Sulvan kylä Mustasaaressa - Suomen paras asuinalue?

Suomen paras asuinalue -kilpailussa on esittelyvuorossa Sulvan kylä Vaasan naapurikunnassa Mustasaaressa. Se, kuten muutkin 11 ehdokasta, valikoitui keväällä Internetissä olleen yleisöäänestyksen perusteella.

Sulvaa arvioimassa oli yhdessä Hyvä asuminen 2010 -kehitysohjelman kanssa koolle kutsumamme asiantuntijaraati: yliarkkitehti Anne Jarva ympäristöministeriöstä, arkkitehti Esko Kahri SAFA (ArkOpen Oy), tohtori Marketta Kyttä ja professori Aija Staffans Teknillisestä korkeakoulusta sekä professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta.

"Eräs asukas kirjoitti meille, että tule Sulvaan niin ymmärrät. Se oli niin vastaansanomaton lausunto, että oli pakko tulla käymään," Kyttä hymyilee. Staffansia kiinnosti myös nähdä elävä tämän seudun kylä: "Kaikissa tutkimuksissahan ruotsinkielinen Pohjanmaa on noussut käsittämättömäksi hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden keitaaksi."

Vaasan keskustasta noin 17 kilometrin päässä sijaitsevan Sulvan hieman yli 1 700 asukkaasta noin 87 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia. Kylän ytimen muodostaa Stundars, joka on sekä museoalue että elävä pohjalainen kulttuurikeskus. Siellä järjestetään taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ja esitellään käsityöperinteitä ja -taitoja. Sulvan nähtävyyksiin kuuluvat myös 1700-luvun lopulta oleva puukirkko ja ikivanhan meteoriittikraatterin päälle syntynyt Söderfjärdenin viljelyalue.

Nykyisin vahvasti perinteisiin tukeutuvan kyläidyllin yllä leijui muutama vuosikymmen sitten tummia pilviä. Kahri muistaa ajan hyvin: "Aikanaan 1970-luvulla tässä oli kerrostalokaava. Keskustelun jälkeen se hylättiin kokonaan ja sulvalaiset päättivätkin tehdä tästä alueen, johon siirretään lähiseudulta vanhoja taloja ja muodostetaan siitä elävä alue, jossa vanhat talot ovat lähtökohta."

Stundarsin museoalueella on kuutisenkymmentä Mustasaaren kylistä ja Vaasan seudulta siirrettyä rakennusta. Talot on sisustettu 1900-luvun alun tyyliin. Eräissä siirretyissä taloissa eletään nykypäivän arkea ja myös paikalla olleita vanhoja taloja on kunnostettu moderniin asumiskäyttöön. Muutokset on tehty pieteetillä ja vanhaa rakennusperinnettä kunnioittaen.

"Perinteisen miljöön luominen rakennuksia siirtämällä ja kiinnittyminen vahvaan kyläperinteeseen on aivan uudenlainen konsepti tuottaa ympäristöä", Kyttä toteaa. "Olen aika varma siitä, että tämän tyyppisellä perinnemiljööllä tulee olemaan yhä suurempi kysyntä tässä hektisessä maailmassa. "

Sulvan kylän kaavoitetuilta alueilta löytyy puolestaan useita esimerkkejä uudemmasta pientalorakentamisesta useilta eri vuosikymmeniltä. Monet taloista edustavat "uusvanhaa" tyyliä. "Alue edustaa Sulvan tyypillistä uutta pientalorakentamista, jota ei juurikaan ole ohjattu", Kahri arvioi. "Yhtenäisyys on kuitenkin silmiinpistävää. On käytetty samantapaisia rakennustyyppejä ja -materiaaleja. Sijoittelusta paistaa tietynlainen huolellisuus."

Asuntoja halutaan ja niistä maksetaan

Sulva on palveluiltaan varsin omavarainen. Sekä kaupalliset että kunnalliset palvelut ovat lähietäisyydellä kylän keskustassa. Siellä on esimerkiksi kirjasto, terveysasema, pankki, useita ravintoloita ja muita liikkeitä. Vaasan palvelut ja työpaikat ovat parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Lentokentälle ehtii neljännestunnissa.

"Tämä on ainutlaatuinen alue", todistaa Tove Söderholm. Täällä on kaikki tarvittavat palvelut. Sekä tyttöjen että poikien harrastuspaikat ovat lähellä. Lapset voivat uida, koulu ja päiväkoti ovat lähellä. Lasten on turvallista liikkua täällä. Tämä on meidän unelmapaikkamme - parempaa paikkaa saa etsiä."

Kunta tarjoaa asukkailleen ruotsinkielisen ala-asteopetuksen sekä päivähoidon. on Suomenkielinen ala-aste on kuitenkin kymmenen kilometrin päässä. "Meille oli luonteva ratkaisu laittaa lapset tähän lähikouluun", sanovat Riitta ja Jari Hyvärinen. "He pääsevät itse sinne kävellen tai pyörällä; linja-autoa tai vastaavaa ei tarvita. Ja kaikki tervehtivät täällä toisiaan, sekä nuoret että vanhat. Naapurit ovat tulleet toivottamaan tervetulleiksi. Kaikkiaan todella myönteistä!"

Sulvassa on siis paljon vetovoimatekijöitä. Niistä nauttimaan pääsevät kuitenkin vain harvat, paljastaa myyntineuvottelija Helena Nurmikoski Huoneistokeskus Oy:stä: "Kysyntä on paljon, paljon suurempaa kuin tarjonta. Ei ole vapaita tontteja. Mitään massamuuttoa tänne ei varmaan koskaan tule enkä usko, että sulvalaiset sellaista haluaisivatkaan." Tyypillinen omakotitalo - silloin kun sellainen myyntiin ilmestyy - maksaa Sulvassa 250 000 €. "Täällä myydään taloja ja tontteja aivan samoilla neliöhinnoilla kuin Vaasassa. Hinnat ovat siis hyvin korkeat kun otetaan huomioon, että tämä on maaseutua. Paikka ja yhteisöllisyys tekevät siitä niin halutun, ja se sitten nostaa hintaa."

Raatimme mielestä Sulvan uudet osat voisivat nivoutua nykyistä paremmin vanhaan kylämiljööseen. Uusi rakentaminen on aika tavanomaista, mikä lisää kontrastia vanhaan rakennusperinteeseen. Myös julkiset liikenneyhteydet ja palvelut suomenkielisille jäivät hieman askarruttamaan. Yleisesti ottaen raatimme oli kuitenkin erittäin vaikuttunut näkemästään ja kokemastaan.

KILPAILURAATIA ASKARRUTTI:

- uusi ja vanha osa erillisiä

- uudella alueella ei omaleimaisuutta

- yhteydet Vaasaan ovat henkilöauton varassa

- palvelut suomenkielisille

Aija Staffans:

"Tässä kylässä on vahva museaalinen ulottuvuus, mutta elämänmenossa ei tunnu olevan minkäänlaista museaalista merkkiä. Se, mikä tässä on päällimmäisenä mielessä, on jatkuvuuden merkitys. Perinne tehdään täällä eläväksi."

Mari Vaattovaara:

"Sosiaalinen yhdessä oleminen paistaa läpi paitsi tavasta, jolla nämä ihmiset ovat ottaneet meidät vastaan myös tavasta, jolla he toimivat keskenään. Ja samalla olemme nähneet tavan ottaa vastaan sitä uutta kaupungistumisen haastetta, jonka koko Suomi kohtaa. Meillähän on tilanne, jossa kaupungistumisaste on eurooppalaisittain äärimmäisen matala: 66 %. Muissa maissa se lähentelee 80-90 % - eli se voi tarkoittaa sitä, että miljoona ihmistä tulee muuttamaan kaupunkiseudulle. Eikä enää välttämättä kaupunkien keskustaan, vaan nimenomaan tänne kaupunkien reunakuntiin."

KILPAILURAATI ARVOSTI:

+ historiasta ja perinteestä tehty tulevaisuus

+ iloinen, ahkera ja luokseen kutsuva kyläyhteisö

+ vahva sitoutuminen asuinympäristöön

+ yhteistyökyky ja talkoohenki

+ huippulaatua kauttaaltaan

+ hyvät lähipalvelut, Vaasa ja lentokenttä lähellä

Lisätietoja: www.solf.fi ja www.stundars.fi

(JKA 29.9.2006)

Lue myös:

    Uusimmat