Suola saattelee makuja

Pirkko kyseli usein kuullun sormisuola termin merkitystä. Tarkemmin asiaa pohdittuani ja muutamista lähteistä asiaa tarkentamalla, päädyin seuraavaan lopputulokseen. Sormisuolalla tarkoitetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan suolaa, jota ripotellaan ruoan joukkoon pienestä astiasta sormella.

Ravintoloiden pöydille on viime aikoina ilmestynyt tällaisia sormisuola kippoja. Suola näissä kupposissa on usein kauniin kiteistä, muistuttaen kalan suomua tai lumihiutaletta. Kyse on englantilaisen keittiön suosimasta ja nykyisin myös suomalaisissa ravintolakeittiöissä paljon käytetystä Maldon suolasta. Suola on peräisin Pohjanmeren rannikolla Essexissä sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista. Puhdistettu ja käsin lajiteltu ruoan sulostuttaja on maultaan hieman normaalia suolaa voimakkaampaa. Rakenne on kuitenkin optimaalinen sormisuolaksi, sillä kiteet sulavat nopeasti, jopa ruokaan jälkeenpäin lisättäessä. Maldon eli gourmet suolaa on saatavilla myös paremmin varustelluista ruokakaupoista.

Vuorisuolaa vai merisuolaa

Ruokakaupasta saatava suola on usein puhdistettua vuorisuolaa. Aikoinaan vuorisuolaa louhittiin kaivoksista kuin mitä tahansa malmia, mutta nykyisin suola otetaan talteen pumppaamalla vesiliukoisessa muodossa. Joidenkin lähteiden mukaan suurin osa maailman suolasta kerätään edelleen maaperän suolaesiintymistä.

Kalan suolaamisessa merisuola on ehdoton. Tästä asiasta ei juurikaan kannata kiistellä. Jo pienellä kokeella voi huomata tavallisen ruokasuolan muodostavan esimerkiksi suolattavan (graavattavan) kalan pintaan limamaisen kerroksen. Liekö syynä ruokasuolaan lisätty paakkuuntumisenestoaine tai jodi? Mutta merisuolaa sen olla pitää. Ehtaa merisuolaa saa nykyisin myös hienossa muodossa, jos keittiöstä puuttuu suolamylly, pippuri- sellaisen rinnalta.

Mineraalisuola ja niistä tunnetuimman PAN-suolan suolapitoisuus on vain noin puolet tavallisen ruoka- tai merisuolan vastaavasta määrästä. Mineraalisuolaan on nimensä mukaisesti teollisesti patentoidulla ratkaisulla lisätty muita tavallisesta suolasta puuttuvia mineraaleja. Mineraalisuolan käytössä kannattaa kuitenkin tarkkailla, ettei tule huijanneeksi itseään. Vähemmän suolaa sisältävä mineraalisuola ei maistu kuten tavallinen, mutta pyrittäessä suolankäytössä terveellisemmälle linjalle, ei suolaa saa lisätä vaikka maku ei aivan tavallista suolaisuusastetta muistuttaisikaan. Suolaa vähentääkseen ei periaatteessa ole väliä minkä laatuisen suolan käyttöä vähentää, mineraalisuolan tai tavallisen suolan.

Suola kuuluu joka tapauksessa ruokaan. Se on mauste siinä missä muutkin mausteet, korostaen ruoan omaa makua.

Lue myös:

    Uusimmat