Suojelupoliisi ei ota viljelijöitä erityissyyniin

Suojelupoliisi ei pidä MTK:n suurmielenosoituksessa Helsingissä syntynyttä välikohtausta niin vakavana tapauksena, että maanviljelijät pitäisi jatkossa ottaa mihinkään erityistarkkailuun. Poliisi ottaa tapahtuneen joka tapauksessa huomioon valmistautuessaan tuleviin viljelijämielenosoituksiin, Supon ylitarkastaja Heikki Maijanen sanoo.

Hän myöntää, että rauhalliseksi oletetun mielenosoituksen kääntyminen rähinäksi pääsi yllättämään poliisin. Supon osuudesta EU-huippukokouksen turvajärjestelyissä vastannut Maijanen ei silti pidä välikohtausta kokonaisuudessaan vakavana tapauksena. Ylilyönneille löytyy Maijasen mukaan yksi varsin arkinen ja Suomessa hyvin tuttu osaselitys: viina.
-Marssin aikana jo otettiin huikkaa pullon suusta, ja rähinöitsijöitä olivat ne jurriset, Maijanen huomauttaa.

-Aina löytyy kuumakalle, joka alkaa uhota kännissä, ja rähinöinyt ryhmä oli varsin pieni. Ei se mielestäni ollut kokonaisuutena ottaen kovinkaan vakava juttu. Noin 5000 viljelijän perjantainen mielenosoitus on poikinut kaksi rikosilmoitusta. Tilanne riistäytyi järjestäjien hallinnasta, kun osa joukosta pyrki ulos poliisien aitaamalta alueella. Lisäksi mielenosoittajat tukkivat marssinsa aikana liikennettä ja varastivat ulkoministeriön EU-lippuja.

Riski oli olemassa

Kriittisin hetki oli se, kun paikalle tuotiin poliisikoirat, jotka purivat viittä mielenosoittajaa - tällaisessa tilanteessa hulinointi joko lähtee rauhoittumaan tai kärjistymään entisestään.
-Riski on aina olemassa tuollaisessa väkijoukossa. Massa pelaa sen alinjärkisimmän kaverin mukaan, ja massapsykoosi voi saada alkunsa mitä kummallisimmista syistä.

Maijasen mukaan tilanteesta selvittiin parhain päin siksi, että rähinöitsijöitä torjumassa olleet poliisit pysyivät rauhallisina eivätkä menettäneet malttiaan.
-Joukkojenhallintaan erikoistuneet Jouha-miehet malttoivat itsensä hienosti. Heidän kouluttamisensa on ollut iso urakka, joka nyt palkitsi itsensä niin, ettei isompaa kahakkaa syntynyt.

Tappelua vältettiin

Malttia harjoitettiin jo ennen nujakointia. Järjestysongelmat alkoivat marssin aikana, kun liikenne tukkeutui ja EU-lippuja varastettiin tangoista. Poliisi ei puuttunut pikkutekoihin, jottei tilanne kärjistyisi.
-Minullekin tuli yksi ulkopuolinen sanomaan marssin aikana, että tuo kaveri varasti EU-lipun, Maijanen kertoo. -Onneksi poliisilaki antaa poliisille mahdollisuuden olla puuttumatta - totesimme anastukset pienemmäksi pahaksi kuin jos olisimme lähteneet väliin, ja olisi syntynyt tappelu. Ei kukaan ottanut sitä riskiä, että olisi lähtenyt kiskomaan yksittäisiä mielenosoittajia poliisilaitokselle pienistä näpistyksistä ja varkauksista.

Imago-munaus

Maijanen arvioi, että rähinöitsijät tekivät lähinnä hallaa kaikkien viljelijöiden maineelle.
-Mielestäni viljelijät munasivat imago-mielessä, uhoaminen meni yli tavalla, johon meillä ei ole totuttu. -Muutenkin oli mielestäni epäkorrektia, että mukana oli jo eduskuntatalolla esimerkiksi lyömäaseita kuten halkoja. Eihän niitä käytetty, mutta onko kohtuullista, että eräänkin kaverin halon pään läpi oli lyöty nauloja, Maijanen kysyy.

Hän vertaa viljelijöiden mielenilmausta samanaikaiseen kurdien marssiin, joka sujui alusta loppuun ilman mitään ongelmia.
-Luulen, että kurdit saivat sympatiaa juuri sen vuoksi. Tosin tämä saattoi olla kurdeilta ihan taktinenkin valinta - meidän kulttuurissamme tuollainen kerää enemmän myötätuntoa kuin uhoaminen. Maijanen arvelee, että viljelijäpiireissä asiaa pohditaan nyt jälkeenpäin ja ollaan ehkä vähän häpeissäänkin.
-Uskoakseni viljelijät huomasivat homman olevan menossa väärään suuntaan itsekin. Jo paikan päällä muut viljelijät rauhoittelivat rähinöitsijöitä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat