Suomalainen Kerttu, 95, on kävellyt lähes 80 000 kilometriä

Kävelystä vahvistunut sydänlihas auttoi Kerttua selviytymään nopeasti sydäninfarktista.

95-vuotias Kerttu Leinonen on ikäisekseen harvinaisen pirteä tapaus. Hän asuu omillaan, hoitaa kotityöt, käy kaupassa, siivoaa, pesee pyykit ja tekee lumityöt. Kaiken tämän puuhan vuoksi hän ei ehdi joka päivä lenkille, mutta kyllä hän on ehtinyt kävelläkin.

Mittarissa on lähes 80 000 kilometriä.

– Jäin eläkkeelle vuonna 1976, siitä lähtien olen kävellyt yhteensä 78 140 kilometriä, Kerttu kertoo.

Kertulla on tarkka kirjanpito, suorastaan tilasto, josta hän luettelee vuosikohtaisia kilometrilukuja.

Vuosina 2006–2007: 806 kilometriä, 2007–2008: 741 kilometriä, 2008–2009: 969 kilometriä. Viime vuonna mittariin tuli 1 089 kilometriä, ja syyskuusta 2010 tämän vuoden syyskuuhun mennessä 821 kilometriä.

Kerttu on tuttu näky Padasjoen kirkonkylällä.

– Tuossa vieressä on iso mäki. Sitä minä kävelen, paitsi liukkaalla kelillä en uskalla siihen mennä.

Vahva sydänlihas kesti infarktin

Lenkillä Kerttu oli sinä marraskuisena päivänäkin, kun hänelle iski rintakipu.

– Minä olin neljän kilometrin rollaattorilenkillä, kun minulle iski sydäninfarkti. Onneksi ympärillä oli ihmisiä, ja ambulanssi tuli paikalle nopeasti, alle 10 minuutissa, Kerttu muistelee.

Hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, jossa todettiin, että sydämessä oli kolme tukosta. Niistä saatiin liuotettua kaksi.

Infarktin jälkeen hän kotiutui viikon päästä, ja seuraavana päivänä hän jo ulkoili puoli tuntia.

– Sanoivat, että harvoin näkee näin vahvaa sydänlihasta ikäiselläsi, Kerttu muistelee.

Vaikka sydäninfarkti nyt yllätti ikävästi, Kerttu on pysynyt muuten terveenä, eikä hän ole tarvinnut minkäänlaista pitkäaikaista lääkitystä.

Lenkkeilyn lisäksi Kerttu kertoo venyttelevänsä nikamat, lihakset ja jänteet joka aamu, ja illalla on voima- ja ryhtivoimistelua. Kahden kilon painoista hän on luopunut kaulakanavan kulumien vuoksi.

Positiivinen luonne pitkän iän salaisuus

Kerttu on itse sitä mieltä, että vähintään yhtä tärkeää pitkän ja terveellisen elämän saavuttamisessa on hyvän ryhdin lisäksi positiivinen elämänasenne.

– Luonne ratkaisee paljon. Kun on huumoria, on paljon helpompi elää.

Kätilönä ja tervyedenhoitajana työskennellyt Kerttu on auttanut maailmaan 2 800 lasta. Jo työurallaan hän liikkui pitkiä matkoja ilman autoa.

– Pyörällä pisin työmatkani oli 56 kilometriä, kelkalla 20 kilometriä ja kävellen 28 kilometriä.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja