Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suola saattelee makuja

salt eli suola
salt eli suolaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 24.10.2002 16:22

Pirkko kyseli usein kuullun sormisuola termin merkitystä. Tarkemmin asiaa pohdittuani ja muutamista lähteistä asiaa tarkentamalla, päädyin seuraavaan lopputulokseen. Sormisuolalla tarkoitetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan suolaa, jota ripotellaan ruoan joukkoon pienestä astiasta sormella.

Ravintoloiden pöydille on viime aikoina ilmestynyt tällaisia sormisuola kippoja. Suola näissä kupposissa on usein kauniin kiteistä, muistuttaen kalan suomua tai lumihiutaletta. Kyse on englantilaisen keittiön suosimasta ja nykyisin myös suomalaisissa ravintolakeittiöissä paljon käytetystä Maldon suolasta. Suola on peräisin Pohjanmeren rannikolla Essexissä sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista. Puhdistettu ja käsin lajiteltu ruoan sulostuttaja on maultaan hieman normaalia suolaa voimakkaampaa. Rakenne on kuitenkin optimaalinen sormisuolaksi, sillä kiteet sulavat nopeasti, jopa ruokaan jälkeenpäin lisättäessä. Maldon eli gourmet suolaa on saatavilla myös paremmin varustelluista ruokakaupoista.

Vuorisuolaa vai merisuolaa

Ruokakaupasta saatava suola on usein puhdistettua vuorisuolaa. Aikoinaan vuorisuolaa louhittiin kaivoksista kuin mitä tahansa malmia, mutta nykyisin suola otetaan talteen pumppaamalla vesiliukoisessa muodossa. Joidenkin lähteiden mukaan suurin osa maailman suolasta kerätään edelleen maaperän suolaesiintymistä.

Kalan suolaamisessa merisuola on ehdoton. Tästä asiasta ei juurikaan kannata kiistellä. Jo pienellä kokeella voi huomata tavallisen ruokasuolan muodostavan esimerkiksi suolattavan (graavattavan) kalan pintaan limamaisen kerroksen. Liekö syynä ruokasuolaan lisätty paakkuuntumisenestoaine tai jodi? Mutta merisuolaa sen olla pitää. Ehtaa merisuolaa saa nykyisin myös hienossa muodossa, jos keittiöstä puuttuu suolamylly, pippuri- sellaisen rinnalta.

Mineraalisuola ja niistä tunnetuimman PAN-suolan suolapitoisuus on vain noin puolet tavallisen ruoka- tai merisuolan vastaavasta määrästä. Mineraalisuolaan on nimensä mukaisesti teollisesti patentoidulla ratkaisulla lisätty muita tavallisesta suolasta puuttuvia mineraaleja. Mineraalisuolan käytössä kannattaa kuitenkin tarkkailla, ettei tule huijanneeksi itseään. Vähemmän suolaa sisältävä mineraalisuola ei maistu kuten tavallinen, mutta pyrittäessä suolankäytössä terveellisemmälle linjalle, ei suolaa saa lisätä vaikka maku ei aivan tavallista suolaisuusastetta muistuttaisikaan. Suolaa vähentääkseen ei periaatteessa ole väliä minkä laatuisen suolan käyttöä vähentää, mineraalisuolan tai tavallisen suolan.

Suola kuuluu joka tapauksessa ruokaan. Se on mauste siinä missä muutkin mausteet, korostaen ruoan omaa makua.

Lisää aiheesta:

Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?Säästätkö sinäkin huomaamattasi satasen kuussa? Tätä et tiennyt kirjastostasiIkäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääseBorrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 06:31
    Kirjastot

    Säästätkö sinäkin huomaamattasi satasen kuussa? Tätä et tiennyt kirjastostasi

  • Eilen18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • Eilen17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"