista

Pia, 29, kustomoi Littlest Pet Shop -hahmoja YouTubessa. Naisen videoilla on jo reilusti yli sata tuhatta seuraajaa.

Ensin tuli Mari Kasurinen. Jo yli kymmenen vuotta sitten Kasurinen muokkasi suloiset 1990-luvun My Little Ponyt tieteiselokuvan Alieniksi ja Rocky Horror Picture Show’n hahmoksi ja loi samalla kustomoiduista leluista ilmiön. 

Poneja katsellessaan Pia Krogerus toivoi, että osaisi tehdä samanlaisia.

– Kokeilin, mutten ollut kovin hyvä siinä. Unohdin harrastuksen vähäksi aikaa.

Idea syntyi luonnoksesta

Kului vuosia. Sitten diplomi-insinööriksi opiskeleva Pia, nyt 29, alkoi tehdä diplomityötään. 

Työn oheen hän kaipasi jotakin uutta ja virkistävää.

Eräänä päivänä Pia luonnosteli paperille kuvan pienestä otuksesta ja ajatteli, miten hienoa olisi, jos siitä saisi tehtyä oikean lelun.

– Sukulaiseni olikin ostanut minulle Littlest Pet Shop -hahmon, koska hän tietää, että tykkään kaikesta pienestä ja söpöstä. Aloin ajatella, voisiko sitä muokata. Kokeilin ja onnistuin paremmin kuin olin ajatellutkaan. Siitä se sitten lähti.

Niin alkoi tapatumasarja, joka johti lopulta YouTube-kanava piaslittlecustomsin syntyyn.

Kanavalla jo lähes 130 000 tilaajaa

Littlest Pet Shop, lyhemmin LPS, on leluvalmistaja Hasbron omistama brändi, jonka pääosassa ovat isopäiset, isosilmäiset eläinhahmot. Niiden tenho on helppo ymmärtää: ne ovat syötävän söpöjä. Pian aiheeseen keskittyvällä kanavalla on nyt lähes 130 000 tilaajaa.

– Löysin enemmän ja enemmän hahmoja ja aloin muokata niitä enemmän ja enemmän. Varsinkin alussa tein olemassa olevia hahmoja, pelihahmoja, Pokèmoneja. Ajattelin, että olisi hauskaa tehdä lohikäärme pienestä lelusta, jolla on isot silmät, se näyttäisi tosi söpöltä. Sitten tein sen.

Pia käytti inspiraationa 1990-luvun pelejä, joita itse pelaa. Lopulta hän alkoi suunnitella ja valmistaa omia hahmoja.

Vuosi oli 2013. Pia latasi kuvat nettiin. Hänen ihailijakuntansa alkoi kasvaa.

"Ajattelin, että en viitsi tehdä mitään videoita, kuka niitäkin katsoisi"

Vuonna 2014 Pia kuuli uudesta ilmiöstä, Instagramista, jossa ihmiset jakoivat kuviaan. Hän päätti siirtää kuvat kustomoiduista Littlest Pet Shop -hahmoistaan uuteen sovellukseen.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Instagramissa tuli tosi, tosi nopeasti paljon seuraajia. He alkoivat kysellä, miksi minulla ei ole YouTube-kanavaa. Miksei ole YouTube-kanavaa, miksei ole YouTube-kanavaa? Ajattelin, etten uskalla; en viitsi tehdä mitään videoita, kuka niitäkin katsoisi ja minulla on tosi nolo ääni.

Pia kesti vuoden. Sitten seuraajat puhuivat hänet ympäri.

– Aloitin videolla, jolla näkyvät suosikkini niistä hahmoista, joita olen tehnyt. Siitä se lähti. Seuraajani siirtyivät YouTubeen ja sain 20 000 tilaajaa todella nopeasti. Varmaankin sen takia videoni löytyivät helpommin uusille tilaajille. Siinä kävi hyvä tuuri, että seuraajat seurasivat mukana, Pia sanoo.

Nyt hänen seuraajakuntansa on suurimmilta osin Amerikoista ja Englannista. Videonsa Pia tekee englanniksi. Hahmoja hän on valmistanut jo yli 900.

– Absoluuttinen suosikkini on maskottini, joka on tavallaan minä, eli joka puhuu useiden videoiden alussa.

LPS-trendi on hyvä tapa aloittaa tubettaminen

Littlest Pet Shop on kasvattanut ympärilleen innokkaan fanikunnan. Hahmoja kerätään ja vanhempia, jo tuotannosta poistuneita hahmoja suorastaan himoitaan. Pian seuraajista nuorimmat ovat alakouluikäisiä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Jos lapsi on kiinnostunut tubettamisesta, tämä on mielestäni tosi hyvä tapa aloittaa, koska siinä ei tarvitse näyttää kasvoja ja se on todella anonyymia. YouTubessa on paljon lapsia, jotka tekevät tätä ja jotka ovat tosi innoissaan tästä. Ilmapiiri on mielestäni positiivinen, Pia kuvaa.

Itse hän tekee videoita tavallaan itselleen. Kuvatessaan Pia ajattelee teini-ikäisiä tyttöjä, jotka ovat kuin hän itse: heillä ei ole paljoa kavereita, he ovat taiteellisia, mutta eivät tiedä, mitä tekisivät lahjallaan.

– Nämä tytöt ovat keränneet joskus LPS-hahmoja, mutta eivät enää leiki niillä. He löytävät kanavani ja toteavat, että olisipa hauska kokeilla tällaista, kuten itsekin inspiroiduin Kasurisen poneista vuonna 2008, Pia sanoo.

– Eniten inspiraatiota antaa se, kun nuoret, teini-ikäiset tytöt kertovat, että inspiroin heitä ottamaan lelut ja muokkaamaan niitä, tekemään taidetta minun inspiroimanani. Heitä ajattelen, kun teen videoitani: niitä, jotka kaipaavat jotain taidetta elämäänsä, mutta eivät tiedä, mitä se olisi.

Näin kustomihahmot syntyvät!

LPS-hahmot eli "petsit" Pia ostaa eBaysta. Toisin kuin videoilta voisi luulla, hän ei useimmiten kustomoi aitoja Littlest Pet Shop -hahmoja.

– Ostan nykyisin epäaitoja hahmoja, koska aidot ovat keräilytavaraa. Ebaysta saa hahmoja, jotka näyttävät petseiltä, mutta eivät ole aitoja keräily-petsejä. Keräilijät suuttuvat hirveästi, jos muokkaan aitoja, joten olen lopettanut sen, Pia sanoo.

Aluksi hahmosta poistetaan alkuperäinen maali kynsilakan poistoaineella. Jos Pia haluaa lisätä niihin osia, kuten siipiä, hampaita tai sarvia, hän käyttää green stuff -nimistä massaa, jonka kaksi komponenttia yhdistetään muovailun aikana ja ne kuivuvat kovaksi.

Lopuksi hahmo maalataan akryyliväreillä; tarvittaessa se saa pintaansa silauksen glitteriä.

– Lisäosien muovaaminen vaikuttaa aikaan eniten: jos en laita lisäosia, saan hahmon maalattua melko helposti 1,5 tunnissa. Jos muovaan monimutkaisia osia, voi mennä monta päivää, kun massan tulee kuivua välissä ennen kuin lisään osia. Silloin prosessi voi kestää viikon.

Sitä, miten paljon harrastus on jo syönyt rahaa, Pia ei osaa sanoa.

– Olen ostanut näitä hahmoja vuosien varrella, mutta käyttämäni maalit ovat aika kalliita. En ole koskaan kirjoittanut ylös, miten paljon rahaa tähän on mennyt. En ehkä halua tietää, hän sanoo nauraen.

Tubettamisella ei elä

"Hey guys, it's Pia here with a little video I thought would be perfect for Halloween!”

Näin alkaa Pian suosituin video. Sen otsikko on "My FNAF LPS Customs - 17 NEW CUSTOMS!" Five Nights at Freddy's -pelin hahmoja kuvaavaa videota on katsottu 1,4 miljoonaa kertaa.

Silti tubettamisella ei elä.

Algoritmien takia YouTubella on vaikeaa tahkota rahaa. YouTube lupaa maksaa videon tekijälle 55 prosenttia "itse vahvistamistaan nettotuloista", mutta se ei kerro käyttäjille mainosten hinnoittelun perusteita tai niillä tienattavia tarkkoja summia; käyttäjä saa YouTube-kanavastaan vain yhteenvedon, jossa kerrotaan, paljonko hän on tienannut.

Jotta YouTubella voisi elää, tarvittaisiin käytännössä jättimäärä näyttöjä jokaiselle videolle

– Ei sillä pysty elättämään itseään. Luulisi, että rahaa tulee paljon, koska tilaajia on, mutta näyttökertoja ei kuitenkaan ole niin paljon. En ole tehnyt kaupallista yhteistyötä. Tällaisella kanavalla se on vaikeaa, koska LPS on brändi ja valmistaja Hasbro ei halua sekaantua asiaan, Pia sanoo.

Nyt hahmojen muokkaaminen onkin lähinnä Pian harrastus. Hän on päivät kotona 1,5-vuotiaan lapsensa kanssa. Vielä poika ei ymmärrä äidin harrastuksesta mitään.

– Pelottaa tulevaisuus, kun hän alkaa ymmärtää paremmin, mitä kaikkea työhuoneessani on. Pitää hankkia oveen lukko! Pia nauraa.

Ostokyselyjä hahmoista

Toisinaan Pia toteaa videoissaan "these are not for sale", nämä eivät ole myynnissä. Ostokyselyjä tulee, mutta Pia myy töitään vain harvoin, vaikka hänellä on tili käsitöihin keskittyneessä nettikauppa Etsyssä.

– Säästän hahmoja, koska haluan tehdä sarjoja kanavalleni. Otan hyvin harvoin tilaustöitä. Se on todella harvinaista, sillä minulla ei ole hirveästi aikaa, Pia kuvaa.

– Tilaustyöt ovat todella stressaavia, koska asiakas tietenkin haluaa, että teen ne mahdollisimman nopeasti. En pysty lupaamaan, että tämä tapahtuu heti, koska olen poikani kanssa koko ajan ja lapsillahan on kaikenlaisia vaiheita, ja niiden jälkeen uusia vaiheita. Se vaatii, että on läsnä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä kanavalleen fiktiivisiä sarjoja, joissa LPS-hahmot seikkailevat. Yksi on jo julkaistu.

– Todella monella vastaava kanavalla on näitä sarjoja. Ajattelin jo aiemmin, että olisipa siistiä, kun minullakin olisi, mutta meni monta vuotta, ennen kuin sain sarjan tehtyä. Seuraajat tykkäsivät siitä hirveästi. Olen jo kirjoittanut jatko-osan, mutten ole ehtinyt kuvata sitä vielä, sillä se on hyvin aikaa vievä prosessi.

"Moni kysyy, miksi en ikinä näytä kasvojani"

Toisinaan Pia saa palautetta siitä, ettei koskaan näytä kasvojaan videoissaan. Se ei kuitenkaan ole totta.

– Moni kysyy, miksi en ikinä näytä kasvojani. Sanon, että olen näyttänyt, vaikka kuinka monta kertaa! Jostain syystä ne videot eivät kuitenkaan ole kovin suosittuja. Ehkä ihmisistä on hauskempaa, että he eivät tiedä, miltä puhuja näyttää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja