Suomalainen Jade, 14, on tosielämän merenneito: "Kun käyn uimassa, pienet lapset tulevat ihmettelemään pyrstöä"

Jade, 14, on aina ollut kiinnostunut merenneidoista. Kaksi vuotta sitten hän törmäsi netissä merenneitoiluun, josta on nyt tullut elämäntapa. Toisinaan ihmiset tunnistavat Jaden kadulla: tuossahan menee se merenneito!

– Olen koko ikäni ollut kiinnostunut jollain tavalla merenneidoista ja katsonut merenneitosarjoja. Pienenä leikin usein merenneitoa. Unelmani oli pitkään olla merenneito.

Jaden, 14, unelma tuli toteen kaksi vuotta sitten. Silloin hän törmäsi netissä merenneitoiluun. Merenneitoilu tarkoittaa yksinkertaisimmillaan uimista merenneidon pyrstöön pukeutuneena. 

– Usein, kun joku kysyy, mitä on merenneitoilu, vastaan: "se on merenneitona olemista ja pyrstöllä uimista, siihen liittyy myös asusteiden askartelua ja esimerkiksi Instagram-tilin tai blogin päivittämistä", Jade sanoo.

Monofinit ja kankaat ovat kalliita

Jadella erivärisiä pyrstökankaita on jo useita. Ne yhdistetään pyrstön räpyläosaan eli monofiniin.

– Pyrstöjen monofinit ja kankaat ovat kalliita, joten pyrstön hommaamista kannattaa miettiä todella tarkkaan, Jade sanoo.

Monifineja, eli merenneidon "uimaräpylöitä", myydään esimerkiksi Amazonissa. Ne voivat maksaa muutamista kympeistä lähes sataan euroon. Pyrstöseteistä, joissa on mukana sekä kangas että monofin, saa pulittaa vieläkin enemmän.

Harrastukseen kuuluu Jaden mukaan vahva visuaalinen puoli.

– Useat merenneitoharrastajat tekevät itse asusteita, simpukkayläosia ja koristeita, joita merenneidot usein käyttävät. Monet myös tykkäävät meikata itsensä värikkäillä, vedenkestävillä meikeillä ennen uimista.

"Koulussa on esiintynyt jonkin verran kiusaamista"

Kesäisin Jade ui ulkovesistöissä, ja talvisin urheilusukeltajien vuorolla uimahallissa. Hän kuuluu myös kahteen Suomen isoimmista parvista.

– Parvi on kokeneiden merenneitoilijoiden harrastajaporukka, jossa on merenneitoja usein ympäri Suomea. Juttelemme parven jäsenien kanssa harrastukseen liittyvistä asioista sekä suunnittelemme tapaamisia muutaman kerran vuodessa, hän kertoo.

Merenneitoilun lisäksi Jade harrastaa esimerkiksi telinevoimistelua ja poikkihuilun soittoa. Ystävät ovat ottaneet Jaden merenneitoiluharrastuksen hyvin vastaan. Kaikki eivät ole yhtä vastaanottavaisia.

– Valitettavasti esimerkiksi koulussa on esiintynyt jonkin verran kiusaamista, syrjimistä, vaikka se on hyvin väärin. Jokainen saa harrastaa mitä haluaa, ja merenneitoilu on hyvä tapa näyttää, että uskaltaa olla oma itsensä. Suurin osa kuitenkin suhtautuu harrastukseen todella positiivisesti, sekä tietysti pienellä ihmetyksellä.

Pienet lapset tulevat ihmettelemään pyrstöä

Merenneitoilussa tärkeänä osana ovat kaverit. Heidän kanssaan paitsi käydään uimassa, myös jaetaan kuvia harrastuksesta. 

Nykyään harrastus on osa elämää; Jadekin on merenneitonimi, jota Jade käyttää harrastuksesta puhuessaan. Hän käy viikottain uimassa pyrstöllä ja askartelee silloin tällöin asusteita.

– Saattaa kuulostaa hassulta, mutta kun laittaa pyrstön päälle ja sukeltaa veden alle, tuntuu, kuin muuttuisi merenneidoksi, Jade kuvaa.

– Kun käyn uimassa, monet pienet lapset tulevat ihmettelemään pyrstöä ja kysyvät, saako siihen koskea.

"Aluksi hankalaa"

Kaikille merenneitoilu ei sovi. Se vaatii hyvää uimataitoa ja jalkavoimia.

– Aluksi pyrstöllä uinti voi olla todella hankalaa. Olin harrastanut uintia kuusi vuotta ennen kuin aloin uimaan pyrstöllä, mutta silti se oli aluksi hankalaa. Nykyään en osaisi edes uida ilman pyrstöä, Jade sanoo.

Toisinaan ihmiset tunnistavat Jaden kadulla: tuossahan menee se merenneito!

– Tämä on nykyään minulle enemmän elämäntapa kuin harrastus!

Haluatko kertoa meille elämäntarinasi? Ota rohkeasti yhteyttä:

***


Lue myös:

    Uusimmat