Mainos

Suomalainen Rasmus asuu keskellä Hongkongin rajuja mellakoita – etenkin viikonloppuisin piru pääsee irti: "En voi mennä mielenosoitusten aikana ulos"

3:38

Kiinan erityishallintoalueella ei tänäkään viikonloppuna ole vältytty väkivaltaisuuksilta, poliisi on käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua usealla eri alueella. Suomalainen Rasmus Kaarre on asunut Hongkongissa viisi vuotta, ja kertoo alueella tapahtuneesta muutoksesta.

Tapahtumatuotantoalalla työskentelevä Rasmus Kaarre on ollut Hongkongissa viisi vuotta. Tällä hetkellä hän asuu Causeway Bayn alueella Hongkongin keskustan itäpuolella. Alue on sama, jossa on nähty suurimmat ja väkivaltaisimmat mielenosoitukset kuluneen 21 viikon aikana.

– Viikolla tilanne ei ole kovin paljon muuttunut, koska vain viikonloppuisin on mielenosoituksia, Kaarre kertoo Kauppalehdelle Hongkongissa. Hänen mukaansa alueen tilanne on muuttunut merkittävästi viikonloppuisin. Erityisesti tilannetta on muuttanut metroliikenteen poikkeusaikataulut.

– En voi mennä mielenosoitusten aikana ulos omalla alueella, tietenkin muissa paikoissa voi. Täällä kaupat kaupatkin menevät kiinni.

Yhteenottoja näkyy ikkunasta

Normaalisti Causeway Bayn alueella on paljon turisteja ja paikallisia asukkaita varsinkin viikonloppuisin, sillä alue on tunnettu ostosmahdollisuuksistaan. Causeway Bayssa oli vielä ainakin viime vuonna maailman korkeimmat liiketilavuokrat. Tilanne saattaa muuttua tänä vuonna Hongkongin kärsimän turistikadon ja mielenosoitusten aiheuttamien aukioloaikojen merkittävien lyhenemisten takia.

– Ei ole ihmisiä ostoskeskuksissa, vaan kaduilla on silloin mielenosoittajia. Samoin on paljon yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, mitä voin itsekin katsella tästä ikkunasta.

Kaarre kertoo, että ei ole missään vaiheessa pelännyt tai ollut välittömässä vaaratilanteessa, sillä hän ei ole itse osallistunut aktiivisesti mielenosoituksiin.

– Ei Hongkongissa sinänsä tarvitse pelätä. Ei täällä ole suoraa väkivallan vaaraa, jos tulee vierailemaan. Kunhan ei mene keskelle sitä tapahtumaa, mikä yleensä on aina pienellä alueella, mitä voi seurata hyvin. Mutta onhan siitä haittaa kyllä.

Mielenosoituksille ei näy loppua

Tuhannet ihmiset ovat jälleen osoittaneet mieltään Hongkongin ja Manner-Kiinan hallintoja vastaan Hongkongissa. Kowloonin niemimaan suurimmalla turistialueella on parhaimmillaan meneillään tuhansia ihmisiä koonnut mielenosoitus, joka on rauhallisesta alusta huolimatta levinnyt eri puolille niemimaan eteläosaa. Mielenosoituksella ei ollut järjestämislupaa.

Mielenosoittajat ovat jälleen rikkoneet liikehuoneistoja ja pankkiautomaatteja, sekä sytyttäneet tulipaloja kaduille. Kuusi metroasemaa on jouduttu sulkemaan yhdellä Hongkongin päämetrolinjoista niihin kohdistuneen ilkivallan takia. Mielenosoitusten odotetaan kiihtyvän useassa eri kaupunginosassa illan ja yön aikana. Poliisi on hajottanut mielenosoituksia käyttäen kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä.

Hongkongin hallinnon oli tarkoitus vetää tällä viikolla virallisesti pois mielenosoitukset kesäkuussa aloittanut lakiesitys rikoksesta epäiltyjen luovuttamisesta myös Manner-Kiinaan. Lakiesitys on kuitenkin edelleen virallisesti voimassa, sillä Hongkongin parlamenttia vastaavan lainsäädäntöelimen istunto jouduttiin keskeyttämään viime keskiviikkona opposition häirittyä istuntoa useaan kertaan.

Lakiesitys tuotiin virallisesti alun pitäen Hongkongin lainsäädäntöelimeen sillä perusteella, että hongkongilainen mieshenkilö murhasi tyttöystävänsä Taiwanissa. Koska mieshenkilö ehti takaisin Hongkongiin ennen kiinnijäämistään, ei häntä voida nykyisen lainsäädännön puitteissa viedä oikeuden eteen. Mieshenkilö ilmoitti tällä viikolla antautuvansa itse vapaaehtoisesti Taiwanin poliisille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja