Suomalainen konkarikuvaaja tapasi avaruussankarin: Gagarinia fanitettiin, mutta keikka meni rutiinilla

Konkarikuvaaja Olavi Kaskisuo oli vasta 19-vuotias pojankloppi, kun hänet lähetettiin varsin erityiselle työkeikalle kesällä 1961.  Kaskisuo pääsi valokuvaamaan ja tapaamaan itse Juri Gagarinin. 

Tänään tulee kuluneeksi tasan 55 vuotta maailman ensimmäisestä avaruuslennosta. Kosmonautti Juri Gagarin suoritti lentonsa Vostok 1 -aluksella 12. huhtikuuta vuonna 1961.

Gagarin-hype kävi ennennäkemättömän kuumana heinäkuussa 1961, kun lentäjäsankari saapui vierailulle Helsinkiin. Hän vieraili Suomen lisäksi myös sosialistisissa maissa, Ranskassa ja Tanskassa.

Gagarinia pääsi tapaamaan myös silloin 19-vuotias valokuvaajanalku Olavi Kaskisuo. Myöhemmin Kaskisuo on tehnyt huikean uran julkisuuden henkilöitä esittävistä valokuvistaan.

Vaikka avaruussankaria siihen aikaan fanitettiin, meni työkeikka täysin rutiinilla, Kaskisuo paljastaa. 

– Se oli aivan rutiinikeikka. Meillä oli kuvauslista, jossa luki päivän työtehtävä. Sattumalta minulle se oli sinä päivänä Gagarin. Otin kameran kainaloon ja käppäilin Lehtikuvan toimituksesta Erottajan kautta Rautatieasemalle, Kaskisuo kuvailee MTV Uutisille.

"Gagarin hyppäsi junasta ja oli, että morjens"

Paikan päällä oli kuitenkin varsinainen kansantungos. Paikan päällä ei ollut järjestysmiehiä eikä sulkuja. Kuka tahansa olisi päässyt lähietäisyydelle. 

– Juri Gagarin hyppäsi junasta ja oli, että morjens. Hänelläkään ei ollut turvamiehiä. Menin lähelle, ja hän kätteli minua. Siitä Gagarin siirtyi aseman vieressä olevalle aukiolle, jossa oli aivan valtava määrä ihmisiä odottamassa. Liikkumatilaa oli ehkä puoli metriä, Kaskisuo kuvailee.

Kaskisuo kertoo, että Gagarinin uraa seurattiin Suomessakin tiiviisti. Taivaalle tuijoteltiin, miehen lentoa kuunneltiin radiosta ja taivaalta syynättiin tekokuita.

Paikalle tultiin maineen perässä katselemaan ja ihmettelemään kansainvälistä mainetta niittänyttä avaruusmiestä. 

–  Ei se nyt veljesrakkautta ollut, kun Suomessa oli paha ryssäviha. Mutta hän oli sankari ja upea kaveri. Oli ihanaa nähdä elävänä ihminen, joka oli kiertänyt maapallon, Kaskisuo hehkuttaa.

Silti Gagarinin kohtaaminen ei ollut Kaskisuon uran huippuhetkiä. Niitä on riittänyt myöhemminkin.

– Kyllä yksi tähtihetkistä oli, kun pääsin kuvaamaan Persian shaahia Mohammad Reza Pahlavia ja hänen puolisoaan Farahia Innsbruckin talviolympialaisissa vuonna 1976. Sähläsin siinä jotain, ja kameran varalinssi putosi lumihankeen. Shaahi sitten nosti sen minulle. Siitä jatkettiin, Kaskisuo nauraa.


Lue myös:

    Uusimmat