Suojaa kotisi oikein – näin varaudut tulipalotilanteeseen!
Rakennuspaloissa kuolee Suomessa keskimäärin 87 ihmistä joka vuosi. Miten hyvin sinun kotisi on turvattu palon varalta?
Suomessa sattuu vuosittain 6000–7000 rakennuspaloa. Paloissa kuolee keskimäärin 87 ihmistä joka vuosi, ja yli 95 prosenttia kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy asuinympäristössä. Vaikka tulipalon sattuminen omassa kodissa saattaakin tuntua epätodennäköiseltä, siihen on kuitenkin viisasta varautua ennalta.
– Kun hiukan miettii ennakkoon, mitä tulipalon sattuessa tulee tehdä, ja hankkii kotiin sammutusvälineistöä, ollaan jo pitkällä, toteaa toimitusjohtaja Johan Lindström Falckista.
Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisimmät syttymissyyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulenkäytössä sekä vika sähkölaitteessa. Noin neljäsosassa paloista syttymissyy jää selvittämättä.
– Kotona on syytä toimia järki kädessä, jotta vahinkoja ei pääse sattumaan. Palavia kynttilöitä pitäisi aina valvoa, sähkölaitteet kannattaa pitää pölyttöminä ja sammuttaa, kun niitä ei tarvita, ja pyykinpesukonetta tai astianpesukonetta ei pitäisi jättää päälle yöksi tai silloin, kun on ei itse olla kotona.
Varusta koti kunnolla
Mahdolliseen tulipaloon on hyvä varautua hankkimalla kotiin sekä palovaroittimia että sammutusvälineitä. Vaikka valtaosassa kodeista on palovaroitin, sitä ei ole välttämättä sijoitettu oikein tai se ei ole toimintakunnossa.
– Palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin on järkevä hankinta, sillä häkä aiheuttaa puolet tulipaloissa sattuneista kuolemantapauksista. Varoittimien kunto on syytä tarkistaa joka kuukausi, ja paristot pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa, Lindström neuvoo.
Kotiin on hyvä hankkia myös alkusammutusvälineitä, esimerkiksi jauhesammutin ja sammutuspeitto. Oikea säilytyspaikka sammutusvälineille ei ole komeron perällä, vaan niiden pitää olla helposti saatavilla tulipalon sattuessa.
– Välineiden käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, sillä tositilanteessa ei ole aikaa opetella. Niiden käyttö on hyvä opettaa myös lapsille, joiden kanssa kannattaa myös käydä läpi, miten pitää toimia vaaratilanteessa.
Tulipaloon kannattaa varautua myös huolehtimalla vakuutuksista ja listaamalla talossa oleva omaisuus. Yksinkertaisimmillaan listan voi kirjoittaa kotitietokoneella, ja sen mukaan voi liittää valokuvat arvokkaimmista esineistä. Lista kannattaa tallentaa muistitikulle, joka viedään vaikkapa naapuriin tai työpaikalle säilytettäväksi.
Sammuta vai pelastaudu?
Jos kotona sattuu tulipalo, sitä voi yrittää sammuttaa itse – siis jos kyseessä on pieni palo. Suuremman palon sattuessa on tärkeintä pelastautua huoneistosta mahdollisimman pian, ja hälyttää palokunta paikalle.
– Esimerkiksi sähköpalot leviävät todella nopeasti, joten niitä ei kannata yrittää sammuttaa itse, vaan asunnosta poistutaan heti. Palamisessa syntynyt häkä on täysin hajutonta, ja se voi tappaa jo parissa minuutissa, muistuttaa toimitusjohtaja Johan Lindström Falckista.
Muistilista: Näin varaudut etukäteen
1. Älä säilytä ylimääräistä tavaraa sähkölaitteiden, hellan, lämpöpattereiden tai kiukaan lähellä, äläkä jätä sähkölaitteita päälle yksin.
2. Pidä sähkölaitteet kunnossa ja pölyttöminä, ja poista vialliset laitteet käytöstä. Sähkölaitteeseen tullut tekninen vika on useimmiten syynä sähköpalon syttymiseen.
3. Pidä kulku vapaana sulaketaululle, jotta saat nopeasti sähköt kytkettyä pois päältä tilanteen vaatiessa. Neuvo myös muille perheenjäsenille päävirtakatkaisijan paikka.
4. Ole varovainen tulen kanssa äläkä jätä sitä vartioimatta. Esimerkiksi kynttilät saattavat kaatua tai tuli voi tarttua ikkunaverhoihin. Myös kynttiläkoristeet syttyvät yllättävän helposti.
5. Muista säännöllinen nuohous, jos kotona on tulisijoja. Tarkista, kuuluuko alueesi piirinuohouksen piiriin, sillä vakuutusyhtiö voi edellyttää tietyn nuohoajan käyttöä.
6. Varusta kotisi riittävällä määrällä oikein sijoitettuja palo- ja häkävaroittimia. Hanki myös alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä.
7. Mieti etukäteen kodin riskitekijät ja suunnittele, mitä kautta kodista pääsee pelastautumaan tulipalon sattuessa. Kaksikerroksisissa taloissa on tärkeää huolehtia siitä, että koko perhe – myös lapset – pääsee yläkerrasta ulos nopeasti ja turvallisesti. Muista tarkastaa palotikkaiden kunto riittävän usein.
8. Huolehdi siitä, että myös perheen pienimmät tietävät, miten heidän pitää toimia tulipalon sattuessa. Esimerkiksi poistumista voi harjoitella leikin kautta.
9. Laadi kodin arvokkaimmasta omaisuudesta lista, tallenna se muistitikulle ja vie esimerkiksi työpaikalle säilytettäväksi.
10. Pidä vakuutukset kunnossa ja tutustu vakuutusyhtiön suojeluohjeisiin.
Lähde: Deski
(MTV3)
Uusimmat
-
19:42
Merivoimien ja Yhdysvaltain laivaston viikon kestänyt harjoittelu pian ohi – eversti ihailee Suomen Puolustusvoimien nopeaa reagointikykyä
-
19:41
Rajuilma liikkuu kohti Oulua, yli 14 000 taloutta ilman sähköä – MTV seuraa ukkosmyrskyn etenemistä
-
19:32
Viron ulkoministeri MTV:lle: "Virolaiset varusmiehet valmiita kuolemaan Suomen vapauden puolesta"
-
19:24
Huh, mikä maali! Nuoret Leijonat aloitti tyylillä puolivälierätaiston
-
19:13
Luonto keksi, kuinka poliitikon suu tukitaan – kanadalaispoliitikko nielaisi ampiaisen kesken lehdistötilaisuuden
-
19:12
Veera Kivirinta ui EM-altaassa viidenneksi
-
19:01
Michelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"
-
19:00
Kobe Bryantin onnettomuuspaikalla valokuvannut palopäällikkö lopetti työnsä trauman takia: "Se oli kauhistuttavaa"
-
18:52
Poliisi julkaisi tiedotteen Cristiano Ronaldosta – kyseessä törkeä temppu fanille
-
18:37
Viro on pulassa inflaation kanssa – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo esimerkin naapuristaan: "Oli aivan ällikällä lyötynä"
-
18:35
Lähes 20 kuollut Turkin ilmaiskuissa Syyriassa
-
18:31
Oletko aina halunnut tietää, mitä lemmikkisi oikeasti ajattelee? Suomalaistutkimus voi pian kertoa myös vauvojen aivoitukset
-
18:25
Perussuomalaiset on ollut vuoden Riikka Purran komennossa – MTV Uutiset kysyi kokoomusjohtajilta, olisiko yhteistyö mahdollista
-
18:00
"Tämä isku osuu sydämeeni" – venäläisohjukset vaurioittivat yliopistoa Ukrainassa
-
17:58
"Täysin naurettavaa" – suomalaisia EM-kisoissa avittanut sääntökummajainen saa asiantuntijan sapen kiehahtamaan
-
17:48
Kirja-arvio: Kuinka Neuvostoliitto yritti suomettaa suojelupoliisia – Supo salli kotiryssät mutta passitti teollisuusvakoilijat takaisin rajan taakse
-
17:48
Suomalaishyökkääjä palaa Saksasta kotimaahan – "Maajoukkueeseen myös tietenkin"
-
17:41
Ukraina vihjailee "kauan odotetulla" vastahyökkäyksellä, venäläiset ohjukset vaurioittivat yliopistoa – MTV seuraa sotaa
-
17:40
Uusi sääntö koitui kohtaloksi – hopeamitalisti sai shokkitiedon toimittajalta: "Ei minulle ole kukaan kertonut"
-
17:33
Onko ukkosmyräkässä lentäminen turvallista? Finnair kertoo, miten salamointi vaikuttaa lentämiseen
-
Lataa lisää